קרב וטילים בג'נין. לוחם ימ"מ פצוע. חשש מירי טילים מעזה
פרטי הקרב הגדול שהתחולל ביום ב' 31.8 במחנה הפליטים בג'נין, עדיין אינם ברורים. צה''ל מנסה לרכך את רושם הקרב, וממעט במידע. הפלסטינים מנסים להאדיר את תיאור הקרב ומתארים אותו 'כקרב הגדול ביותר עד כה באינתיפאדה השלישית'.
מה שברור הוא, כי כוחות גדולים מאוד של צה''ל, השב"כ והימ"מ שהגיעו בעשרות כלי רכב, לפי מקור אחד לפחות 40 כלי רכב, למחנה הפליטים בג'נין, כדי לבצע מעצרים של אנשי ג'יהאד איסלמי וחמאס, נערכו מראש לאפשרות של קרב עם הפלסטינים.
הכוחות הקיפו בשכונת אל-הדאף Al-Hadaf שבמחנה את בתיהם של בסאם אל-סעדי Bassam Al-Saeedi, הנחשב כאחד ממפקדי הג'יהאד האיסלמי ביהודה ושומרון, ומג'די אבו אל-היג'א Majdi Abu al-Heija איש הזרוע הצבאית של החמאס באזור.
על ביתו של איש הג'יהאד נורו טילים שהביאו להתמוטטות חלקו הגדול.
צה''ל מוסר, כי על הבית נורה 'טיל קטן אחד'-אולם איננו אומר מדוע נורה הטיל. האם מהבית נפתחה אש על הכוחות הפועלים מסביבו? תחילה דיבר קצין בצה''ל על חילופי אש כבדים מבלי להוסיף על כך שום פרט. בתדרוכים מאוחרים יותר ביום ג' 1.9 לפנות בוקר, המילה 'כבדים' הושמטה, ולאחר מכן נאמר, כי לא היו חילופי אש בכלל.
הפלסטינים טוענים, כי בסאם אל-סעדי לא היה בבית בעת הפשיטה וכך נחלץ מידי המחפשים אחריו. אולם השאלה היא כמובן האם היו אנשים בבית שנפגע מטיל, ומה עלה בגורלם?
האם הם נהרגו, ואם כן כמה הרוגים יש לפלסטינים?
נקודה חשובה אחרת היא, האם בצה''ל התקבלה החלטה להרוס את הבית מאחר ונורתה ממנו אש על הכוחות, או כדי לאותת לג'יהאד האיסלמי, ולארגוני טרור אחרים, כי מעתה יהרסו בתיהם של מחבלים, גם אם הם לא יימצאו בבתיהם, או ימלטו.
נקודה נוספת היא מדוע בסאם אל-סעדי לא היה בבית בניגוד לצפי המודיעיני של השב''כ?
האם קיבל התראה ברגע האחרון כי כוחות צה''ל נמצאים בדרך למחנה הפליטים לעוצרו.
אם התשובה לכך היא חיובית הדבר מצביע על כך כי הג'יאהד האיסלמי, וכנראה גם ארגוני טרור אחרים, מציבים בשטח קבוצות תצפית שתפקידן הוא להבחין בכוחות צה''ל הנעים בשטח ולאיזה מטרה הם מתקרבים. התפתחות כזו היא עליית מדרגה ביכולת הצבאית המבצעית של ארגוני הטרור ביהודה ושומרון, והיא מועתקת מהטקטיקה הצבאית של החמאס והג'יהאד האיסלמי ברצועה.
לעומת הכישלון ללכוד את איש הג'יאהד, איש החמאס מג'די אבו אל-היג'א ואחיו נעצרו ונלקחו על ידי הכוחות לחקירה.
נראה כי את העיתוי לפעולה ביום ב' 31.8, הכתיב המידע המודיעיני שקבע כי הסיכוי לתפוס את פעילי הטרור גבוה. אחרת קשה להבין מדוע הפעולה נערכה כמה שעות לפני פתיחת שנת הלימודים החדשה בישראל ב-1 לספטמבר.
אין ספק כי סמיכות התאריכים של שני האירועים, שנלקחה בחשבון בצה''ל, נותנים בידי החמאס והג'יהאד האיסלמי אפשרות נוחה מאוד להגיב. ביהודה ושומרון בפיגועי טרור, שממילא הלכו והתגברו מאוד בימים האחרונים, ומרצועת עזה בירי טילים שיכול לשבש את פתיחת שנת הלימודים.
זמן קצר לאחר פרסום דברים אלה נשמעו אזעקות צבע אדום, ביום ג' לפנות בוקר 1.9, ביישובי עוטף עזה ואזור המועצה המקומית חוף אשקלון. טילים נורו מהרצועה אל עבר מטרות בישראל.
ב- 13 השנה שעברו מאז הקרב הגדול על מחנה הפליטים בג'נין, ב-5 לאפריל 2002, שהיה אחד הקרבות הגדולים בתקופת האינתיפאדה השנייה, קרב בו נהרגו 13 חיילי צה''ל, בנה לעצמו מחנה הפליטים הזה תדמית של מרכז ההתנגדות המזוינת לצה''ל ולישראל בשטחי הרשות הפלסטינית. כל כניסה של כוחות הביטחון הישראליים למחנה הייתה מלווה בפתיחה באש וזריקת מטעני חבלה. תקרית האש ביום ב' בלילה הייתה שונה רק באספקט אחד מיתר התקריות. היא היוותה פרשת דרכים צבאית חדשה במתרחש ביהודה ושומרון.