רמספלד: יש להקים אזור חיץ צבאי בין אפגניסטן לארצות אסיה המרכזית, בניסיון למנוע מעבר של לוחמים מוסלמיים
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי אחת הנקודות העיקריות שנידונו בפגישה שנערכה ביום א` 16.12, בין שר ההגנה האמריקני, דונלד רמספלד, בבסיס האוויר בגראהם, לבין שר ההגנה המיועד של ממשלת המעבר האפגנית שתכנס לתפקידה בעוד שבוע ימים, ב-22 לדצמבר, והרמטכ"ל של כוחות הברית הצפונית הגנרל הטאג`יקי, מוחמד פאהים, הייתה הקמת אזור חיץ צבאי סטרילי לאורך גבולותיה של אפגניסטן עם אוזבקיסטן, טאג`קיסטן וטורקמניסטן, שימנע מעבר קבוצות לוחמים וטרור מאפגניסטן לארצות אסיה המרכזית. נושא הדיון משקף את דאגתה הגוברת של וושינגטון וגם של ממשלות ארצות אסיה המרכזית המשתפות אתה פעולה, כי אלמנטים צבאיים, בייחוד של ארגון אל קעידה יכולים להעביר את הלחימה ואת הטרור המוסלמי לארצות אלה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי החששות של האמריקנים ובייחוד של נשיא אוזבקיסטן, איסלם קרימוב הם כה גדולים עד כי גשר הידידות המחבר את אוזבקיסטן עם אפגניסטן ושהוא למעשה ערוץ הקשר העיקרי בין אפגניסטן לאסיה המרכזית ואשר רק לפני עשרה ימים הוכרז חגיגית על פתיחתו, נשאר למעשה רוב הזמן סגור מחשש שאנשי אל קעידה יצליחו להשתמש בו להעביר לוחמים אל ומאוזבקיסטן. הכוונה היא כי באזור החיץ ינועו רק כוחות צבא אפגנים,או כוחות צבאיים אחרים שיפעלו יחד אתם וכי מגורי או תנועת אזרחים באזור תאסר.מקורות בקבול הגדירו את השיחה בין שני שרי ההגנה כישירה אבל קרירה. מקור אחד בקבול, הגדיר את השיחה במילים, כי צריך להודות בכך כי לא נוצרה כימיה בין שני האישים. לפי מקורות תיקדבקה כי דעותיהם של רמספלד ופאהים נחלקו בנקודות הבאות:
א. פאהים אמר לרמספלד כי מבחינתן של הבריתות הצפונית והמזרחית המלחמה באפגניסטן נגד כוחות הטלאיבן ואל קעידה הסתיימה וכי הכוחות הצבאיים של הבריתות לא ימשיכו ביותר בפעולות הצבאיות, אלא אם כן יתחדש האיום הצבאי של הטאליבן על ערים מרכזיות במדינה. פאהים אמר לרמספלד כי זו היא גם עמדתו של ראש הממשלה המיועד חאמיד חראזי. רמספלד הביע ספק בערך המעשי של החלטה זו. הוא אמר לפאהים כי בתוך אפגניסטן עצמה, גם בצפון המדינה וגם במרכזה ובדרומה, יש לטאליבן ואפילו לכמה קבוצות לוחמים של אל קעידה עדיין כוחות צבאיים השולטים על שטחים ויכולים בכל רגע ליזום התקפות על ערים ובעיקר דרכים ראשיות. במילים אחרות פאהים אמאר כי המלחמה באל קעידה הסתיימה. רמספלד אמר כי לדעתו המלחמה לא הסתיימה.
ב. פאיהם אמר לרמספלד כי הממשלה הזמנית אינו מעונינת בכלל בהצבתו של כוח או"ם בקבול, אולם באם הדבר הכרחי וכבר אי אפשר לסגת ממנו בגלל שיקולים הקשורים בקואליציה העולמית של ארצות הברית במלחמה בטרור, הכוח הזה צריך להיות מצומצם ביותר ועליו לא למנות יותר מכמה מאות חיילים, מכסימום אלף חייל. פאהים הוסיף ואמר כי תפקידו העיקרי של הכוח צריך להיות הגנת הממשלה הזמנית ומוסדותיה בקבול וכי הממשלה הזמנית אינה מסכימה לכך כי הכוח יפעל מחוץ לקבול. פאהים הדגיש כי אותה מדיניות שארצות הברית נקטה לגבי הצבת כוחותיה שלה באפגניסטן, כלומר מדיניות של פרופיל נמוך ביותר, היה מוצלח ביותר מבחינה צבאית ומדינית וכי יש להמשיך בה. פאהים הזהיר את רמספלד כי הצבת כוחות צבאיים גדולים זרים מחוץ לקבול לא רק שתפגע בסיכוייה של ממשלת המעבר לנסות ולהשליט את סמכותה באזורים השונים של אפגניסטן אלא גם יכולה לעזור לשרידי הטאליבן להתאושש ולעמוד בראש הכוחות שיתנגדו לנוכחות הזרה באפגניסטן.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי עמדתו של הגנרל פאהים לגבי נוכחות כוחות זרים נוספים באפגניסטן נגזרת מכמה עובדות בשטח. הנוכחות הצבאית הגדולה ביותר כיום באפגניסטן היא של הצבא הרוסי. לרוסים יש כיום באפגניסטן כ-7.500 חיילים. שלושת אלפים חיילים עדיין נמצאים בין יחידות הברית הצפונית המפוזרות בצפון, מרכז אפגניסטן. בקבול הבירה מצויים עוד כ- 3000 עד 4000 חיילים רוסיים, הלבושים במדים ומופיעים כאילו הם עובדי המניסטריון הרוסי למצבי חירום. פאהים אמר לרמספלד כי הוא לא חושב כי בקבול נחוצה נוכחותם של גורמים צבאיים נוספים. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי מחוץ לקבול בצפון ובמרכז אפגניסטן נמצאים עוד כששת אלפים חיילים של הכוחות המיוחדים האוזבקים והטאג`יקים, שהפיקוד שלהם מצוי בידי קצינים רוסיים, השייכים בעיקר לדוויזית העילית הרוסית ה-201, שהיא הכוח העיקרי ללוחמה נגד טרור במרכז אסיה. האמריקנים מחזיקים כיום באפגניסטן כ-3000 אנשי כוחות מיוחדים ומרינס המרוכזים בארבע נקודות. רוב הכוחות מצויים כיום ליד קנדאהר וג`אללאבד, לאחר שמילאו בעיקר תפקידי מודיעין ותיאום בקרבות שהתחוללו מסביב לקנדאהר עצמה, טורה בורה ואזורי הגבול בין פקיסטן לאפגניסטן. כ-500 חיילים אמריקנים נמצאים באזור קבול ובסיס האוויר בגראהם והיתר נמצאים בצפון אפגניסטן ליד מאזר–א-שריף ובקונדוס, ובדרום ליד הרט וסאראנג`. כוחות זרים אחרים הנמצאים כיום באפגניסטן במספרים קטנים הרבה יותר, של לא יותר מאשר כמה עשרות, הם חיילי הכוחות המיוחדים של בריטניה, צרפת, גרמניה ואירן. בסיום השיחה אמר ראמספלד לפאהים כי ארצות הברית תאפשר את הגעתו של כוח בינלאומי לאפגניסטן, אבל זה יהיה כוח מצומצם מאוד שיתחיל להגיע לקראת התחלת שבוע הבא.
ג. הגנרל פאהים חזר והביא את התנגדות ראשי הברית הצפונית לבואם של חיילים בריטים לקבול ולאפגניסטן. העמדה הזו נובעת בין השאר מלחץ רוסי עליהם שמטרתו להביא לכך כי שני הכוחות הזרים היחידים שיהיו בקבול יהיו האמריקנים והרוסים.
ד. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי אחד הנושאים המרכזיים שהביאו לאווירה המתוחה בשיחה בין שני האישים ואשר עליו השניים מיעטו לדבר אחד עם השני הייתה שאלת המידע המודיעיני לאן נעלמו כמעט כל מנהיגי הטאליבן בראשותו של מוחמד מולא עומר וכל מנהיגי אל קעידה ובראשם אוסמה בן לאדן. בעוד שרמספלד סבר שיש לנסות ולהמשיך את המרדף אחריהם, פאהים אמר כי הוא והמודיעין של הברית הצפונית סבורים כי אין טעם להמשיך לנסות ולרדוף אחריהם בפסגות הרי דרום ומזרח אפגינסטן. עוד אמר כי אין כל בטחון כי אכן מנהיגי טאליבן ואל קעידה אכן מצויים בפסגות ההרים. אפילו אם יתברר כי חלק מהם, כולל בן לאדן עדיין מתחבאים שם, ההערכה היא כי תנאי החורף הקשים לא יאפשרו להם להחזיק שם זמן רב מעמד. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי למעשה אין לא למודיעין האמריקני ולא למודיעין של הברית הצפונית שום מידע על מקום המצאם של מנהיגי הטאליבן ואל קעידה.