קזחסטן פתחה במגעים חשאיים עם ישראל במטרה לשכנעה לקבל לידיה את הפיקוד, הניהול הטכנולוגי והעסקי של עיר החלל הענקית בייקנור Baikonur. אם העסקה תצא לפועל יעמוד לרשותה של תעשיית החלל הישראלית אחד משני בסיסי החלל הגדולים בעולם.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים בלעדית כי מוסקבה, שבנתה את העיר לפני 54 שנה ב-1955, וסוכנות החלל הרוסית האחראית עתה על הפעלת עיר החלל Cosmodrome, אינם מתנגדים להצעה זו, מאחר והם מתכוננים להתחיל לעזוב את עיר החלל בעוד 5 שנים בתחילת 2015, ובהתחשב בהידוק הקשרים לאחרונה בין הצבא הרוסי והתעשיות הצבאיות והתעשייה האווירית הישראלית.
ביום שלישי 7.4, פרסם העיתון הרוסי 'קומארסאנט' Kommersant, המתמחה בפרסום ידיעות על עסקות נשק רוסיות במזרח התיכון, כולל איראן, ידיעה גדולה האומרת, כי הצבא הרוסי חתם עסקה בהיקף של 50 מיליון דולר עם התעשייה אווירית הישראלית.
בעסקה זו תמכור ישראל לצבא הרוסי שלושה סוגי מזלטים. 'עין הציפור 400' Bird-Eye 400, המיועד לליווי יחידות קרקע ואספקת מידע מודיעיני להן, 'איי(אני) רואה' I-View MK150, המיועד לפעולה עם דרגי פיקוד טקטיים, ומזלט מדגם 'אם.קי 2' MK II שהוא מזלט קרבי an unmanned combat air vehicle-UCAV הנושא מערכות נשק המסוגלות לפגוע במטרות בשדה הקרב.
העיתון הרוסי מציין שלוש התפתחויות חשובות לגבי עסקה רוסית-ישראלית זו. המדובר בעסקת נשק ראשונה רוסית-ישראלית. כלומר, לאחר מכן תבאונה עסקות נשק נוספות. זו הפעם הראשונה שגורם צבאי רוסי הזקוק למערכות נשק, פונה אל גורם מחוץ לרוסיה שיספק אותן. המזלטים מתוצרת רוסית הנמצאים בשימוש הצבא הרוסי נחותים בביצועיהם מהמזלטים הישראליים.
עד כמה הנכונות הרוסית לרכוש מהתעשייה האווירית הישראלית מזלטים היא יוצאת דופן, יעידו גם הסיבות מדוע מוסקבה החליטה לעזוב את עיר החלל ביקונור.
הרוסים אינם מוכנים כי עיר החלל היחידה שלהם תימצא מחוץ לגבולות רוסיה. לכן הם עוסקים עתה בבנייה קדחתנית של עיר חלל חדשה בשם ווסטוצ'ני Vostochny הנמצאת במחוז אמור Amour, בצפון-מזרח רוסיה ליד הגבול עם סין, מול יפן והאוקיינוס השקט. הרוסים מקווים כי עיר החלל החדשה תשתמש גם את הסינים.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי אסטנה Astana הבירה, מודעת לכך כי לאחר שהרוסים יעזבו את בייקנור, אין לקזחסטן את הידע הטכנולוגי ולא את כוח האדם הדרוש להפעלה של עיר חלל כזו. כמו כן ערים הקזחים לעובדה כי אין להם את הקשרים והתשתית העסקית המתאימים בקרב המדינות השולחות לוויינים לחלל כדי למשוך לקוחות.
לעומת זאת מאמינים באסטנה, כי לא רק שלישראל ישנה יכולות טכנולוגית ועסקית כזו, אלא היא יכולה להשתמש בעצמה בעיר החלל למטרותיה ולהביא אתה כלקוח עיקרי לבייקונור את הודו. המקורות הצבאיים שלנו מדווחים, כי סוכנויות החלל הישראליות וחיל האוויר והחלל הישראליים ימצאו את בייקונור כאתר שילוח נוח יותר ללוויינים וטילים, מאשר בסיס השילוח הישראלי בפלמחים, שעל חוף הים התיכון.
מקור בטחוני בכיר באסטנה, אמר למקורות של תיקדבקה כי המו"מ עם ישראל בנושא נמצא בשלביו הראשונים, וכי ישראל שהופתעה לקבל את ההצעה מתייחסת אליה בחיוב.
המקור הקזאחי הדגיש, כי אם העסקה תצא לפעול יצטרכו צוותי חלל וצוותים טכניים רוסיים וישראליים לפעול מספר שנים ביחד, מאחר ורוסיה תפסיק להשתמש בבייקונור בצורה סופית רק ב-2020, כ-5 שנים לאחר שהישראלים יקבלו לידיהם את ניהול עיר החלל.