רוסיה מחדשת ומשלימה אספקת טילי נ"מ S-400 לאיראן…ו-S-300 למצרים, סוריה, ולחיזבאללה
מוסקבה מוכנה לספק עתה טילי נ''מ מתקדמים מדגם S-400 לאיראן, ו- S-300, לשורה של מדינות וארגוני טרור צבאיים במזרח התיכון, ביניהן מצרים, סוריה וחיזבאללה. כך התברר ביום ג' 20.1, שעה ששרי ההגנה של רוסיה ואיראן סרגיי שוגוי Sergei Shoigu, וחוסיין דאקאן Hossein Dehqan, חתמו בטהרן על שורה של הסכמים צבאיים בין שתי המדינות. שר ההגנה האיראני אמר, כי שתי המדינות הסכימו 'ליישב את בעיית טילי ה- S-300. ציטוט המקור:The two , countries have also decided to settle the S-300s problem. הוא לא פירט כיצד, אולם עצם החתימה על החוזים החדשים הצביעה על כך כי מעתה רוסיה תספק טילים אלה ואף מתקדמים יותר לאיראן.
לפני חמש שנים, ב-2010 הקפיאה מוסקבה, תחת לחץ אמריקני וישראלי, את אספקת הטילים לאיראן, לאחר שטהרן כבר שילמה 900 מיליון דולר עבור העסקה.
אולם עתה בינואר 2015, כאשר ממשל אובמה עומד בראש הלוחצים על מדינות אירופה המערבית, בייחוד צרפת, בריטניה, איטליה וגרמניה, שלא לספק נשק, או מערכות צבאיות לצבא הרוסי, בגלל מדיניותו של הנשיא ולדמיר פוטין באוקראינה, וסיפוח חצי האי קרים לרוסיה, נפתחה הדרך בפני הרוסים לנסות ולטרפד בתגובה את מדיניות החוץ והעזרה הצבאית האמריקנית למדינות המזרח התיכון.
עד עתה נזהרו הרוסים שלא למתוח את החבל עם האמריקנים יתר על המידה, ולהשאיר למוסקבה 'יציאות חירום' מבוקרות היטב מהעימות האמריקני–רוסי, אשר תאפשרנה להם לחדש את מגעיהם עם ממשל הנשיא אובמה.
אחת 'מיציאות חירום' אלה היו המו''מ הגרעיני בין ארה''ב וחמשת המעצמות ואיראן, ומעמדו של נשיא סוריה בשאר אסד.
אולם ככל שהזמן עובר ואין באופק שום סימן אשר יצביע על הפשרה קרובה ביחסים הקפואים בין הנשיאים אובמה ופוטין, החלה מוסקבה לסגור-לחסום 'יציאות חירום' אלה.
כך נהגו הרוסים לפני חמישה חודשים בספטמבר 2014, כאשר חתמו על עסקת נשק במימון ערב הסעודית , בשווי של 3.5 מיליארד דולר, ובכך דחקו את רגלי האמריקנים מאספקת נשק לצבא המצרי, וכך הם נוהגים היום, ב-20 לינואר, כאשר הם הופכים להיות הספקים הראשיים של נשק חדיש לצבא האיראני, כולל טילי נ''מ מדגם S-400, למרות אמברגו הנשק המוטל על איראן. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי לא ברור מתי טילים אלה יסופקו לאיראן, מאחר ורק עתה ובמרוצת 2015, ייכנסו הטילים החדישים האלה למערכת ההגנה נגד מטוסים וטילים הרוסית מסביב למוסקבה.
מספיק היה לשמוע את חילופי הדברים האנטי האמריקנים החריפים שהשמיעו ביום ג' שרי ההגנה הרוסיים והאיראניים בטקס החתימה על ההסכמים.
שר ההגנה האיראני וחוסיין דאקאן אמר, בהסבירו את הרקע להסכמים הצבאיים בין מוסקבה וטהרן, כי שני הצדדים ערכו ניתוח של האסטרטגיה הגלובלית של ארה''ב, מעורבותה בנושאים אזוריים ובינלאומיים (המזרח התיכון והמפרץ הפרסי), והצורך לשיתוף פעולה (בין מוסקבה וטהרן) במאבק למניעת מעורבותם של כוחות זרים (אמריקנים) באזור. ציטוט המקור:
Iran and Russia had a shared analysis of U.S. global strategy, its interference in regional and international affairs and the need to cooperate in the struggle against the interference of foreign forces in the region.
מזווית הראייה של איראן, חוזים צבאיים כאלה עם מוסקבה הם מנוף לעמדה איראנית קשוחה יותר במשא ומתן הגרעיני, מול מאמציהם של הנשיא אובמה, ושר החוץ האמריקני ג'ון קארי, להביא את איראן לוויתורים נוספים בנושא הגרעין, דבר שיאפשר חתימת הסכם גרעיני בעוד ששה חודשים, עד 30 ביוני השנה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי טילי ה-S-300 המסוגלים ליירט מטוסים וטילים, כולל טילי שיוט, הפכו כבר לפני כמה שנים יותר לסמל של הנשק הרוסי המתקדם, מאשר איום צבאי על יכולותיהם של צה''ל וחיל האוויר הישראלי לתקוף את איראן.
חיל האוויר הישראלי מתאמן כבר שנים מול סוללות ה-S-300 הרוסיות שכמה מארצות אירופה, ובייחוד יוון, רכשו ממוסקבה, ואפשר וצריך להניח כי במשך הזמן פותחו שיטות ישראליות, גם בתחום האוויר ומלחמת הסייבר, אשר יאפשרו את שיתוקן.
מבחינה מעשית, החלו הרוסים לספק חלקים של סוללות טילי ה-S-300 , לאיראן ולסוריה, כבר לפני שנתיים ב-2013, כהכנה לקראת אספקה והפעלה אפשרית של הסוללות המלאות-כולל הטילים עצמם.
לאחר שהרוסים הבטיחו גם בסוף שנה שעברה לחיזבאללה, כי הם מוכנים לדון בעתיד באספקת טילים כאלה ללבנון, התוצאה הברורה של המדיניות הרוסית, היא שישראל תהייה מוקפת מצפון ודרום בטילי S-300, וממזרח מאיראן בטילי S-300 ו-S-400.