צריך לשים לב לדבריו של ראש המוסד ברנע האומר כי הסכם הגרעין המתגבש בין איראן לארה"ב הוא 'אסון אסטרטגי'. איראן נמצאת במרחק של חודש מפריצה לחומר בקיע לפצצה
השבוע האחרון התאפיין בשורה של מסרים ישראליים סותרים לגבי הסכם הגרעין העומד להיחתם בין ארצות הברית ואיראן. כל המסרים קבעו כי 'ההסכם גרוע' אולם לאחר מכן באו שורה של מסרים אופטימיים של שליחים ישראליים שנשלחו לוושינגטון שאמרו כי עדיין יש סיכוי שהאמריקנים ישנו את ההסכם. לכך לא היה ואין סיכוי רב והמסרים האופטימיים נועדו להקל את הלחץ על דעת הקהל הישראלית.
ביום ה' 25.8 התמונה השתנתה.
בצעד לא שיגרתי כינס ראש המוסד דדי ברנע מספר עיתונאים ואמר להם, כי ההסכם הגרעיני המתגבש בין ארצות ואיראן הוא 'אסון אסטרטגי'. כאשר ראש המוסד האיש אשר ישראל קבעה להעמידו בראש גוף הביון המרכזי מוסר הערכה כזו יש לה רק פירוש אחד: ישראל עומדת בפני אסון אסטרטגי.
אסון אסטרטגי הייתה מלחמת יום הכיפורים, אז ישראל וצה"ל עמדו בפני תבוסה צבאית. כאשר חוזרים על אזהרה זו לאחר 49 שנה, אסור לנו להתעלם מההערכה זו ראש המוסד.
דבריו של דדי ברנע קבעו גם העובדות הבאות: זמן הפריצה לפצצה איראנית יידחה מחודש לשניים-שלושה.
ברנע הזהיר כי החתימה תאפשר לאיראנים להגיע ליכולות משמעותיות מאוד, בזכות מאות מיליארדי הדולרים שייכנסו למדינה עם הסרת הסנקציות עליה. לדבריו, הכסף יסייע גם לכל ארגוני הטרור באזור – ובהם חיזבאללה, הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני, המורדים החות'ים בתימן, המיליציות הפרו-איראניות, כוח קודס וחמאס. הדבר יציב אתגרים משמעותיים בזירה לארה"ב – ובראש ובראשונה לישראל. ברנע אומר, כי כמה מדינות באזור יסתכלו על איראן כסוג של 'מודל' – ולישראל יהיה מורכב עוד יותר להתמודד מול התעצמות איראנית משמעותית, שכוללת מרכיבים רבים.
ברנע מבהיר כי ההסכם שעליו מתכוונות המעצמות לחתום גרוע יותר מזה של שנת 2015, אז לא היה ידוע המימד הצבאי הפוטנציאלי של איראן. האיראנים נתנו אז מענה ל-10 שאלות של סבא"א – וכך נחתם ההסכם. אלא שב-2018, לדברי ברנע, כבר הובן שהכול שקר גמור – ולמרות זאת, בשנת 2022 האמריקנים עומדים לחתום על ההסכם למרות שלאיראנים אין הסבר לתיקים הפתוחים בסבא"א.
ראש המוסד מעריך כי חתימה על הסכם הגרעין כעת תרחיק את איראן חודשים בודדים מהפריצה לגרעין – ומנגד תעניק לה מיליארדים רבים של דולרים שיעברו לקמפיין הטרור האזורי שלה ולהצטיידות בטילי קרקע-קרקע. בשנת 2026, עם ההגעה לסעיף ה"סאנסט" sunset הראשון – מועד הפקיעה של חלק מההגבלות על איראן, זמן הפריצה שלה לגרעין יהיה בין חודשיים לשלושה.
כיום, לדברי ברנע, נמצאת איראן במרחק של חודש מפריצה לחומר בקיע לפצצה.
בתדרוך אמר ברנע כי הוא סבור שהוויתור הכי גדול הוא ההישארות עם ההסכם הנוכחי – שהוא לא ארוך יותר, חזק יותר ורחב יותר כפי שהבטיחו האמריקנים. מה שהאמריקנים עושים הוא העתק הדבק להסכם של 2015, והדבר היחידי שנשאר מאז זה המלל של ההסכם. כל השאר השתנה. העולם השתנה. האיראנים פיתחו צנטריפוגות משלהם. האיומים השתנו. הטכנולוגיה השתנתה. אבל ההסכם אותו הסכם של 2015, אמר ברנע.
לדבריו, "הכי גרוע בהסכם, הוא שעושים העתק הדבק לסאנסט sunset השקיעה של ההסכם. הנקודה הבאה היא ב-2025. אם השארנו את נקודות השקיעה באותם מקומות על ציר הזמן – זה אומר שאנחנו מאוד חלשים ואיראן יותר קרובה לרגע שבו היא יכולה להעשיר בלי לתת הסברים לאף אחד", קבע ברנע.
לדעתו התיקים הפתוחים זה הוויתור הכי גדול של האמריקנים, וגם הכי לא מובן שיש, כי הם מוכיחים שלאיראן הייתה תוכנית נשק גרעיני וסבא"א לא קיבלו הסבר מניח את הדעת להימצאות של האורניום המועשר באותם שלושה אתרים שהלכו וחקרו. היום אנחנו יודעים שיש אתרים ללא הסבר מניח את הדעת, ועדיין האמריקנים מוכנים לחתום על הסכם גרעין, מבלי שנותנים הסבר להימצאות הגרעין. 'זה לגמרי בניגוד לשכל הישר'.