רב אלוף איזנקוט שדגל בפסיביות ומניעת מלחמה הולך הביתה. האם הרמטכ"ל החדש כוכבי יחזיר לצה"ל את היכולת להפתיע ולתקוף?
אף אחד מאלה המשבחים את הרמטכ"ל היוצא רב אלוף גדי איזנקוט, המסיים את השבוע את תפקידו, כאשר הוא מעביר אותו לידיו של האלוף אביב כוכבי, אשר יתמנה ביום שלישי 15.1, להיות הרמטכ"ל ה-22 של צה"ל, איננו שם לב להישגו העיקרי של איזנקוט: חיסול הדרגתי של הישות הפוליטית הפלסטינית-ביהודה ושומרון-כלומר חיסולה של הרשות הפלסטינית, והנחת היסודות להקמת מדינה פלסטינית עצמאית שמרכזה יהיה בעזה, שבסיס כוחה יהיה החמאס!
זה שהמהלך הזה, שרק נמצא בשלביו הראשונים, ובוודאי יעבור עוד גלגולים רבים, אינו מהלך מקורי של איזנקוט, אלא שהוא מהלך שמקורו בתכנון של האסטרטגים האמריקנים בוושינגטון, הזוכים לשיתוף פעולה מצדם של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, וראש ממשלת ישראל, ועכשיו גם שר הביטחון שלה-בנימין נתניהו, הדבר אינו משנה.
מה שכן משנה, היא הדוקטרינה המרכזית של איזנקוט שהפכה את צה"ל לצבא פסיבי, במטרה לשרת מטרה מדינית אמריקנית-ישראלית מרכזית, שהמטרה המרכזית שלה הוסתרה מעיני הקצינים והחילים, ומדעת הקהל בישראל.
זו דוקטרינה מסוכנת מאוד בגלל 6 סיבות עיקריות:
- צבא העומד ללא תנועה, כשהוא סופג במשך 10 חודשים, החל מחודש מרס 2018, התקפות שבועיות החל מטילים, פגזי מרגמה, מטעני חבלה, חדירות ופשיטות קבועות לתוך גבול ישראל-כלומר לקו המוצבים הקדמי שלו, וגלי טרור של בלוני תבערה ובלוני נפץ, הוא צבא שמפקדיו מלמדים אותו כיצד לספוג, אבל לא כיצד לתקוף.
- אותה תופעה עצמה התרחשה בתקופת כהונתו של איזנקוט גם בחזית הצפון.
בחזית הצפון צה"ל נמנע מתקיפה ישירה של מרכזי הכוח הצבאיים של איראן וחיזבאללה, בסוריה ובלבנון. הפעולה של צה"ל בחזית הצפונית הצטמצמה לתקיפות של חיל אוויר, ולפי טענתם של נתניהו ואיזנקוט לשורה של פעולות צבאיות חשאיות.
בעוד שפעולות תקיפה של חיל האוויר הן תמיד, בכל מערכה צבאית, מוגבלות מטיבן, ואף פעם לא הצליחו להכריע שום מערכה צבאית, אין שום גורם הערכה צבאי רציני היכול לאמוד את ההשפעה האמיתית של פעולות חשאיות.
פעולות חשאיות מטבען הן פעולות המצטמצמות בנקודות מסוימות, גם הן כמו תקיפות אוויריות אינן מכריעות מלחמות. - אובדן עקרון ההפתעה בפעולות צה"ל היא הסיבה העיקרית שהביאה לכך שהאסטרטגים האיראנים מצאו תמיד תשובה לדוקטרינת הפסיביות הצבאית של איזנקוט.
חיל האוויר הישראלי הפציץ מפקדות איראניות ושל חיזבאללה בסוריה, מפקדות חדשות צצו במקומות אחרים. פעולות של כוחות מיוחדים ישראליים פגעו בשיירות נשק, כולל שיירות שנשאו אתן טילים, מיד אורגנו ויצאו לדרך שיירות חדשות-כולל מעיראק.
מטוסים איראניים שהגיעו לדמשק עמוסי נשק הותקפו, איראן העבירה תחילה את המטוסים האלה לבסיסי אוויר בהם הייתה נוכחות צבאית רוסית, ואחר כך לנמל התעופה הבינלאומי של ביירות.
במילים אחרות, האסטרטגים האיראניים תמיד מצאו תשובה לדוקטרינה הצבאית של איזנקוט, שהמטרה הסופית שלה הייתה תמיד ברורה וגלויה לעיני כול- מניעת הסתבכות של צה"ל במלחמה רחבה- בין שהיא מקומית ובין שהיא כוללת. - התופעה הבולטת ביותר תקופת כהונתו של איזנקוט כרמטכ"ל 2018-2014 הייתה הירידה המתמדת והמהירה באחוזים של מתגייסים לצה"ל שבחרו שרת ביחידות קרביות. השנה הגיע אחוז המוכנים להצטרף ליחידות כאלה ל-64 אחוז בלבד.
הרבה סיבות נאמרו ונכתבו על תופעה זו, מלבד סיבה עיקרית אחת: צבא שאינו נלחם מאבד את המוטיבציה של קציניו וחייליו להילחם.
זו איננה תופעה מיוחדת לישראל ולצה"ל. זו תופעה ידועה ומוכרת בצבאות העולם. מאחר וצה"ל לא נלחם בשום מלחמה בעלת היקף צבאי כבר 13 שנה, מאז מלחמת לבנון הראשונה עם חיזבאללה, ברור שהמוטיבציה לשרת ביחידות קרביות רק תלך ותפתח בהתאם. - זו היא גם הסיבה העיקרית לפער ההולך ומתרחב, בין רב אלוף גדי איזנקוט, ושורה של אלופים, תתי-אלופים, אלופי משנה וסא"ל ורס"ן, הסבורים, בניגוד לאיזנקוט, כי צה"ל איננו מוכן למלחמה הבאה.
- העובדה, כי וועדת הקצינים הבכירים שאיזנקוט מינה, בניסיון להפריך את טענותיו של מבקר צה"ל לשעבר אלוף (במיל.) יצחק בריק, מצאה שצה"ל כן מוכן למלחמה הבאה, איננה אומרת דבר.
המדובר לא בהתנצחות בין שתי דעות שונות. המדובר, בהבדלים שבין שתי תפישות צבאיות: פסיביות מול התקפיות.
לדעתו של איזנקוט צה"ל מוכן למלחמה, לדעת מתנגדיו, צה"ל איננו כשיר מקצועית ומנטאלית למלחמה.
לא צריך להרחיק לכת כדי לראות את ההבדלים בין צבא שנלחם, לבין צבא שאינו נלחם. מספיק לראות את ההבדל ביכולת המבצעית ודרך המחשבה הצבאית של חיזבאללה, לפני שכוחות המיליציה הפרה-הצבאית הזו התערבו בסוף שנת 2014 במלחמה בסוריה, ובדרך שבה הם פועלים כיום. - איזנקוט קיווה, שהוא יסיים את שירותו כרמטכ"ל באקורד של פעולה צבאית נגד חיזבאללה-מבצע 'מגן צפוני', אולם לא צריך להתפלא, כי למרות כל מערכת יחסי הציבור הרחבה שצה"ל עשה, מבצע זה הסתיים בקול ענות חולשה.
גם חיזבאללה המחוזק וגם נשיא וממשלת לבנון החלשים, מצאו דרך להוריד את המבצע הזה מסדר היום הלבנוני והבינלאומי, ולבסוף גם מסדר היום הישראלי.
לכן כל המשבחים את איזנקוט על פועלו והישגיו, ויש כאלה, ומביעים תיקווה שמחליפו
האלוף אביב כוכבי ינהג כמוהו וימשיך בדרכו-טועים.