צבא רוסיה השלים את השתלטותו על חצי האי קרים. אוקראינה קוראת לארה"ב, אירופה ונאט"ו, להגן עליה. חשש מהפיכה צבאית בקייב
ביום שבת 1.3, התברר לא רק היקף המעורבות הצבאית הרוסית בחצי האי קרים, אלא גם העובדה, כי צבא רוסיה השלים את השתלטותו על כל חצי האי וניתוקו מאוקראינה.
ראש ממשלת חצי האי סארי אקשיאונוב Serhiy Aksyonov, אמר כי הוא פנה לנשיא רוסיה פוטין לעזרה בשמירת הסדר והיציבות בחצי האי, וכי הוא בשליטה מלאה על הצבא וכוחות הביטחון האוקראיניים בחצי האי. במילים אחרות, מדובר בהזמנה רשמית לרוסיה לשלוח צבא, העומדת להיות הבסיס הלגיטימי למעורבות הצבאית הרוסית בחצי האי. נשיא רוסיה ולדמיר פוטין הגיב לקריאה זו, כאשר אמר 'כי הוא לא יתעלם מבקשה זו'.
שר ההגנה של אוקראינה איגור טניוק Igor Tenyukh, אמר ביום בשבת 1.3, כי רוסיה הזרימה בימים האחרונים לחצי האי קרים 6,000 חיילים. כתבים מערביים בחצי האי קרים מוסרים, כי כוחות הצבא הרוסיים השתלטו על חצי האי, חסמו את כל הכניסות והיציאות אליו כולל דרך האוויר והים, והם בשליטה מלאה של הדרכים העיקריות בחצי האי.
ראש ממשלת אוקראינה ארסני יטאשינוק Arseny Yatseniuk, בו מוסקבה איננה מכירה, אמר בקייב, כי למרות הפלישה הצבאית הרוסית לחצי האי קרים, ממשלתו לא תיגרר למלחמה נגד רוסיה. זו היא כמובן הצהרה חסרת ערך, משום שצבא אוקראינה איננו יכול להוות משקל ליכולותיו המבצעיות וכוח האש של הצבא הרוסי, ואין גם ביטחון כי הממשלה בקייב שולטת במתרחש בצבא אוקראינה.
במוצאי שבת, הודיעה קייב, כי היא מעמידה את צבאה בכוננות מלחמה, וקראה לארה''ב, לאיחוד האירופאי, ולנאט''ו להגן על שלמותה הטריטוריאלית מפני התוקפנות הצבאית הרוסית.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי צבא אוקראינה מונה כ-160,000 חייל, ומצויד בנשק רוסי, ומאומן בשיטות לחימה רוסיות. לא קיים מידע מדויק למי נתונה נאמנותם של הקצינים הבכירים בצבא. האם למשטר הקודם הפרו-רוסי בקייב בראשותו של הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ, או לממשלה החדשה שהוקמה השבוע בקייב.
עתה יכול להיווצר מצב, בו הצבא האוקראיני יחולל הפיכה צבאית בקייב, ויקים בה ממשלה צבאית כדי למנוע את התדרדרות המצב לקראת התרחבות הפעולה הצבאית הרוסית מעבר לחצי האי קרים. לממשלה בקייב אין כוחות היכולים לעצור הפיכה כזו.
הרוסים גם מנסים לחסום את העזרה הכלכלית שהמערב מנסה לארגן לקייב. ענק הגז והנפט הרוסי 'גזפרום' Gazprom הודיע, כי לאוקראינה חוב עצום של 1.5 מיליארד דולר ועליה לשלם אותו מיד, באם היא רוצה כי אספקת הגז מרוסיה לאוקראינה תימשך. זהו בדיוק הסכום שממשל אובמה והאירופאים הודיעו, כי הם מוכנים לתת ערבויות להלוואות שקייב תבקש בבנקים בינלאומיים.
עוד מוסרים המקורות הצבאיים שלנו, כי במקביל לאזהרותיהם של נשיא ארה''ב אובמה, ושל שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, כי למעורבות צבאית רוסית בחצי האי קרים 'יהיה מחיר', הוכרזה בחשאי בשבת 1.3 בבוקר, כוננות בצי השישי האמריקני בים התיכון. שתי אוניות המלחמה האמריקניות ששהו מול סוצ'י בתקופת אולימפיאדת החורף, הפריגאטה 'טיילור' USS Taylor, ואוניית הפיקוד והשליטה a Blue Ridge class command ship, 'מאונט וויטני' USS Mount Whitney, עברו לצידו המערבי של הים השחור מול חצי האי קרים.
ל''מאונט וויטני' יש יכולת מתקדמת ביותר לאסוף חומר מודיעני, כך שכל תנועה צבאית רוסית במרכז, דרום ומערב רוסיה, מסביב לגבולות רוסיה עם אוקראינה, ובתוך חצי האי קרים, גלויה וידועה עתה לבית הלבן ולפנטגון בוושינגטון.
השאלה היא מה הנשיא אובמה ייעשה, או לא ייעשה עם מידע זה. בוושינגטון ובבירות מערב-אירופאיות נשמעו רמזים בשבת, כי מנהיגי מדינות המערב שוקלים שלא להגיע לוועידת מנהיגי ה-G-8, אשר פוטין עומד לארח בקיץ בסוצ'י. צעד הפגנתי זה לא יעצור את ההשתלטות הצבאית הרוסית על חצי האי קרים, וגם לא את הלחץ הרוסי הכבד על המשטר החדש בקייב.