צפי להתגברות המהומות בהר הבית ובירושלים, ובהתפשטותן
תיקדבקה: יו"ר הרשות הפלסטינית מזהיר כי ישראל מציתה מלחמת דת בירושלים ובחברון, וביום ו' 5.3, מיד לאחר המהומות בהר הבית בהן נפצעו קל כ-50 פלסטינים ו-18 שוטרים ישראליים, פנה למועצת הביטחון, שתפסיק את הפעולות הישראליות במתחם.
מועצת הביטחון, שעדיין לא התפנתה לטפל בנושא הגרעיני האיראני, או בזרימה המתגברת של נשק איראני וסורי לחיזבאללה, בניגוד להחלטותיה, לא בזבזה הפעם זמן והתכנסה מיד לדון בנושא בדלתיים סגורות.
לאחר מכן פרסמה המועצה הודעה המביעה דאגה מהמתרחש על הר הבית. זמן קצר לאחר קבלת ההחלטה פרסמה וושינגטון הודעה לא שגרתית הסותרת את ההודעה שפורסמה. האמריקנים אמרו שבישיבה לא התקבלה שום החלטה לפרסם הודעה, וכי ההודעה פורסמה בגלל 'בלבול מנהלי של מזכירות האו"ם'.
במילים אחרות, וושינגטון הבינה, מה שאבו מאזן מעמיד פנים שהוא מסרב להבין, כי למהומות בהר הבית בירושלים המתארגנות ומבוצעות בשבוע האחרון על ידי 3 גורמים, החמס, התנועה המוסלמית הקיצונית 'תחריר' אשר אנשיה שולטים במנגנון הטכני המפעיל את הר הבית, והפלג הצפוני של התנועה המוסלמית של ערביי ישראל, יש מטרה מרכזית, והיא לטרפד את השיחות העקיפות בין ישראל לפלסטינים, שלממשל אובמה לקחת שנה שלמה להביא להתחלתן.
השיקול של 3 הגורמים המוסלמים הפלסטינים הקיצוניים הוא פשוט: אם המהומות על הר הבית יימשכו, ומספר הפצועים הפלסטינים ילך ויגדל, ואם חס וחלילה יהיו גם הרוגים במהומות, הדבר יאלץ את אבו מאזן להודיע כי בתנאים כאלה הוא אינו יכול ללכת אפילו למו"מ עקיף.
נוסף לכך, ביום שני 8.3 מגיע לביקור של 3 ימים בישראל, וברשות הפלסטינית, סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. אם בזמן ביקורו בירושלים וברמאללה יתחוללו על הר הבית, ובמקומות קדושים אחרים ליהודים ומוסלמים, כמו מערת המכפלה בחברון, מהומות, לא רק שביידן לא יוכל להתעלם מהן בדבריו, אלא שיהיה בכך איתות לוושינגטון כי בלי החמס וגורמים מוסלמיים קיצונים אחרים, כולל אלה של ערביי ישראל, אי אפשר להגיע לשום הסדר מדיני במזרח התיכון. במילים אחרות, המו"מ העקיף בין ישראל לפלסטינים יתחיל ברגל שמאל.
שני הצדדים למו"מ העקיף ישראל והפלסטינים נערכו כבר לתחילת המו"מ:
ממשלת נתניהו נקטה בחודש האחרון שורה של צעדים אשר נועדו לחזק את העמדה הישראלית בירושלים ובגדה המערבית.
זה הוא למעשה הפירוש לתמיכת הממשלה, כולל התקציבית, ביישובם של יהודים בשכונות הערביות של ירושלים, בייחוד סילואן ושייח' ג'ארח, ובהכרזה כי קבר רחל ליד בית לחם, ומערת המכפלה, הן אתרים בהם הממשלה מתכוננת להשקיע כספים כדי לשמרם כאתרים יהודיים. הכוונה מאחורי הכרזתו של נתניהו היא כי במקומות אלה יישמר הסטאטוס קוו הקיים בין היהודים למוסלמיים, נועדה לחסום את הדרך בפני דרישה פלסטינית כי המקומות הקדושים האלה יעברו לידיהם עם סיום המו"מ.
אם השליטה בחלק של מערת המכפלה תוצא מידי ישראל, פירוש הדבר וויתור על הצידוק לקיומו של ישוב ישראלי בחברון. אם השליטה על קבר רחל, תוצא מידי ישראל, פירוש הדבר כי כל השכונות הדרומיות-מזרחיות של ירושלים כולל גילה והר חומה, מאבדות את קו ההגנה הראשון שלהם, וכי הגבולות הפלסטיניים העתידיים יעברו בתוכן.
כול הנושאים האלה יעלו במוקדם או במאוחר בכל צורה שהיא של מו"מ ישראלי-פלסטיני עקיף או ישיר.
צעדים אחרים שננקטו על ידי שני הצדדים הם הוראות לכוחות הביטחון שלהם למנוע כל התדרדרות שתפריע להתחלת השיחות.
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן נתן הוראה חשאית לכוחותיו, המאומנים, מפוקחים, וממומנים על ידי האמריקנים, למנוע הפגנות ומהומות ברחבי הגדה. במשך השבוע האחרון התערבו הכוחות המיוחדים הפלסטינים כמה פעמים כדי להפסיק את המהומות בחברון מסביב למערת המכפלה, כאשר כוחות הביטחון הישראליים מהווים כעין חגורת ביטחון חיצונית, שתומכת בפעולות שלהם. זו גם הסיבה מדוע בין יום רביעי 3.3, ויום שישי 5 למרס, פרצה המשטרה הישראלית פעמיים להר הבית כדי לדכא את המהומות שם.
אולם המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה מעריכים, כי בימים הקרובים, לקראת ועם הגעתו של סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, החמס והארגונים המוסלמיים הקיצוניים ידאגו לכך כי המהומות רק תתגברנה ותתפשטנה למקומות אחרים. קיימת גם אפשרות של ביצוע מעשי טרור. בהתרחשויות כאלה אפשר יהיה לבחון את כושר עמידתם של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, ושל יו"ר הרשות הפלסטינית, אשר במקום להאשים אחד את השני, ולפנות לעזרה לגופים בינלאומיים, יצטרכו, הם או נציגיהם, לשבת ליד שולחן אחד, ולהתחיל לדבר. גם הנחישות האמריקנית להתמיד בשיחות בתנאי שטח קשים תועמד למבחן.