צעד אמריקני נגד אבו מאזן. ארה"ב לוחצת על ירדן להסכים שהחמס יעבור מדמשק לעמן

תחת החסות של איום הטלת הווטו על הבקשה הפלסטינית לקבל מהאו''ם הכרה כמדינה עצמאית, ביצעה ארצות הברית ביום חמישי 29.9, את מהלך התגובה המשמעותי האמיתי שלה כלפי הפלסטינים.
לחצה של וושינגטון על עבדאללה מלך ירדן, הביא לכך,  כי מנהיג החמס חלאד משעל, הגיע ביום ה' לעמן בירת ירדן, לביקור שני בלבד במשך 12 שנה, מאז גורש ב-1999, ביחד עם חברים אחרים של הנהגת החמס מירדן באשמת חתירה נגד בית המלוכה. באוגוסט 2009, הורשה חלאד משעל להיכנס לירדן לזמן קצר כדי להשתתף בהלוויית אביו.
שר הפנים הירדני, מאזן סכאת Mazen Saket, האחראי על הביטחון הפנימי בירדן אמר, כי ניתנה רשות מיוחדת למשעל להיכנס לירדן לזמן קצוב. הוא לא פירט.
מקורות ירדניים אחרים אמרו, כי מטרת הביקור היא לאפשר למשעל לבקר את אימו המאושפזת בבית חולים.
אולם המקורות המודיעיניים ובוושינגטון של תיקדבקה, מוסרים כי לביקור מטרה שונה לגמרי. משעל ינהל שיחות עם בכירים ירדניים לגבי האפשרות שהנהגת החמס, תעבור מדמשק לעמן. עבדאללה מלך ירדן מתנגד לצעד שכזה, אולם ממשל אובמה הצליח לשכנע את מלך סעודיה עבדאללה, ללחוץ על המלך הירדני שלפחות יראה נכונות להתפתחות כזו.
המקורות שלנו מדווחים, כי המהלך האמריקני-סעודי בא לאחר שהכת הצבאית המצרית דחתה סופית עוד במחצית הראשונה של ספטמבר את האפשרות כי החמס יעביר את הנהגתו מדמשק לקהיר.
השיחות על אפשרות כזו, נוהלו בקהיר במשך במחצית השנייה של חודש אוגוסט, כאשר חלאד משעל שהה בקהיר. תחילה נטתה הכת הצבאית המצרית לקבל את העברת הנהגת החמס לדמשק, כדרך לפגוע בנשיא סוריה בשאר אסד, ובמעמד איראן במזרח התיכון. אולם שלוש סיבות עיקריות אחרות שינו בתחילת ספטמבר עמדה מצרית זו.
1. היחסים הקרובים בין האחים המוסלמיים המצריים לבין איראן נקלעו למשבר עמוק. הכת הצבאית לא רצתה להכניס אלמנט פרו-איראני לקהיר דווקא בתקופה כזו.
2. היחסים בין הכת הצבאית המצרית והחמס בעזה, הפכו להיות מתוחים ביותר, בעיקר בגלל השתלטות של אלמנטים צבאיים של החמס על חלקים של צפון סיני, והתגברות העברות הנשק מלוב דרך מצרים וסיני, לחמס ברצועת עזה. המצרים לא רצו,  כי במצב כזה תוקם עוד תשתית ארגונית-לוגיסטית של החמס במצרים.
3. כמו גורמים אחרים במזרח התיכון יודעת הכת הצבאית המצרית,  כי נשיא סוריה בשאר אסד הצליח, בשלב זה, לדכא את המרד נגדו. במצב כזה, בו אסד נשאר השליט בסוריה, הכת הצבאית המצרית איננה רוצה למתוח את היחסים אתו.
אולם, המקורות של תיקדבקה בוושינגטון, מוסרים כי ממשל אובמה, דווקא בתקופה בה הוא לא היה מוכן ללכת לקראת יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, לא הרפה מהרעיון שצריך לבוא לקראתו של חלאד משעל ומנהיגי החמס הרוצים לעזוב את דמשק.
למהלך אמריקני זה  יש ארבע סיבות.
א. עזיבת הנהגת החמס את דמשק, לא רק תביא להחלשה נוספת של נשיא סוריה בשאר אסד, אלא גם תנתק את אסד ממנופי הלחץ שלו בנושא הפלסטיני.
ב.
לדעת האמריקנים, אם החמס יעביר את הנהגתו לעמן בירדן, יחלשו בהדרגה גם קשרי החמס עם איראן ועם חיזבאללה.
ג. מאחר והחמס הוא חלק מתנועת האחים המוסלמים, גם במצרים וגם בסוריה, יהיה בצעד כזה שתיזום ארצות הברית, משום הוכחה לאחים המוסלמים כי ממשל אובמה מתייצב מאחורי האינטרסים שלהם במזרח התיכון, למרות שהנשיא אובמה לא פעל להדחתו של בשאר של אסד, דבר שהכשיל את המרד בסוריה.
ד. עמדתו העיקשת של יו''ר הרשות הפלסטינית להעלות את הנושא הפלסטיני באו''ם, למרות התנגדותו החריפה של הנשיא אובמה, הביאה את הממשל לבצע מהלך פלסטיני עוקף אבו מאזן.
ירדן ובירתה עמן נחשבים עד עכשיו כחצר האחורית הלוגיסטית של אש''ף ואבו מאזן, המחזיק בבירה הירדנית חווילה מפוארת. העברת הנהגת החמס לעמן, היא קריאת תיגר אמריקנית-סעודית על אבו מאזן והמהלך שלו באו''ם, ואיתות לכך, כי אם החמס שמרכזו יהיה מעתה בירדן יתמתן, יש לפני וושינגטון וריאד עוד אופציות פלסטיניות אחרות פתוחות מאשר רמאללה והממסד של אש''ף.
המקורות המודיעיניים שלנו מוסרים, כי תחילה התנגד המלך העבדאללה הירדני בחריפות למהלך זה. הסיבה העיקרית לכך הייתה כי לחלאד משעל השפעה רבה על מנהיגי האחים המוסלמיים הירדניים, ומעברו לעמן פירושה מבחינת בית המלוכה האשמי, חיזוק האחים המוסלמיים הירדניים, בתקופה בה ממילא הם מתחזקים.
אולם לחץ סעודי כבד על המלך הירדני, והבטחות כי המודיעין הסעודי יפעל נגד כל נטיות חתרניות של החמס בירדן, הביאו את המלך לבצע את הצעד המוגבל הזה של הכנסת חלאד משעל לעמן, לתקופה של כמה ימים.
 

Print Friendly, PDF & Email