ראש סוכנות הביון המרכזית האמריקנית ה-CIA ליאון פנטה: לאיראן אין כוח צבאי מתאים להגן על מתקני הגרעין שלה. אין לה גם אופציה של תגובה.

תיקדבקה:ראש סוכנות הביון המרכזית האמריקנית ה-CIA ליאון פנטה שביקר בתחילת החודש בישראל הציג בפני הצמרת המדינית והצבאית הישראלית, מסמך עבודה אמריקני ובו נקבע כי לאיראן אין כוח צבאי מתאים להגן על מתקני הגרעין שלה.
ההערכה האמריקנית קובעת כי גם במקרה של תקיפת מתקני הגרעין, תהייה תגובת איראן מתונה ביותר.

המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי בישראל, התייחסו בספקנות רבה לתוכן שליחותו של ראש ה-CIA והחומר שהציג כאן, וראו בה ניסיון של הנשיא באראק אובמה לעמוד על כוונותיה של ישראל כלפי איראן, ולהבטיח כי ישראל איננה פועלת להקמת ציר ישראלי ערבי, בו ישתתפו מצרים וערב הסעודית.
ציר כזה, לדעת האמריקנים, יאפשר לישראל לתקוף את איראן, כאשר היא משתמשת במרחבים האוויריים של מצרים וערב הסעודית, לשם מעבר המטוסים התוקפים, מבלי שארצות הברית תוכל למנוע זאת.
בעוד ראש ה-CIA מנסה לברר נקודה בישראל, שלח הממשל במקביל את שר ההגנה רוברט גייטס, למצרים, וערב הסעודית, לנסות ולמנוע התפתחות כזו. גייטס הציג (ביום ג' 5.5.) בפני נשיא מצרים חוסני מובראק, ויום לאחר מכן (יום ד' 6.5.) לפני עבדאללה מלך ערב הסעודית, את אותו מסמך שליאון פנטה הציג בפני הצמרת הישראלית.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים, כי גם אחרי שליחותם של ליאון פנטה ושל רוברט גייטס לאזור, הממשל עדיין איינו בטוח כי ישראל, מצרים, וערב הסעודית, לא יתאמו ביניהן את המדיניות כלפי איראן, כולל אפשרות של התקפה על מתקני הגרעין האיראנים.
גם פנטה וגם גייטס, התרשמו מפגישותיהם בירושלים, קהיר, וריאד, וכך דיווחו לנשיא באראק אובמה, כי החשש בישראל, מצרים, ערב הסעודית, ומדינות המפרץ הפרסי מפני איראן גרעינית, הוא הרבה יותר גדול מאשר החשש מפני עימות עם הממשל בנושא האיראני.
הספקנות, לא רק של ישראל, אלא גם של ערב הסעודית ומצרים למסמך האמריקני שהוצג לפניהם נובעת מ-2 סיבות עיקריות:
1. המסמך משדר איתותים נוגדים וסותרים מוושינגטון. אם לאיראן אין הגנה מתאימה על מתקני הגרעין שלה, דווקא זה הזמן הטוב ביותר לבצע התקפה כזו.
2. בישראל לא משוכנעים כי מסקנת נייר העבודה האמריקני כי איראן תמנע מלהגיב על התקפה כזו, כפי שנמנע ב-1981 סאדם חוסיין, אכן נכונה. המשטר האיראני מחויב למכת תגובה נרחבת בצורה כזו. שאם הוא לא ינקוט אותה, הוא יכול לעמוד בפני תגובת זעם ברחוב האיראני שתפיל אותו.
העמדות האמריקניות האלה הן שהביאו ביום ו' 8.5, להודעה הפתאומית של הנשיא באראק אובמה כי הוא יגיע למצרים ב-4 ביוני, שבוע ימים בלבד לאחר שהנשיא מובראק יבקר בבית הלבן ב-26 למאי, ולשינוי הפתאומי במדיניותו של אובמה כלפי סוריה באותו יום. אובמה האשים את סוריה בתמיכה בטרור, ובהמשך הניסיונות להשגת נשק להשמדה המונית, קרי-נשק גרעיני. בצעד זה ביקש אובמה לאותת לירושלים, קהיר, ןריאד כי הוא לא יוותר לאיראן בנשוא הגרעיני.
שורה של התפתחויות אלה, וההכרה ההולכת וגדלה בוושינגטון כי הנושא האיראני חשוב וקובע יותר במזרח התיכון מהנושא הפלסטיני שהפך לנושא שולי, היא התפתחות חיובית מבחינתה של ישראל לקראת ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן ביום ב' 18.5. ההערכה בוושינגטון ובירושלים עתה היא, כי לא יהיה עימות בין הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו.

Print Friendly, PDF & Email