פרשת מרטין אינדיק רק בראשיתה. הבית הלבן ומטה הבחירות של אל גור מצפים כי המטלפן האלמוני ימשיך בפעולותיו. ישראלים העומדים לצאת לארצות הברית הוזהרו כי הם צפויים להחקר על ידי האפ.בי.איי. צפויים גילויים נוספים.

למרות כל המאמצים של מחלקת המדינה האמריקנית ומקורות ישראלים להציג את פרשת מרטין אינדיק כפרשה של אי ציות לצווים בירוקרטים ועוד מקרה אחד של פקיד אמריקני אשר העביר חומר סודי במחשבים לא מאובטחים (שתי הפרשיות האחרונות הן של מדען הגרעין האמריקני-סיני וואן הו לי ושל ראש הסי.אי.איי לשעבר ג`והן דויטש) דבר שהוא עבירה מנהלית ביטחונית, הרי שבמקרה זה מדובר בעבירות ביטחונית חמורות יותר.
החשד העיקרי של חוקרי האפ.בי.אי. הוא כי אינדיק היה מראה ומעביר "בצורה שיטתית" חומר סודי אמריקני לאישים שונים בישראל שלא היו מוסמכים לראות חומר זה. במילים אחרות לישראלים שראו את החומר לא היה סיווג ביטחוני אמריקני המתיר להם גישה לחומר מסווג כזה. אם אכן החוקרים יצליחו להוכיח נקודה מרכזית זו בחקירתם ישנה אפשרות כי אינדיק יואשם בעבירות חמורות יותר מאשר החזקת חומר סודי במחשבים שאינם מאובטחים. זו היא גם הסיבה העיקרית מדוע דובר משרד החוץ האמריקני נזהר מאוד להגדיר במדוייק כל משפט שהוא אומר על הפרשה.
בהתייחסו לשאלת העברת החומר הסודי לישראלים הדובר אמר: "בשלב זה אין כל סימן שאיזה שהוא מידע מודיעיני התגלה". הדגש הוא על המילים "בשלב זה".מקורות תיקדבקה בוושינגטון מוסרים כי קיימת אפשרות שחוקרי האפ.בי.איי יבקשו מכמה ישראלים הנמצאים בארצות הברית ואשר עמדו בקשרים עם אינדיק למסור עדויות בפרשה. אם אכן תתרחש התפתחות כזו הדבר יצביע על כך כי החקירה עלתה מדרגה והיא עלולה להפוך לאחת הפרשות החמורות ביחסי ארצות הברית וישראל מאז פרשת ג`ונתן פולארד בשנת 1986. לתיקדבקה נודע כי כמה אישים ישראליים שהיו מקורבים לאינדיק ועמדו לצאת בימים הקרובים לארצות הברית ביטלו את נסיעתם מחשש שיוזמנו לחקירה באפ.בי איי.
לעובדה כי הפרשה היא הרבה יותר חמורה ומקיפה מזו המוצגת באמצעי התקשורת ישנם סימנים רבים. עתה מתברר כי כאשר ראש הסי.אי.איי. ג`ורג טנט הגיע לביקור פתאומי בישראל בשבוע הראשון של חודש ספטמבר, הוא נשלח על ידי הבית הלבן לחקור את המתרחש מסביב לשגריר אינדיק. טנט נשלח לישראל לאחר שלבית הלבן הגיעו ידיעות כי חקירת האפ.בי איי. בעניניו של אינדיק עומדת בפני פריצת דרך. הבית הלבן רצה לנסות ולקבל ההערכה אובייקטיבית של המתרחש. מקורות תיקדבקה בוושינגטון מוסרים כי הדו"ח שטנט הגיש לנשיא קלינטון ולשרת החוץ אולברייט היה קשה וחריף. ראש הסי.אי.איי. הגיע למסקנה חד משמעית כי אינדיק עבר עבירות ביטחוניות עליהן הוא חייב לתת את הדין.
הדו"ח של טנט, ופריצת הדרך בחקירת האפ.בי.איי. באו ברגע הבלתי נוח ביותר לממשל. אינדיק הוא ראש הזרוע המבצעית בישראל וברשות הפלסטינית של "צוות השלום" של הנשיא קלינטון המצוי בעיצומו של מאמץ אדיר להביא להסכם שלם או חלקי בין הישראלים לפלסטינים. אם תפקודו ועבודתו של אינדיק משותקים כל תהליך השלום משתתק ועלול להתמוטט. זו היתה הסיבה מדוע בהתייעצות סודית שקיימו קלינטון, אולברייט והיועץ לביטחון לאומי, סנדי ברגר, על מסקנותיו של ג`ורג טנט, הם החליטו "בשלב זה" להתעלם ממעשיו של אינדיק ולהניח לו להמשיך לפעול ללא הפרעה. ההנחה שלהם הייתה כי הבירורים על מעשיו יכולים להמתין עוד כמה שבועות, עד אחרי שיתברר אם יושג הסכם בין הישראלים והפלסטינים או לא.
באווירת מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית המתקרבת לשיאה, זו היתה טעות פוליטית קשה. בשלב זה, נכנס לתמונה "המטלפן האלמוני" שהתקשר עם אחד "העוזרים" העובדים בוועדת החוץ של הסנט האמריקני. לעוזרים אלה יש סיווג ביטחוני גבוהה ביותר מאחר ורובם הם אנשי המועצה לביטחון לאומי, אנשי האפ.בי איי או הסי.אי.איי. שתפקידם לסנן ולהעביר את "חומרי הגלם הבסיסים והסודיים" המגיעים אליהם לידיעת יו"ר הוועדה או אחד החברים המרכזיים בה.
אין ספק כי המידע שמסר המטלפן האלמוני היה כל כך מפורט ומדויק עד שלעוזר שקיבל את השיחה לא הייתה ברירה אלא להעביר אותו מיד ליו"ר הוועדה, בנימין גילמן. מניתוח ראשוני של החומר שמסר המטלפן היה ברור כי המדובר בעבירות חמורות הרבה יותר מאשר שימוש במחשבים לא מאובטחים. יתרה מזאת, בצורה בה המטלפן האלמוני בנה והגיש את החומר, היה מקופל איום: אם וועדת החוץ של הסנט לא תפעל, כמו הבית הלבן והסטייט דפרטמנט, יודלף המידע הרגיש לעיתונות. במקרה כזה גם הנשיא קלינטון, שרת החוץ אולברייט, היועץ לביטחון לאומי סנדי ברגר יסתכנו בהאשמה שהסתירו פעילות הפוגעת בביטחון ארצות הברית.
גם לבית הלבן וגם למשרד החוץ האמריקני היה ברור מהרגע הראשון כי פרסום כזה והאשמה המשתמעת ממנו הם לא רק בבחינת פצצה המתפוצצת בלב מערכת הבחירות לנשיאות אלא פצצה היכולה לפצוע אנושות את המתמודד הדמוקרטי לנשיאות אל גור. בשלב זה עלה גם השיקול כי ג`ו ליברמן המועמד לתפקיד סגן נשיא מטעם הדמוקרטים הוא יהודי, אוהד ישראל וחבר ותומך נלהב של מרטין אינדיק. ההערכה בצוות הבית הלבן היתה כי אם לא תינקט פעולה מידית נגד אינדיק, כפי שהמליץ ג`ורג טנט, הרי המטלפן האלמוני ואלה העומדים מאחוריו יאשימו את קלינטון ואת גור וליברמן בהעדפת שיקולי בחירות על פני ביטחונה הלאומי של ארצות הברית.
לאחר כמה ימים של מבוכה, ולפי כמה מקורות מצב של "כמעט בהלה" בבית הלבן ובמטה הבחירות של גור, החליט הסטייט דפרטמנט לפעול ולהשעות את הסיווג הביטחוני של אינדיק.זו הפעם הראשונה בהיסטוריה הדיפלומטית האמריקנית שננקט צעד כזה כלפי שגריר של ארצות הברית. כל שגריר אמריקני אחר היה מתפטר מיד מתפקידו. מדלין אולברייט היא שהתנגדה שאינדיק יתפטר, בטענה כי הדבר יתפרש "ככניעה מבישה למטלפן אלמוני". עכשיו, כאשר הפרשה התפרסמה, מחכים הדרגים המחליטים בבית הלבן, בסטייט דפרטמנט ובמטה הבחירות של גור וליברמן לצעדיו הבאים של "המטלפן האלמוני". לאיש מהם אין ספק כי הם יבואו. תיקדבקה ממשיך לדווח על המשך ההתרחשויות.

Print Friendly, PDF & Email