רוסיה הכריזה על מלחמה אלקטרונית נגד ישראל וצה"ל בסוריה ובמזרח הים התיכון

שר ההגנה הרוסי סרגיי שוייגו Sergei Shoigu הודיע, ביום שני 24.9, על שלושה צעדים  עיקריים שרוסיה מבצעת בסוריה לאחר הפלתו של מטוס הביון הרוסי IL 20.
במרכז הצעדים האלה:

  • רוסיה תעביר לידי צבא סוריה את מערכת טילי ה-S-300.
  • תשדרג את היכולות האלקטרוניות של סוללות הנ"מ הסורי, ותעלה אותם לדרגה של יכולות מערך הנ"מ הרוסי בסוריה.
  • תשבש את מערכות הקשר הלווייניות הקשורות עם מערכות מכ"ם המותקנים במטוסי קרב הטסים מעל סוריה ומזרח הים התיכון.

שר ההגנה הרוסי הדגיש מבלי לנקוב במילה 'ישראליים', כי הוא משוכנע שכל הצעדים האלה יספיקו כדי  'לצנן את חמומי המוח (בישראל) ויימנעו פעולות מאיימות (נוספות) נגד החיילים שלנו.' 
We are convinced that the implementation of these measures will cool hotheads and prevent ill-considered actions threatening our servicemen.
'אם לא', אמר שוייגו, 'נגיב בהתאם למצבים שיתהוו (בשטח) בזמן נתון'.  Otherwise we will have to respond in line with the current situation.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה: דבריו של שר ההגנה הרוסי שוייגו הם הפעם הראשונה הידועה בהיסטוריה הצבאית, ולא רק של ישראל והמזרח התיכון, בו אחת משתי מעצמות העל מכריזה בגלוי על פתיחת מלחמה אלקטרונית מול מדינה כלשהי.
אסור לטעות. מדובר במלחמה אלקטרונית רוסית מול צה"ל וחיילות האוויר והים הישראליים.
משפט המפתח בדבריו של שוייגו  הוא: 'רוסיה תשבש את כל מערכת הניווט הלוויינית, את מערכות המכ"ם הנמצאות במטוסי הקרב (ובאניות המלחמה) אשר תוקפים מטרות בטריטוריה הסורית ובאזורים במי הים התיכון הגובלים בסוריה.'   Russia will jam satellite navigation, on-board radars and communication systems of combat aircraft, which attack targets in the Syrian territory, in the regions over the waters of the Mediterranean Sea bordering with Syria.
במלים אחרות, רוסיה זרקה את כפפת המלחמה האלקטרונית מול צה"ל, כאשר היא לא מותירה לצה"ל שום ברירה אחרת מאשר להרים את הכפפה הזו, כלומר, להשיב באמצעים אלקטרוניים.
עכשיו לאחר הכרזת מלחמה זו לפני ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל רב אלוף גדי אייזנקוט  שלוש אופציות:
1. למצוא דרך נסיגה מהעימות עם רוסיה.  דרך זו הייתה פתוחה עד יום שני 24.9, אולם נראה כי שר ההגנה הרוסי שוייגו סגר אותה בהכרזת המלחמה שלו.
ישראל וצה"ל אינם יכולים להפסיק את התקפותיהם על מטרות איראניות בסוריה. נתניהו ואייזנקוט יכולים להיות יותר זהירים, בררנים במטרות שאת תקיפתן הם יאשרו, אולם הם אינם יכולים להפסיק את ההתקפות מאחר והדבר ייחשב וייראה כמפלה ישראלית ברורה מול איראן וחיזבאללה.
2. המלחמה האלקטרונית בין רוסיה וישראל איננה חדשה. שורשיה עוד לפני 36 שנה ב-1982, כאשר חיל האוויר הישראלי תקף והשמיד את כל מערכת הנ"מ הסורי שהרוסים הקימו באזור הבקעה בלבנון. אבל אפילו אם נרחיק לכת עד כדי כך, המלחמה האלקטרונית העכשווית בסוריה החלה לפני 11 שנה ב-2007, כאשר מטוסי חיל האוויר הישראלי השמידו את כור הפלוטוניום האיראני-צפון קוריאני-סורי באזור דיר אזור בסוריה. אז ישראל/המטוסים הישראלים  הפעילו את המערכת הידועה בחוגים צבאיים בשם  'סוטר' Suter 'המעוורת' את מתקני המכ"ם ומאפשרת למטוסים התוקפים להגיע אל מטרותיהם מבלי שיתגלו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי מומחי המלחמה האלקטרונית הרוסית, מנסים מאז למצוא תשובה למערכת השיבוש הישראלית, אבל כל פעם שנדמה להם כי הם מצליחים במשימה חוזרים ישראל וחיל האוויר הישראלי ומוכיחים להם כי פיתוחים ישראליים אלקטרוניים חדשים משבשים את פתרונותיהם.
המקורות הצבאיים שלנו מציינים, כי הבעיה המרכזית העומדת עתה לפני צה"ל וחיילות האוויר והים של ישראל, היא בעוד שבעבר התמודדות האלקטרונית הזו בין רוסיה וישראל היו תמיד סביב מטרה מצומצמת אחת, עכשיו מדובר בחזית רחבה מאוד המשתרעת על פני כל סוריה ומזרח הים התיכון. 
ליכולות המלחמה האלקטרונית הישראלית, אין עדיין ניסיון מבצעי בזירות רחבות ועמוקות כל כך.
3. בעוד שעם הצבת טילי ה-S-300 בסוללות הנ"מ הסוריות, ישראל וצה"ל יכולים להתמודד, מאחר וחיל האוויר הישראלי מתאמן כבר שנים בפעולה נגד טילים אלה, הרי בנושא המלחמה האלקטרונית הרוסית שהוכרזה עליה, אין לישראל ולצה"ל ברירה אלא רק לפנות לארצות הברית.
צריך ואפשר להניח כי נושא זה יעמוד במרכז שיחתם של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש הממשלה נתניהו, ביום ד' 26.9, בניו יורק.

Print Friendly, PDF & Email