רוסיה שוקלת תגובה על תקיפת ישראל בסוריה. איתות רוסי לאפשרות של מטריית נ"מ רוסית מעל לבנון
מוסקבה הגיבה, ביום ד' 26.12, בחריפות בלתי רגילה להתקפה האווירית של ישראל על מטרות של הצבא הסורי דרומית-מערבית לדמשק. דובר משרד ההגנה הרוסי במוסקבה גנרל איגור קונאשנקוב Gen. Maj. Igor Konashenkov אמר, 'כי הפעולות הפרובוקטיביות של חיל האוויר הישראלי ב-25 לדצמבר, כאשר ששה מטוסי F-16 ביצעו תקיפה אווירית על טריטוריה סורית, מהמרחב האווירי של לבנון השכנה, ייצרה איום ממשי על שני מטוסי נוסעים'. Provocative actions of the Israeli Air Force on the evening of December 25, when six F-16 aircraft launched an airstrike on the territory of Syria from the airspace of neighboring Lebanon, created a direct threat to two passenger aircraft.
הגנרל קונאשנקוב המשיך ואמר, כי שני המטוסים האלה נחתו, בעת ההתקפה הישראלית, אחד בנמל התעופה של דמשק ואחד בנמל התעופה של ביירות. הדובר הצבאי הרוסי לא ציין לאיזה מדינות או חברות תעופה המטוסים האלה שייכים.
מקורות צבאיים במוסקבה מסרו עוד, כי מטוסי חיל האוויר הישראלי שיגרו 16 טילים המצוידים בפצצות חודרות בונקר GBU-39. אך לטענתם רק שני טילים כאלה פגעו במטרות שיועדו להם ואילו ו-14 הטילים האחרים יורטו על ידי ההגנה האווירית הסורית.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי הטענה של הרוסים כי חיל האוויר השתמש בהתקפה שלו בפצצות חודרות בונקרים מדגם GBU-39, זהה לדיווח של מקורות צבאיים אמריקנים כי ישראל השתמשה בתקיפה בפצצות GBU-39 Small Diameter Bombs. אולם לפי מקורות אמריקנים אלה חיל האוויר השתמש בפצצות אלה בגל השני של התקיפה, לאחר שבגל הראשון של התקיפה הצליחה ההגנה האווירית הסורית ליירט את רוב טילי שיוט מדגם 'דלילה' Delilah cruise missiles ששוגרו על ידי מטוסי ה-F-16.
הקישו כאן לקרוא את הדיווח הקודם של המקורותהצבאיים האמריקנים
עוד מציינים המקורות שלנו, כי זו הפעם הראשונה שדובר צבאי רוסי, מזכיר בהקשר לתקיפות של חיל האוויר הישראלי את המתרחש בנמל התעופה הבינלאומי של ביירות. עד עתה נמנעו הדוברים הרוסיים מלהתייחס לעובדה, כי ההתקפות האוויריות ובטילים הישראליות על מטרות בסוריה באות מהמרחב האווירי הלבנוני. עצם העובדה שמוסקבה מעלה נקודה זו, היא איתות רוסי ברור לישראל, כי הקרמלין וצבא רוסיה שוקלים עתה מה תהייה התגובה שלהם להתקפה הישראלית ביום ג' על מטרות צבאיות סוריות.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי אחת האפשרויות הנשקלות עתה במוסקבה היא להרחיב את מטריית ההגנה של טילי ה-S-300 וה-S-400 הרוסיים המוצבים בסוריה כך, שיכסו גם את המרחב האווירי של לבנון. במוסקבה נשקלות גם תגובות אחרות.
עוד מציינים המקורות שלנו, כי אם יוחלט במוסקבה להרחיב את מטריית הנ"מ הרוסית גם ללבנון מטריית נ"מ כזו יכולה לכלול גם את חיזבאללה. החלטה כזו לא תיפול מיד במוסקבה, ואפשר שיעברו כמה ימים עד שההחלטות האלה במוסקבה יתקבלו.
גם בעת הפלת מטוס הביון הרוסי IL 20 ב-17 לספטמבר, לקח לדרגים המדיניים והצבאיים המחליטים במוסקבה, ובראשם הנשיא ולדימיר פוטין, ושר ההגנה הרוסי סרגיי שוייגו, כמה ימים עד אשר החליטו להביא את טילי ה-S-300 לסוריה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי הזעם הרוסי על ההתקפה הישראלית הוא בעיקר בגלל שתי סיבות עיקריות:
1. מערכת היחסים הצבאיים הרוסי-ישראלית הייתה תמיד מושתת על כך, כי ישראל תמנע מלתקוף מטרות היכולות לפגוע או לזעזע את משטר הנשיא הסורי בשאר אסד, שהוא אחד היסודות עליו נשענת המדיניות הרוסית בסוריה. התקפה על מפקדת דוויזיה מס' 4 בסאבורה Saboura, דוויזיה הנחשבת למרכז הכוח הצבאי של משטר אסד, נראית בעיני הרוסים כהפרה של הבנות אלה, גם אם בסאבורה הייתה נוכחות צבאית איראנית או של חיזבאללה.
2. הרוסים היו בטוחים כי מערכת הנ"מ הסורית החדשה שהם הקימו מסביב לבירה דמשק, ואשר מורכבת מטילי 'פאנטסיר' Pantsir-S2, טילי S-200 SAM, טילי BUK-M2, וטילי S-300, יעילה דייה לחסום התקפות מטוסים וטילים ישראליים על אזור דמשק. מאחר והמערכת הזו הצליחה, ביום ג', להדוף את הגל הראשון של המתקפה הישראלית, הרוסים לא העלו על דעתם כי חיל האוויר הישראלי יתעקש וינחית לאחר זמן קצר, מבלי שיניח למערכות הנ"מ הסוריות להתארגן מחדש, גל שני של תקיפות. העקשנות והנחישות של חיל האוויר הישראלי להשיג את מטרותיו הרגיזה את הרוסים גם במשבר מטוס הביון הרוסי שהופל ה-IL 20, והביאה למשבר האחרון ביחסי רוסיה ישראל.