צנזורה חסרת פנים בגוגל ובפייסבוק על חדשות 'מפוברקות'


גוגל Google ופייסבוק Facebook
הודיעו ביום שני 14.11, על הצרת צעדיהם של אתרי אינטרנט 'המפיצים חדשות מזויפות' ודפי רשתות חברתיות המפרסמים 'תוכן מטעה'.
מהן חדשות 'מזויפות'? כיצד הן מוגדרות ועל ידי מי? מה מכיל 'תוכן מטעה' ואיך הוא מסווג ככזה?
האם דעה פוליטית רפובליקנית, אמונה דתית אדוקה, או ביקורת גלויה על מבצעיים צבאיים שאינם מתקיים במוסול שבעיראק נחשבים לתוכן Content שמעתה והלאה הפצתו תוגבל?
אין תשובות חד משמעיות לשאלות המדאיגות הללו. 
אולם חברת גוגל הודיעה שתאכוף את ביצוע הסנקציות הכספיות על אתרים 'סוררים' באמצעות מניעת היכולת למנף הכנסות מ'אדסנס' AdSense  (רשת פרסום פנימית של חברת גוגל ה'שותלת' מודעות המאפיינות את צרכי הגולש באינטרנט וממנה משתכרים ומתפרנסים רוב בעלי אתרי האינטרנט הפרטיים והעסקיים ברחבי העולם) וחברת פייסבוק הודיעה כי היא תעדכן את מדיניות הפרסום שלה ולא תתיר הכנסות מפרסום בדפים Pages ברשת החברתית המפיצים 'תוכן מטעה'.
המדיניות החדשה עליה הכריזו בנפרד שתי החברות מהווה הרחבה שנויה במחלוקת למדיניות חיובית ונכונה ביסודה הכוללת מניעת פרסום והכנסות מאתרי אינטרנט העוסקים בפורנוגרפיה, הימורים או אלימות קשה.
אולם מדיניות זו הוכרזה בעיתוי בעייתי במיוחד, עם היבחרו של דונלד טראמפ Donald Trump לנשיאה ה-45 ארה"ב ולאור השימוש שעשה הוא ומטה הבחירות שלו במידיות החברתיות השונות, האמורות להיות 'שקופות' ולא מוטות, נשלטות ומפוקחות.
חופש הדיבור, ההתבטאות והבעת הדעה שנחרת על דגלי חברות פייסבוק, גוגל, ווטסאפ,  מיקרו סופט ועוד, כלל עד היום את האפשרות להעלות כמעט כל תוכן לרשתות החברתיות ללא כל צנזורה פוליטית.
עתה, עם היבחרו של טראמפ למגינת ליבם של בעלי השפעה במדיה המסורתית-עיתונות, רשתות טלוויזיה ורדיו, ובמדיה החברתית-אתרי אינטרנט, בלוגים, פרומים ובעיקר רשתות חברתיות, נראה כי מסרים יעברו ביקורות ובדיקות, יסווגו כ'אמתיים' או 'מטעים', כ'חדשות אמינות' או 'חדשות מזויפות' – הכול על פי דעתו של הצנזור מטעם, ועל פי השקפות עולמו הפרטיות, הפוליטיות, הדתיות והאישיות – בטרם יותרו לשידור, הפצה ופרסום.
את כוחה של המדיה החדשה, זו שעומדת על סיפה של צנזורה והתערבות בתכנים העוברים דרכה ניתן (גם) ללמוד מהתהליכים האחרונים המתרחשים בווטסאפ ובפייסבוק וללמוד על עוצמתו של ארגון תקשורת המתקרא 'רשת חברתית', המשרת 2.7 מיליארד בני אדם והתכנים העוברים דרכו עלולים להישלט בקרוב על ידי בעליו.
התחכום בהצרת חופש הביטוי על ידי ענקיות התקשורת החדשות אכן יצירתי.
ההודעה על חסימת 'אתרי חדשות מטעים' (כאלו שניבאו את ניצחונו של טראמפ? כאלו שהתריעו על מעשיה של המועמדת הדמוקרטית קלינטון?) הגיע בד בבד עם ההכרזה של ווטסאפ על שירות שיחות וידאו מוצפן הניתן ללקוחותיה וללא תשלום כמובן.
יאן קום Jan Koum אחד ממיסדי ווטסאפ WhatsApp, אמצעי התקשורת מהפופולאריים ביותר בעולם, הכריז השבוע על שירות שיחות הווידיאו שלו כמוצפן ומוגן בפני פענוח,  האזנה וציטוט.
החברה, השייכת לפייסבוק Facebook ולה מעל למיליארד משתמשים רשומים בכל העולם, השיקה כבר בתחילת השנה הצפנה מלאה של המסרים הכתובים המושמעים Audio messages העוברים דרך שרתיה Servers, פעולה המונעת כמעט כל יכולת מעשית מגופי ביון, מודיעין או האקרים ליירט תוכן שיחות או התכתבויות ולהאזין או לצפות בתוכנן. 
קום, יהודי-אמריקני, יליד אוקראינה מנכ"ל ומייסד וואטסאפ שנמכרה בשנת 2014 לחברת פייסבוק תמורת 19 מיליארד דולר אמר בראיון, כי התכונה החדשה תהיה זמינה בכ-180 מדינות תוך מספר שעות לאחר השקת השירות בהודו ביום שלישי 15.11: 'אנחנו מתכווננים לרצונות של לקוחותינו' 'We obviously try to be in tune with what our users want' וכי ההצפנה תעבוד ברוב סוגי הטלפונים הסלולאריים החכמים, גם הפשוטים והזולים.
ווטסאפ, שריבעה את מצבת כוח האדם שלה מאז נרכשה על ידי פייסבוק, החלה לעשות שימוש  בתוכניות החומרה Hardware של חברת האם וברוחב הפס bandwidth העצום עומד לרשותה ברחבי העולם, ובכך מבטיחות השתיים נתח הולך וגדל בתשתיות התקשורת המקומיות, התוך-מדינתיות והבין לאומיות ברחבי העולם.
האיחוד בין שתי הענקיות תובע קורבנות נוספים של פרטיות והגנת הפרט. ווטסאפ שהכריזה בתחילת דרכה כי לא תחשוף את רשימת לקוחותיה, שינתה את מדיניות הפרטיות Privacy Policy שלה וחלקה עם חברת האם, לה 1.7 מיליארד לקוחות את מיליארד לקוחותיה שלה: את אמצעי התשלום שלהם, מספרי הטלפון, כתובתם האמתית והאלקטרונית ועוד.
ההמונים שמאסו בדיווחים החד גוניים ועכשיו המתבררים גם כלא נכונים, בניו יורק טיימס, ב- CNN ובמדיות מקבילות ועברו להביע את דעתם ברשתות החברתיות ובבלוגים הפרטיים – מסווגים עתה כצרכני 'חדשות מזויפות' ו'תוכן מטעה'. מי יקבע מהו תוכן 'נכון'?  מהן 'חדשות ראויות'?

כנראה שמרק אליוט צוקרברג Mark Elliot Zuckerberg מייסד פייסבוק או אריק שמידט Eric Schmidt עמיתו מענקית המידע גוגל Google.
הגדילה השבוע לעשות טוויטר  Twitterכאשר סגרה באחת את חשבונותיהם של 3 תנועות ימין אמריקניות קיצוניות המזוהות עם תמיכה במועמדותו של דונלד טראמפ לנשיאות. ריצ'ארד ספנסר Richard Spencer נשיא ויושב ראש 'המכון הלאומי למדיניות', גוף התומך בעליונות האדם הלבן שחשבונו בטוויטר הושעה התראיין ל The Daily Caller וכינה את המעשה 'סטאליניזם תאגידי'.
בניגוד לסגירה מוצדקת של חשבונות ISIS ברשתות החברתיות, הקוראים להרג, רצח והשמדת המערב, הטלת סנקציה כלכלית על אתרים, בלוגים או פורומים עקב הבעת דעה לגיטימית אולם שונה או מנוגדת – מהווה איום משמעותי על חופש הפרט וניסיון מדאיג להרחבת שליטת תאגידי התקשורת על דעת הקהל.

Print Friendly, PDF & Email