צה"ל אוסר על חיילים בשירות סדיר או מילואים לנסוע לטורקיה מחשש שייחטפו. קציני מילואים דורשים הקמת וועדת חקירה בכישלון
המקורות הצבאיים של תיקדבקה: בעוד צה"ל, ושירותי הביטחון הישראליים, כולל המשטרה, מוציאים ביום א' 6.6, הוראה גורפת לכל המשרתים בסדיר, אבל גם לחיילים ושוטרים המשרתים במילואים לא לנסוע לטורקיה, מחשש כי ייחטפו או ייפגעו מפעולות טרור שתכוונה נגדם, הושמעה בפעם הראשונה דרישה מצד קבוצה של קציני מילואים בחיל הים, שהופנתה לממשלה ולצה"ל, למנות וועדת חקירה בלתי תלויה שתבדוק את כל ההיבטים המבצעיים והמודיעיניים של מבצע ההשתלטות על האונייה 'מרמרה',שלדעתם הסתיים בכישלון.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים כי דרישה זו עלתה, לאחר שהקבינט המדיני-ביטחוני וצה"ל המשיכו בכל השבוע האחרון להתעלם מהמחדלים העיקריים שהתרחשו בפעולת ההשתלטות, ובחרו במקום זה להתרכז אך ורק בשאלה האם על ישראל להסכים להקמתה של וועדת חקירה בינלאומית, או להמשיך ולהחזיק בדעה כי על ישראל להסכים רק להקמת וועדת בדיקה ישראלית בה ישתתפו גם משקיפים זרים.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מפרטים את 4 המחדלים העיקריים בפעולה.
1. החלטתו האישית של שר הביטחון אהוד ברק, כי החיילים יישאו נשק שאינו נגיש מיידית. דבר שהגביל את יכולת החיילים להתגונן בצורה יעילה.
2. מדוע המסוקים של חיל האוויר, שנשאו את לוחמי הקומנדו הימי שהשתלשלו מהם בחבלים על הסיפונים, הגיעו לזירת הפעולה באיחור של כ-15 דקות.
איחור זה גרם לכך כי הופעת כוח השתלטות המורכבת מסינכרוניזציה של כוחות העולים על הספינה מלמטה, כלומר מסירות הקומנדו, וכוחות המגיעים מלמעלה, כלומר מהמסוקים, השתבשה לחלוטין, ואל הסיפון הגיעו רק כוחות קטנים. דבר זה יצר אצל הקבוצה הסמי-צבאית- טרוריסטית שהגנה על האונייה את הרושם, שהוברר כמוצדק לפחות בשלב הראשון של ההתנגשות, כי הם יוכלו להדוף את ההשתלטות של צה"ל.
3. מדוע צה"ל לא הפעיל את כל אמצעי הל"א הנמצאים בידיו, כדי לשתק את תנועת האוניות עוד לפני התקרבו לחופי ישראל, ולמסך את ההתרחשויות בעת ההשתלטות. כבר כמה ימים שאנשי חיל הים טוענים, כי הופעלו אמצעים חלקיים בלבד.
4. וזהו כנראה הכישלון הגדול ביותר. כיצד ראשי מערכת הביטחון, צה"ל, והמערכת המודיעינית הישראלית, התמידו בקונספציה שלהם כי הצבא ושירותי המודיעין הטורקיים ימשיכו בשיתוף הפעולה שלהם עם ישראל וימשיכו להעביר להם מידע, למרות הקרע בין ישראל לראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, בעוד שלמעשה שראשי צבא טורקיה והמערכת המודיעין שלה עסקו בהטמנת פח מודיעני ומבצעי לישראל ולצה"ל.
את הקו הזה הובילו, השרים אהוד ברק, ובנימין בן אליעזר, והרמטכ"ל רב אלוף גבי אשכנזי. ביום א' טען המתאם המדיני של מערכת הביטחון אלוף (במיל.) עמוס גלעד, כי טורקיה מעולם לא נכללה בכיסוי המודיעיני, וכי המודיעין לא יכול לאסוף מידע על הכול והוא בעל משאבים מוגבלים. זו בדיוק השאלה: מדוע לא נדלקו מנורות אדומות במודיעין הישראלי לגבי טורקיה, במיוחד כאשר מנהיגה מנהל כבר כמה שנים מערכה ארסית נגד ישראל, ובמיוחד נגד המודיעין הישראלי. האם ההתקרבות, כולל הצבאית, של טורקיה לאיראן וסוריה, לא הייתה סיבה מספקת להתחיל לראות בה יעד מודיעיני?
כל 4 מחדלים אלה הביאו ביום א' קבוצה של קציני מילואים מחיל הים, לפרסם בפומבי מכתב לראש הממשלה נתניהו, ולרמטכ"ל גבי אשכנזי, בו הם מותחים ביקורת חריפה ביותר על האופן בה נוהלה פעולת ההשתלטות על הספינה 'מרמרה' שבה נהרגו 9 אזרחים טורקים, ונפצעו כ-12 חיילי צה"ל. על המכתב חתומים עשרה קצינים, בדרגות רס"ן וסרן.
הקצינים כותבים כי לדעתם ניתן היה לפעול בדרכים אחרות כדי לעצור את האנייה, ומדגישים כי לדעתם המבצע הסתיים באסון ברמה הצבאית והמדינית.
'בעיקר אנחנו מוחים על כך שהאחריות על האסון שאירע הועברה באופן מידי למארגני המשט' (הטורקיים), אומרים כותבי המכתב. 'אנחנו רואים בכך זילות בערך האחריות אשר צריך להיות מוטל, בחלקו העיקרי, על הדרגים הפוקדים ומאשרי המבצע. אנחנו רואים בכך ביטוי לזילות נוספת בערכי המקצועיות, טוהר הנשק וחיי אדם.
צה"ל פרסם ביום א' בערב פרטים של חמישה מנוסעי הספינה הטורקית מרמרה שנמצא שהיו להם קשרים לארגוני טרור.
המדובר הוא בקן אוקיף, בעל אזרחות אמריקאית ובריטית ששירת במארינס במלחמת המפרץ הראשונה. לטענת צה"ל, האיש התכוון להגיע לעזה כדי להקים ולאמן יחידת קומנדו של החמס. נוסעת אחרת היא, פאטימה מחמדי, אזרחית ארה"ב ממוצא איראני שתכננה להכניס לרצועה רכיבים אלקטרוניים שיכלו לשמש גם להרכבת אמצעי חבלה.
חסן איינסי אזרח טורקי, הוא חבר באגודת צדקה איסלאמית המעבירה כספים לג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. חוסיין אורוש, חבר ארגון IHH, שלפי טענת צה"ל, הוטל עליו תפקיד לסייע להעברת פעילי אל-קאידה אל הרצועה דרך טורקיה. איש חמס אחר שהיה על 'המרמרה' הוא אחמד אומימון, אזרח מרוקאי.
השאלה היא כמובן, איך קרה שהמודיעין הישראלי לא ידע על מידע זה קודם לכן, ואף אחד מהלוחמים שנשלחו להשתלט על 'המרמרה' לא תודרך במה שהוא צפוי להיתקל.