ציים, חיילות אוויר, וכוחות מיוחדים של ארה"ב וישראל, מיישמים דוקטרינת ASB מול איראן

בעוד שר החוץ הסעודי הנסיך סעוד אל פייסל פונה בפעם הראשונה, ביום ב' 14.5 במישרין אל איראן,  ומזהיר אותה שלא להתערב באיחוד המתהווה בין סעודיה ובחריין, הגיעו בפעם הראשונה ב-11 השנים האחרונות, מאז מלחמת המפרץ הראשונה ב-1991, כוחות צי ומרינס אמריקנים גדולים לנמל ג'דה בסעודיה. במקביל בשבוע שעבר בים התיכון, ערכו  חיל הים ביחד עם חיל האוויר הישראלי, והיחידות המיוחדות של חיילות אלה את התרגיל הימי-האווירי הגדול ביותר שנערך אי פעם לאורך חופי ישראל. בסיומו של התרגיל נפרסו כל אוניות וצוללות חיל הים  לכל אורכם של חופי ישראל במערך הגנה צפוף שמטרתו למנוע חדירות ספינות אויב הנושאות אתן נשק לא קונוונציונאלי.  
התרגיל של חיל הים, אשר הסתיים ביום א' 13.5 לפנות בוקר, תרגל בפעם הראשונה לא רק את הדוקטרינה החדשה של שילוב כוחות ים ואוויר גדולים במלחמה בים התיכון ובמפרץ הפרסי נגד איראן, אלא גם את השלב בו חיילות הים והאוויר של ארה''ב וישראל איחדו את שיטות הפעולה המבצעיות שלהם נגד איראן, ומעתה הם יכולים לפעול ככוח אחד.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי זה לא היה מקרה כי בשיאו של התרגיל הימי-האווירי הישראלי, (יום ה' 10.5), פרסם מפקד הצי האמריקני האדמירל גון גרינארט Adm. Jon Greenert, בפעם הראשונה את דוקטרינת המלחמה האווירית-והימית האמריקנית החדשה  מול איראן, הקובעת כיצד הצי האמריקני יפעל במפרץ הפרסי לפתוח את מצרי הורמוז, באם איראן תנסה לחסום אותם, וכיצד כוחות האוויר והים האמריקנים יגנו על מדינות המפרץ הפרסי מפני התקפה איראנית.
בקטע קצר אשר התפרסם באתר הרשמי של הצי האמריקני, כותב האדמירל גרינארט מבלי להזכיר את איראן: 'תשומת לבנו הוסבה לאחרונה לאפשרות של סגירת מצריים בינלאומיים (הורמוז) באמצעות מוקשים, סירות מהירות, טילי שיוט, וצוללות-כיס'תיקדבקה: אלה הן בדיוק מערכות הנשק אותם הכינו וריכזו משמרות המהפכה האיראניים במטרה לחסום את מצרי הורמוז.
מול הכוחות האלה, אומר האדמירל גרינארט, ארה''ב מציבה את דוקטרינת The Air Sea Battle-ASB, 'בה מופעלים ביחד כוחות אוויר, יבשה, ים, תת-ימיים, חלל ומלחמת סייבר'  tightly coordinated operations that cross operating “domains” — air, land, sea, ndersea, space and cyberspace. 'דוקטרינה זו', ממשיך מפקד הצי האמריקני, 'כוללת שיגור של טילי שיוט מצוללות להשמדתן של מערכות הגנה אנטי אוויריות, כאשר מטוסי חמקן מדגם F-22 משמידים את טיל השיוט של האויב המהווים סכנה לאוניות הצי'. ציטוט המקור: ASB concepts include submarines hitting air defenses with cruise missiles in support of Air Force bombers; F-22 Air Force stealth fighters taking out enemy cruise missile threats to Navy ships.
זו פעם ראשונה שמפקד בכיר אמריקני מתאר בגלוי, איך ארה''ב מתכננת להדוף את האיום של טילי השיוט האיראניים על נושאות המטוסים האמריקניות, וכיצד יירוט טילים אלה יבוצע על ידי מטוסי החמקן המתקדמים ביותר הנמצאים בידי חיל האוויר האמריקני ה-F-22.
טייסת ראשונה של מטוסי חמקן כאלה הוצבה בסוף חודש אפריל בסיס האווירי אל דאפראה Al-Dhafra air base שבאיחוד הנסיכויות הערביות UAE. המקורות הצבאיים של השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW, דיווחו בגיליון מס'  539, שיצא לאור ב-4 למאי, כי טייסת שנייה של מטוסי F-22, עומדת לצאת בימים הקרובים למפרץ הפרסי.
מפקדי חיל הים והאוויר של ארה''ב, האדמירל גון גרינארט Adm. Jon Greenert, והגנרל נורטון שוורץ Gen. Norton Schwartz, Air Force chief of staff , יציגו ביום ד' 16.5 בפומבי את דוקטרינת הלחימה החדשה הזו בהופעה משותפת במכון ברוקינגס  Brookings Institution, בוושינגטון.
במקביל בשטח, בים התיכון, בים האדום, ובמפרץ הפרסי כבר מיישמים חיילות האוויר, הים, והכוחות המיוחדים האמריקנים והישראליים, את הדוקטרינה הזו.
מלבד הצבתם של מטוסי ה-F22 בבסיסים במפרץ, נכנס השבוע לנמל ג'דה המשמש גם מקום מושבה של מפקדת הצי הסעודי בים האדום, כוח הנחיתה האמריקני מס' 24- Amphibious Ready Group, 24th MEU   בראשות אוניית התקיפה 'איוו ג'ימה' USS Iwo Jima, כוח זה נושא אתו 2,200 חיילי מרינס אמריקנים. זו פעם ראשונה ב-11 השנים האחרונות, מאז מלחמת המפרץ הראשונה ב-1991, שהסעודים מרשים לכוח ימי ואווירי אמריקני גדול כל כך לעגון בבסיס סעודי, לרדת לחוף ולהפגין נוכחות צבאית אמריקנית פומבית בסעודיה.
באותו זמן, ערכו חיילות האוויר והים הישראליים, ויחידות הקומנדו של חיילות אלה תרגיל בים התיכון. בתרגיל הישראלי לקחו גם חלק יחידות הכוחות המיוחדים שלדג, שייטת מס' 13, וכוח המשימה מספר 960.
כל התנועות הצבאיות האלה מתרחשות, כאשר בריאד בסעודיה, התכנסו ביום ב' 14.5, מנהיגי מדינות המפרץ הפרסי המאורגנים בארגון ההגנה האזורי ה-GCC. הדיונים התרכזו בשלושה נושאים: האיום הצבאי והמדיני האיראני על מדינות המפרץ. המצב בסוריה, והקמת איחוד בין סעודיה לבחריין, במטרה להדוף את המעורבות האיראנית במהומות בבחריין.      

 


 

Print Friendly, PDF & Email