קדאפי מפעיל מחדש את חיל האוויר. מטיס כוחות להגנת טריפולי
כמה שעות לאחר שהתברר כי לסנקציות של מועצת הביטחון אין כל משמעות צבאית, הצליח שליט לוב מועמר קדאפי להשתלט מחדש על פעולות חיל האוויר הלובי, והחל מיום א' 27.2 בערב הוא מטיס כוחות רבים, ביניהם יחידות צבא ולוחמי שבטים מהדרום, ל-3 נקודות אסטרטגיות אשר יבטיחו לו את השליטה בבירה טריפולי.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים בלעדית כי מטוסי חיל האוויר הלוביים החלו לנחות בערב בשדות התעופה הצבאיים של טריפולי, מיסרטה, וסירט, כשהם פורקים כוחות המועברים מיד לצמתים העיקריים של הדרכים הראשיות המובילות לטריפולי.
זו הסיבה מדוע אין, בשלב זה של מלחמת האזרחים, חשיבות צבאית לידיעות שהתפרסמו במשך יום א' על השתלטות המורדים על ערים מסביב לטריפולי, בייחוד אל זואייה Al Zawaiya. כל מה שהתרחש בעיר זו היא נסיגה של כוחות קדאפי מהעיר לכביש הראשי המוביל ממנה לטריפולי, כדי להגן משם טוב יותר על הדרך לבירה.
לפני המורדים עומדות עתה 4 בעיות עיקריות:
1. אין להם כוחות צבאיים מאורגנים שיכולים להתמודד עם כוחותיו של קדאפי, אלא אם כן יתחולל מרד בקרב הכוחות הנאמנים לשליט לוב, או שמתנקשים יצליחו לחסל אותו.
2. במקום לנסות לבסס את שלטונם באזורים בהם הם שולטים, החליטו המורדים לנסות לכבוש את הבירה טריפולי כדי למוטט את שלטון קדאפי. ביום א' בלילה, מטרה זו נראית בלתי ניתנת להשגה.
3. המורדים דחו כל הצעת עזרה צבאית אמריקנית, או אירופאיות, והודיעו כי ברגע שכוח צבאי זר ייכנס ללוב, הם יילחמו בו ולא בקדאפי.
4. אין למורדים תשובה לשליטה המחודשת של קדאפי בחיל האוויר, ובכל שדות התעופה הלוביים שבדרום המדינה. שליטה זו מאפשרת לקאדפי להופכם לבסיסים לריכוז והטסת כוחות רעננים לחזית.
ביום א' 27,2 לפנות בוקר דיווחו המקורות של תיקדבקה:
למרות קריאתו של נשיא ארצות הברית באראק אובמה, ביום א' 27.2 (שבת לפי שעון ארה''ב) לשליט לוב קדאפי לפרוש מהשלטון עכשיו now, החלטת מועצת הביטחון, פה אחד להטיל שורה של סנקציות על לוב, כולל אמברגו נשק, התחלת חקירה בבית המשפט הבינלאומי בהאג בדברי פשעי המלחמה של שליט לוב, שבעת בניו ובתו, ומפקדי צבאו , והקמת ממשלה זמנית במזרח לוב-קירנייקה, בראשותו של שר המשפטים לשעבר מוסטפה עבדול ג'אליל Mustafa Abdul Jalil, הסיכויים כי קאדפי יפרוש מהשלטון בטריפולי, בשלב זה, לא רק שאינם גבוהים, אלא כמעט אינם קיימים.
הנשיא אובמה אמר בשיחת טלפון עם קנצלארית גרמניה אנג'לה מארקל, כי 'כאשר הדרך היחידה של מנהיג להישאר בשלטון היא להשתמש באלימות המונית נגד העם שלו, הוא איבד את הלגיטימיות שלו למשול, ועליו לעשות מה שנכון עבור ארצו ולפרוש (מהשלטון) עכשיו'. ציטוט המקור: when a leader's only means of staying in power is to use mass violence against his own people, he has lost the legitimacy to rule and needs to do what is right for his country by leaving now. מיד לאחר השיחה עם מארקל פרסם הבית הלבן את הדברים האלה כהודעה רשמית.
אולם המקורות הצבאיים והמזרח תיכוניים של תיקדבקה מציינים, כי לפני אובמה עדיין דרך לא קצרה להגיע למטרתו והיא הורדתו של מועמר קדאפי מהשלטון בלוב, דרך אשר בהמשכה אנו יכולים לצפות לנחיתתם של כוחות צבאיים אמריקניים-אירופאים, ואולי אפילו ערביים בלוב, כדי לאכוף את החלטת מועצת הביטחון.
הסיבה לכך היא שמועמר קדאפי, בניגוד לחוסני מובראק במצרים, הוא השליט הערבי היחיד במזרח התיכון ובצפון אפריקה אשר התכונן יותר מכל שליט אחר לאפשרות כי יום אחד יהיה גורם בתוך לוב, או מחוצה לה אשר ינסה להפילו.
הכנות אלה, אשר כללו הכנת כוחות צבאיים, המונים כ-20,000 אנשי צבא מזוינים ומאומנים היטב הנאמנים לו, מחוץ למסגרות הצבא הלובי בו אף פעם קאדפי לא בטח, והכנת והחבאת משאבים כספיים אדירים של מיליארדי דולרים, אליהם מפעילי הסנקציות יתקשו להגיע, יאפשרו לקדאפי לנסות ולהחזיק מעמד.
לקדאפי גם ניסיון רב להמשיך למשול בלוב תחת סנקציות בינלאומיות חריפות אשר נמשכו למעלה מ-20 שנה, מתוך 41 שנה שהוא בשלטון בגלל תמיכתו ומעורבותו בטרור הבינלאומי. יש לו גם ניסיון רב בעימותים מזוינים עם ארצות הברית, כולל ההפצצות האמריקניות באפריל 1986 על מטרות מרכזיות של השלטון בלוב, ובהפעלת מערכות טרור נגד מטרות אמריקניות ומערביות באירופה ובמזרח התיכון.
במילים אחרות, קאדפי שחשב ב-2003, כי יציל את עצמו ואת משטרו מגורלו של סדאם חוסיין ומפלישה אמריקנית ללוב, על ידי זה שימסור לוושינגטון את התוכנית הגרעינית, ואת כל מערכי הנשק הביולוגיים והכימיים שלו, עומד עתה 8 שנים לאחר מכן בפני אותו מצב ממנו חשש קרי-מעורבות צבאית אמריקנית-אירופאית בלוב, כאשר ארצו מפולגת, והכוחות המערביים יכולים להופיע בקירינייקה, לפי הזמנת הממשלה הזמנית שתוקם שם.
המערכה על עתידה של לוב וגורלו של קדאפי רק החלה. כל הצדדים הלוקחים חלק במערכה זו יעמדו בימים הקרובים בפני הצלחות וכישלונות. גם נשיא ארצות הברית באראק אובמה.