ראש הדת הקתולית האפיפיור פרנסיסקוס במפגש היסטורי עם ראש הדת השיעית האייטולה הגדול עלי אל-סיסטאני

כל דקה וכל צעד במפגש הפסגה הראשון בהיסטוריה, שנערך בשבת בבוקר 6.3, בין ראש הכנסייה הקתולית רומאית-האפיפיור פרנסיסקוס  Pope Frances,  והאייטולה הגדול עלי אל-סיסטאני  Grand Ayatollah Ali Al-Sistani, בעיר הקדושה לשיעים-נאג'ף Najaf, נקבעו במשא ומתן ארוך ומייגע שהתנהל במשך חודשים ארוכים בין שתי החצרות של ראשי הדתות.
בהתחשב במעמדו והשפעתו של אל-סיסטאני בעולם השיעי המוסלמי, ניסו כמה וכמה אפיפיורים להיפגש אתו, אולם הוא דחה את כולם. זו הפעם הראשונה שאל-סיסטאני הסכים לפגוש אפיפיור.
'נאג'ף לא עשתה לוותיקן ברומא חיים קלים', העיר אחד מאנשי הפמליה של האפיפיור. לדוגמא, האפיפיור היה צריך לוותר על בקשתו ששני המנהיגים יחתמו על הצהרה הקוראת לאחווה בין האנשים, הצהרה עליה חתם עם הסמכות העליונה בעולם המוסלמי הסוני האימאם של אל-אזהר אחמד אל-טאייב imam of al-Azar Ahmed el-Tayeb, בעת ביקורו במצרים, לפני ארבע שנים ב-2017.
'הוד רוממותו', הודיעה החצר של סיסטאני, 'יצייד את הוד קדושתו במסר בעל פה של שלום ואהבה בין כל בני העולם'. His Eminence will provide His Holiness with a spoken message of peace and love for all humanity.
כדי להגיע אל האייטוללה סיסטאני היה האפיפיור צריך ללכת ברגל כ-30 מטר בשביל מאופל ומאובק ולהשיל את נעליו לפני שנכנס לדירתו הקטנה והצנועה שסיסטאני שכר בנאג'ף.
סיסטאני בן ה-90 איננו מקבל אורחים בדרך כלל, אולם עבור האפיפיור הוא היה מוכן לקום ולעמוד בפתח הדירה לברכו ולהזמין אותו להיכנס לדירה ולשבת.
בתמונה המתפרסמת בראש מאמר זה אפשר להבחין בצניעות ובפשטות של המקום. הספות והכיסאות בנויים מקרשים פשוטים ועליהם מונחים כרים.  הכיבוד שהוגש במשך 40 דקות בהן נמשכה הפגישה, כאשר רק מתורגמנים נוכחים בחדר, היה כוס תה.
סיסטאני איננו מתערב אף פעם ישירות בנושאים פוליטיים, ובניגוד לשיטה האיראנית בה אנשי הדת ממלאים תפקידים פוליטיים מרכזיים, הוא אוסר על אנשי דת למלא תפקידים כאלה. לעומת זאת הוא מפרסם כתבי הלכה.-פתואות הקובעות כיצד על ההמונים השיעים לנהוג ובמי לתמוך פוליטית. סיסטאני גם מחזיק לשכה וסמינר דתי בעיר קום באיראן.
המפגש הבליט את העובדה כי האפיפיור בחר באייטוללה סיסטאני ולא במנהיג האיראני האייטוללה עלי חמנאי, להביא להבנה בין שתי הדתות.
שני המנהיגים שוחחו על מצבם הקשה של הנוצרים העיראקים אשר החל משנת 2003, מאז הפלישה האמריקנית לעיראק סובלים מהוצאות להורג ומרדיפות בייחוד על ידי ארגוני טרור מוסלמיים, כולל אל קעידה ואנשי החליפות המוסלמית ISIS.  
ב-2003 חיו בעיראק 1.5 מיליון נוצרים. היום ישנם בעיראק פחות מ-200,000 נוצרים.
סיסטאני הדגיש את זכותם של הנוצרים העיראקים לחיות בשלום.
לאחר הפגישה האפיפיור נסע מנאג'ף אל העיר העתיקה אור Ur שהיא מקום הולדתו של אברהם, הנחשב כקדוש גם ליהדות, לנוצרות ולאיסלם.   



Print Friendly, PDF & Email