צינורות הנפט והגז המרכזיים של מצרים מהים האדום לים התיכון ובסיני סגורים

למרות המאמץ של הכת הצבאית במצרים וחברת הנפט Arab Petroleum Pipelines, המפעילה את צינור הנפט SuMed (סואץ-הים התיכון) המוביל כ-3.1 מיליון חביות ליום לאורך 322 ק''מ מהים האדום לים לתיכון, לדווח כי הצינור פועל כשורה, מדווחים המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה כי ביום ב' 14.2 הצינור היה סגור, וביום ג' 15.2 בבוקר הוא עדיין סגור בגלל השביתה הכללית של עובדיו וסירובם להפעיל אותו.
לצינור המתחיל בעין סוקנה Ain Sukhna בים האדום, והנמשך עד סידי קאריר Sidi Kerir שעל חוף הים התיכון מגיע נפט מערב הסעודית וממדינות המפרץ הפרסי.
החברה המפעילה את הצינור פרסמה ביום שני הודעה שאמרה כי בשני הטרמינלים של הצינור בים האדום ובים התיכון העבודה מתנהלת כסדרה וכי מכליות המגיעות אליהן מטופלות ללא עיכובים.' ציטוט המקור: that operations at the pipeline's terminals at Ain Sukhna in the Red Sea and Sidi Kerir in the Mediterranean were running normally, with tankers being accommodated without  any delays. אולם ההודעה שדיברה על הטיפול במכליות, לא אמרה דבר על כך אם הנפט המגיע מוזרם בצינור ומגיע ליעדו.
במקביל החלו ממקורות אנרגיה אמריקנים להמעיט בהשפעה שיש למעבר הנפט בצינור SuMed על מחירי הנפט ועל מחירי הובלת הנפט במכליות. דובר של סוכנות המידע האמריקנית ה-EIA, Anergy Information Administration שהיא הסוכנות של הממשל המספקת מידע על שווקי האנרגיה הבינלאומיים, אמר בהופעה בקונגרס ביום ב' כי ההשפעה של הפסקת מעבר מכליות נפט בתעלת סואץ תהייה מינימאלית. ציטוט המקור: The increase in tanker requirements traffic would be modest in the context of current global oil shipment flows. הדובר כמעט ולא הזכיר בדבריו את צינור הנפט הסגור לאורך התעלה, וגם לא את העובדה שחלקים גדולים מכוח האדם המצרי המפעיל את תעלת סואץ והצינור שובתים. הדובר האמריקני הדגיש ואמר כי הפרעות במעבר משלוחי נפט דרך תעלת סואץ, או באמצעות הצינור SuMed לא יוסיפו הרבה למחיר העולמי (של הנפט). ציטוט המקור: a disruption in oil shipments through the Suez Canal or SuMed pipeline would not add much to costs. הדובר לא אמר באיזה שיעור העלאה של מחירי הנפט בעולם מדובר.
המקורות של תיקדבקה בקהיר מוסרים כי רק ביום ג' בבוקר החלו אנשי הכת הצבאית בקהיר לנהל משא ומתן עם השובתים בסקטורים השונים במשק המצרי, כולל עובדי צינור הנפט, כאשר מעל המו''מ עומד ותלוי האיום של הכת הצבאית להוציא תקנת חירום האוסרת על שביתות.
המקורות שלנו מדווחים כי גם צינור הגז הראשי ממצרים לישראל ולירדן אשר פוצץ בצפון סיני ב-5.2 לפחות בשתי נקודות, עדיין לא תוקן, ואספקת הגז המצרית לא חודשה.
גם בישראל הוטל איפול על המתרחש סביב אספקת הגז המצרי,
למרות שמדובר בהפסקת האספקה של 43 אחוז מכמות הדלקים הדרושים לייצור חשמל בארץ, זאת כדי שלא להעמיק את החשש בשווקים הפיננסים ובדעת הקהל מהתוצאות האפשריות של ההפיכה הצבאית אשר התחוללה במצרים.
כבר כמה ימים שאין כל ידיעות לא ממקורות מצריים ולא ממקורות ישראלים, אם עבודות תיקון הצינור החלו כבר, ואם כן כיצד הן מתקדמות.
ירדן הודתה ביום ב' כי הגז המצרי איננו זורם אליה, למרות שבסוף השבוע שעבר התפרסמו ידיעות כי האספקה לירדן חודשה. שר האנרגיה הירדני מוחמד אל-עז Mahmoud Al-Ees הודיע כי ארצו העבירה את תחנות הכוח שלה מפסים של ייצור חשמל באמצעות גז לפסים של ייצור חשמל באמצעות נפט ודיזל, וכי הדבר עולה לה 28 מיליון דולר נוספים בשבוע, כלומר, 112 מיליון נוספים בחודש. המקורות של תיקדבקה מוסרים כי למרות שבישראל נאלצה חברת החשמל הישראלית בגלל הפסקת הגז המצרי לבצע אותה פעולה כמו בירדן בתחנות הכוח שלה, אין מפרסמים פרטים על כך, ושום גורם רשמי, כמו שר התשתיות הממונה על משק האנרגיה הישראלי איננו מוסר פרטים כמה ישראל צריכה להוסיף לקניית דלקים לייצור חשמל. ההערכה היא כי ישראל מוציאה כל שבוע בין 80 עד 90 מיליון דולר נוספים, כדי להבטיח אספקה סדירה של חשמל למשק שלה. המדובר בהוצאה חודשית נוספת של 320 מיליון דולר בחודש.

 

Print Friendly, PDF & Email