קדאפי הכריז מלחמת ג'יהאד על מתנגדיו מבית ומבחוץ

בנאום מתלהם ביום ג' 22.2, הכריז שליט לוב מועמר קדאפי, על מלחמת ג'יהאד נגד תושבי קירינייקה (כ-2 מיליון איש), והאשים אותם כי הם מתכוננים להקים אמירות מוסלמית של אל קעידה בשטחם, דבר שיביא את הצבא אמריקני ללוב, ויצור בה מצב דומה לזה שקיים באפגניסטן ופקיסטן. קדאפי איים לגייס ולשלוח נגד המורדים בקירינייקה מיליונים מתושבי לוב, ולהלחם בהם מבית לבית, מסמטה לסמטה. לא ניתן ללוב להשמט מידינו, הכריז קאדפי.
המקורות שלנו מדווחים, כי הנאום היה למעשה ההכרזה הרשמית של קדאפי על מלחמת אזרחים בלוב. מיד לאחר הנאום, הודיעה לוב כי ייצוא הנפט  והגז הלובי פוסקים. ספינות טילים לוביות החלו להפגיז מטרות בבנגאזי.
צעדים אלה של קדאפי יביא לעלייה חדשה נוספת של מחירי הנפט בעולם שכבר עלו בהתחלת השבוע ב- 12 אחוז. עלייה תלולה כזו במחירי הנפט תביא לידי העמקת המשבר הכלכלי במדינות רבות בעולם. המקורות של תיקדבקה במפרץ הפרסי מדווחים, כי סעודיה הודיעה בחשאי לוושינגטון ולכמה בירות ערביות, כי אם ייצוא הנפט הלובי, העומד היום על 1.8 מליון חביות ליום ייפסק, היא תגביר את תפוקת הנפט שלה כדי להתגבר על החסר הלובי. היחסים בין קדאפי ובית המלוכה הסעודי הם גרועים ביותר, לאחר שסעודיה חשפה ב-2007 תוכנית של קדאפי להתנקש בחיי המלך עבדאללה.
בניגוד לציפיות במערב ובארצות ערביות, קדאפי הודיע כי אין לו כל כוונה לוותר על שלטונו, או סמכויותיו כמו שליטים ערביים אחרים.
ביום ג' בבוקר דיווחו המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה על המצב בלוב:
סימנים ראשונים לכך כי מועמר קדאפי שליט לוב, מצליח להתחיל לייצב את מעמדו בטריפולי בירת לוב, נראו ביום ג' 22.2, כאשר כוחות גדולים מאוד של צבא לובי בפיקודו של בנו מוטעסים Mutassim Gaddafi, הנעזרים במליציות צבאית של שבטים לוביים מהסהרה השתלטו על הבירה הלובית. כבר ביום א' 20.2 ציינו המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי המשך שליטתו של קאדפי בחיל האוויר הלובי שיש לו 13 בסיסים אוויריים ברחבי לוב, וכוח אדם של 22,000 איש, יכולה להיות אחד הגורמים העיקריים שימנע מהמשטר ליפול.
לחיל האוויר הלובי יש זרוע תובלה מפותחת מאוד שלרשותה עומדים 44 מטוסי תובלה ומספר דומה של מסוקי תובלה. זרוע אווירית זו התגלתה בימים האחרונים כיעילה ביותר כאשר העבירה אלפי לוחמי שבטים לוביים מהסהרה על נשקם לטריפולי, והנחיתה אותם ביום ב' במרכזי המהומות וההתנגדות למשטר בבירה הלובית.
המקורות הצבאיים שלנו מוסרים כי במקביל הפציצו מטוסי קרב של חיל האוויר הלובי, שהיו בעיקר מטוסי אימון קלים, (לחיל האוויר הלובי ישנם כ-226 מטוסים כאלה), את המתנגדים לשלטון, ומסוקים שהפעילו מקלעים כבדים פיזרו את הניסיונות שלהם להתארגן ככוח משמעותי בשכונות השונות של העיר.
מיד לאחר הריכוך בהפצצות ובמקלעים, נעו לתוך השכונות בעיר כוחות 'הצבא העממי הלובי' בפיקודו של מוטעסים קדאפי, המכהן כמפקד העליון של הצבא העממי.
הטקטיקה שקדאפי ובניו נקטו הייתה תחילה לאפשר למתנגדיו לתקוף את בנייני הממשל המרכזיים, כולל תחנת הטלוויזיה הממלכתית הלובית, להעלות אותם באש, ובכך ליצור אצלם ובמערב את הרושם כי הם מצליחים להפיל את המשטר. לאחר מכן, שאנשי האופוזיציה ניסו לנוע לחלקים אחרים של טריפולי הם הותקפו מהאוויר על ידי חיל האוויר הלובי, ומהקרקע על ידי לוחמי השבטים הלוביים אצלם אין היסוס לירות לתוך המונים בכינון ישיר. אין ספק כי ביום הראשון של הקרב על טריפולי קדאפי נחל ניצחון על מתנגדיו.
אותה טקטיקה נקט קדאפי בהופעותיו הפומביות. כלפי חוץ הוא שלח את 'הפנים המערביות של משפחתו'- קרי סייף בין איסלם, הנחשב בטעות במערב כאיש עסקים מבריק אשר רק אם היה הדבר ניתן לו, היה מבטל את שלטון אביו בלוב ומנהיג שם שלטון ליברלי. את בנו מוטעסים, אותו מינה קדאפי לאיש שיכניע את המפגינים בטריפולי וסביבותיה, הסתיר קדאפי מעין המצלמות והתקשרות. מאחורי הפעולות של שני בניו, עסק קדאפי עצמו בגיוס הכוחות הצבאיים הדרושים לו למלחמה במתנגדיו ושליחתם בעיתוי נכון למוקדי המהומות.
כאשר היה בטוח ביום ג' לפנות בוקר בתוצאות של הקרב על בירתו, הוא הופיע בעצמו בהופעה בטלוויזיה שנמשכה לא יותר מדקה אחת.
בעוד שבמערב הופעה זו נראתה הזויה, היא בוימה בצורה שכולה היה מסר ברור אחד למתנגדיו. למרות שהצלחתם לשרוף את בניני השלטון, לא הצלחתם להפיל אותי, ואני נמצא כאן. מעתה אני אלחם ואנקום בכם.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי ביום ג' אפשר היה גם להבחין בקווים האסטרטגיים הרחבים יותר של קדאפי. קודם כל לייצב את שלטונו מחדש בטריפולי, ולאחר מכן להפכה למרכז הצבאי משם ישלחו בימים ובשבועות הקרובים כוחות צבא להלחם במתנגדי השלטון, בייחוד בקרינייקה.
במילים אחרות, ביום ב' מלחמת האזרחים בלוב רק החלה, כאשר לרשותו של קדאפי כוחות צבאיים נוספים בהם עדיין לא השתמש, כמו חיל הים הלובי. כוח זה בצירופו של חיל האוויר יכול להיות גורם מכריע בקרבות המצפים עדיין לקדאפי בכיבושן של ערי החוף של קירינייקה, בייחוד בנגאזי וטוברוק, המוחזקות על ידי המורדים בו.

Print Friendly, PDF & Email