ראש המוסד מאיר דגן: החלשות כוחה של ארצות הברית, בייחוד בתקופת אובמה, פוגעת במעמדה האסטרטגי של ישראל. היחסים בין וושינגטון וירושלים יכולים להתדרדר למצבים קיצוניים

המקורות המדיניים והצבאיים של תיקדבקה: בהתבטאות נדירה על התערערות במעמדה הביטחוני והמדיני של ישראל קבע ביום ג' 1.6, ראש מוסד הביון המרכזי של ישראל- המוסד, מאיר דגן, כי היחלשותה ההדרגתית של ארצות הברית במשך 10 השנים האחרונות, ותפישת ממשל אובמה ברחבי העולם כמשטר רך soft, שמצהיר כי אינו רוצה להשתמש בכוח צבאי כדי לפתור סכסוכים, צמצמו, ומצמצמים במידה רבה את כושר התמרון הצבאי והמדיני של ישראל, ומחלישים אותה.
בהופעה בפני וועדת החוץ והביטחון של הכנסת ביום ג', יום לאחר ההשתלטות של חיל הים הישראלי על אוניות המשט לעזה, ובעוד ישראל עומדת בפני גינוי עולמי נרחב לתוצאות פעולתה, ציין דגן במיוחד את השנה האחרונה, מאז ממשל אובמה נכנס לבית הלבן (בינואר 2009), כשנה 'בה התרחש פיחות בנכסים האסטרטגיים של ישראל בארצות הברית'. המקורות של תיקדבקה מציינים, כי דבריו יוצאי הדופן של ראש המוסד, ועצם העובדה שהוא החליט לתת להם פרסום, מראה על הדאגה העמוקה של ראשי מערכת המודיעין הישראלית, מההידרדרות ביחסי ארצות הברית וישראל מאז הנשיא באראק אובמה עלה לשלטון.
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי זה לא היה מקרה שראש המוסד החליט לומר דברים אלה, דווקא ביום ג', יום בו עמדו נשיא ארצות הברית אובמה, וראש ממשלת ישראל נתניהו להיפגש בבית הלבן. הפגישה נדחתה עקב החלטתו של נתניהו לקצר את ביקורו בקנדה, ולבטל את ביקורו בוושינגטון, בגלל האירועים הביטחוניים סביב השתלטות חיל הים על אוניות המשט לעזה, אולם ראש המוסד החליט בכל זאת לומר דברים אלה ולתת להם פרסום פומבי.
הפגישה בין אובמה לנתניהו, הייתה צריכה להיות אחד השיאים של מסע העורך הנשיא אובמה זה כבר למעלה מחודש ימים לשיפור יחסיו עם ישראל, ועם יהודי ארצות הברית. אין ספק כי דבריו של דגן, באו להזהיר גם את מנהיגי ישראל וגם את מנהיגי יהדות ארצות הברית, שלא ישלו את עצמם, כי מסע החיוכים של אובמה משנה באמת את היחסים שבין ממשל אובמה וממשלת ישראל.
עוד ראוי לציין, כי בדבריו של דגן, קיימת ביקורת סמויה על מדיניותו של אובמה, 5 ימים בלבד לאחר שנשיא ארצות הברית פרסם את עיקרי אסטרטגית הביטחון שלו National Security Strategy, ביום חמישי 27.5, בשבוע שעבר. דגן קבע בדבריו, 'כי היכולת של ארה"ב לייצר מהלכים לשינוי המצב בכל העולם מוגבלת', וכי חולשה זו מקרינה על מעמדה האסטרטגי של ישראל.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי בדברים אלה התערב ראש המוסד, גם בוויכוח הפוליטי המתנהל בישראל. בעוד מתנגדיו של בנימין נתניהו, מנסים להציג את הקיפאון המדיני במו"מ עם הפלסטינים והערבים כתוצאה ממדיניותו של נתניהו, אומר למעשה ראש המוסד, כי לא משנה מי יהיה ראש ממשלה בישראל ומה תהייה מדיניותו, הבעיה היא לא המדיניות הישראלית, אלא החולשה הישראלית הנגרמת בעיקר בגלל החולשה האמריקנית, והחלשות התמיכה של ממשל אובמה בישראל.
בדבריו לחברי וועדת החוץ והביטחון אמר דגן, כי מדיניות אמריקנית זו הופכת את 'ישראל בהדרגה מנכס לנטל עבור ארה"ב'. לדבריו, ממשל אובמה בחן בזמן האחרון את האפשרות לכפות הסדר על ישראל ועל הפלסטינים, אך נסוג מהחלטתו לאחר שהבין כי הדבר לא יוביל להסכם שלום.
דגן קבע כי נסיגה זו ממשל אובמה היא טקטית, מאחר ולדבריו, 'בהחלט צריך לקחת בחשבון מה יהיו הצעדים האמריקנים (של ממשל אובמה) בעתיד, כאשר הדגש הוא על התקופה אחרי הבחירות לקונגרס' בנובמבר השנה'.
ראש המוסד דגן קבע, כי לפי הערכתו למרות 'שפתרון כפוי תהיה אלטרנטיבה אחרונה והיא לא אופציה מועדפת (של ממשל אובמה), אך זו אופציה שקיימת וממשל אובמה מחזיק בה כשוט לגבי שני הצדדים'. בסוף דבריו השמיע דגן אזהרה חמורה בה אמר: 'אירועים מסוג זה, (כמו החלטת הממשל לחזור לאופציית ההסדר הכפוי), עלולים לצאת מכלל שליטה והמצב, (ביחסים בין ארצות הברית וישראל), יכול להתדרדר למצבים קיצוניים'.

Print Friendly, PDF & Email