ראש אמ"ן, האלוף עמוס ידלין: איראן חצתה את הסף הטכנולוגי בנושא הגרעיני. וילייאם שניידר William Schneider, מומחה גרעיני בוושינגטון: איראן אספה כבר מספיק חומרים בקיעים המספיקים לבניית 50 פצצות או ראשי חץ גרעיניים.

תיקדבקה: ראש אמ"ן ידלין שדיבר בישיבת הממשלה ביום א' 8.3, אמר לשרים, כי איראן צוברת מאות ק"ג של אורניום מועשר ברמה נמוכה ומקווה לנצל את הדיאלוג עם המערב כדי להרוויח זמן, הדרוש לה כדי להגיע ליכולת לייצר פצצת גרעין.
אולם המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים, כי בחוגים רחבים בקהילת המודיעין והמומחים האמריקנים המתמצאים בפרטי התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית קיימת הסכמה כי התוכנית הגרעינית האיראנית נמצאת בשלבים הרבה יותר מתקדמים מאשר ממשלות ארצות הברית וישראל מוכנות להודות בזה.
רק ביום ד' בשבוע שעבר 4.3, הציג המכון הוושינגטוני למדיניות המזרח הקרוב בפומבי, Washington Institute for Near East Policy, נייר עמדה על הנושא הגרעיני האיראני, שבמרכזו עמדו 2 נקודות עיקריות:
1. לאיראן יש מספיק חומרים בקיעים מהם אפשר לבנות 50 פצצות גרעיניות. המעבר מאורניום מעושר ברמה נמוכה של 5 אחוז, כפי שהאיראנים מחזיקים כיום, לאורניום מעושר ברמה של למעלה מ-90 אחוז המתאים לייצור נשק גרעיני הוא קצר ולא יקר. וילייאם שניידר William Schneider, מי שהיה פעם תת-שר החוץ האמריקני בתקופת הנשיא רייגן, ממחברי הדו"ח, אמר כי הוא מעריך שמרגע קבלת ההחלטה האסטרטגית האיראנית לבנות את הפצצה, האיראנים יהיו זקוקים לשנה אחת בלבד, עד שבידיהם יהיה נשק גרעיני.
בישראל בה עד כה לא נעשה דבר לעצור את התוכנית הגרעינית ואת הפצצה האיראנית החלה בזמן האחרון להתפתח אסכולה, אשר מצדיקה את חוסר המעש הזה, והטוענת כי ישראל יכולה לחיות תחת צילו של הנשק הגרעיני האיראני.
אסכולה זו טוענת, כי הנשק הגרעיני האיראני איננו מכוון נגד ישראל, אלא נגד העולם המוסלמי הסוני, עליו איראן השיעית מנסה להשתלט.
נימוק אחר שמושמע בזמן האחרון בישראל הוא, כי איראן קבלה החלטה אסטרטגית שלא לגשת לבניית כמה פצצות גרעיניות בודדות, אלא היא תמתין עד שתהייה לה יכולת לבנות ארסנל של פצצות גרעיניות. כלומר, בין 10 ל-15 פצצות או ראשי חץ גרעיניים, לפחות.
אולם הדו"ח האמריקני, וגם דברי ראש אמ"ן ביום א' בישיבת הממשלה, סותרים הנחה זו. שני המקורות האמריקני והישראלי, אומרים כי איראן יכולה לגשת כבר בחודשים הקרובים לבניית ארסנל גרעיני שכזה.
2. הדו"ח האמריקני קובע גם, כי נקודת ההחלטה הסופית הישראלית באם לנקוט פעולה צבאית נגד איראן או לא תהייה כאשר רוסיה תספק לאיראנים את טילי היירוט המתקדמים מדגם S-300. בניגוד לדעה השוררת בישראל, הדו"ח מתייחס לאספקת הטילים האלה לאיראן, כאל עובדה מוגמרת. הדו"ח אומר כי אספקת טילים אלה לאיראן תמנע בעתיד התקפה אמריקנית או ישראלית יעילה על מתקני הגרעין האיראנים.

Print Friendly, PDF & Email