רעידת אדמה במצרים: בית הדין החוקתי פיזר את הפרלמנט המצרי. אישר מועמדות שאפיק. הצבא לקח סמכויות החקיקה

יומיים לפני הבחירות לנשיאות, בשבת 16.6, וכפי שתיקדבקה צפה, חולל בית המשפט העליון לנושאי חוקה המצרי the Supreme Constitutional Court- SCC, רעידת אדמה פוליטית. בית המשפט קבע ביום ה' 14.6, כי המועמד של תומכי נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק, והמפלגות החילוניות הדמוקרטיות והליברליות שגרמו למהפכה המצרית, אחמד שאפיק יכול לרוץ בבחירות לנשיאות, ובאותה החלטה פסל ופיזר את הפרלמנט המצרי, שרק עתה נבחר ובו היה בפעם הראשונה בהיסטוריה המצרית רוב לאחים המוסלמיים ולסלפים. במילים אחרות, אפילו בסוף השבוע ייבחר מוחמד מורסי מועמד האחים המוסלמיים לנשיא, יהיה זה נשיא חלש, ללא פרלמנט שיוכל לקבוע את סמכויותיו וחוקה למצרים.
תחילה,ביום ה' אחה''צ המצב נשאר לא ברור. פסק הדין הרשמי עדיין לא פורסם. עורכי דין שיצאו מהאולם מסרו, כי רק שליש מחברי הפרלמנט נפסלו, דבר שיכול להביא לשיתוק פעולות הפרלמנט עד שייערכו בחירות חדשות למושבים שנפסלו. לעומת זאת הודיעה הטלוויזיה המצרית הממלכתית, מבלי לציין מה מקורותיה, כי בחירתם של כל חברי הפרלמנט נפסלה, והפרלמנט המצרי כולו פוזר. כאשר החלטת בית המשפט פורסמה, התברר, כי עצם פסילתם של שליש מחברי הפרלמנט הפכה את הפרלמנט המצרי כולו ללא חוקי והוא פוזר. בית המשפט החוקתי קבע: 'כל ההרכב של הפרלמנט הפך להיות לא חוקי, ולכן אין לא יותר תוקף חוקי'. ציטוט המקור: the makeup of the entire chamber is illegal and, consequently, it does not legally stand, במילים אחרות, הפרלמנט המצרי (הבית התחתון המצרי), פוזר. 
במצב כזה, יכולות הבחירות לנשיאות להידחות, או האחים המוסלמיים יחרימו אותן. דבר אחד וודאי יתרחש והוא  בחירות חדשות לפרלמנט. השאלה הגדולה כיצד ינהגו האחים המוסלמיים, והאם הם יחליטו להעביר את המאבק הפוליטי לרחוב.  בשלב ראשון, הודיעו האחים המוסלמים כי הם מקבלים את החלטת  בית המשפט העליון  החוקתי.  אולם לאחר זמן קצר, הכת הצבאית המצרית  הודיעה  כי היא לוקחת את סמכויות החקיקה  מהפרלמנט שפוזר. במילים אחרות, השלטון במצרים  חזר במלואו לידי הצבא. תיקדבקה: אין ספק, כי מדובר בהפיכה צבאית-פוליטית לכל דבר.
ביום ד'  13.6 דיווחו המקורות של תיקדבקה  את הדיווח בלעדי הבא על המצב הפוליטי פנימי במצרים:
ממשל אובמה החל להיערך לקראת אפשרות בחירתו של איש האחים המוסלמיים מוחמד מורסי Muhammad Morsi, לתפקיד נשיא מצרים, בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות שייערך ביום שבת וביום א' 17.6-16.
ממשאלי דעת קהל חשאיים שהמודיעין האמריקני ערך במצרים, כדי להתכונן לקראת התוצאות הצפויות מתברר, כי בכל שלושת המשאלים האחרונים, קבל מורסי את תמיכתם של כ-70 אחוז של המצביעים המצריים. המועמד השני אחמד שאפיק Ahmed Shafiq, עתיד לקבל רק 30 אחוז מהקולות.
עד כמה שמשאלי דעת קהל יכולים להיות מדויקים, ומתוך תיקווה שהם אינם מטעים, החלה וושינגטון להתכונן לקראת ההלם הבא שלה, ושל ישראל, מהמרד הערבי במזרח התיכון. נשיא של האחים המוסלמיים העומד בראש המדינה הערבית הגדולה ביותר במזרח התיכון.
ברקע עומדת הבטחתה הפומבית של הכת הצבאית המצרית ה-SCAF, להעביר את השלטון במצרים לידיים אזרחיות כבר ב-1 ביולי, כלומר בעוד שלושה שבועות.
אם אכן משאלי דעת הקהל האמריקנים יתגשמו,  תהפוך מצרים ב-1 ביולי למדינה הערבית הראשונה במזרח התיכון, אשר תהייה בשליטה של האחים המוסלמיים.
בעוד וושינגטון נערכת לקראת התפתחות זו, אין שום סימן בירושלים, כי מישהו מהדרגים המדיניים הבכירים עושה הכנות כלשהן לקראת התפתחות דרמטית כזו במעמדה האסטרטגי של ישראל, אלא באם הכנות כאלה נערכות בחשאי.
מקורות אמריקנים בכירים העוקבים אחר המתרחש במצרים אומרים, כי גם אם מוחמד מורסי ייבחר, עדיין לא ברור בדיוק איזה סמכויות יהיו לו, והאם באמת השלטון בקהיר יוצא מידי הכת הצבאית ויעבור לאחים המוסלמיים.
המקורות האלה מסתמכים על כך, כי הוועדה בת 100 החברים לחיבור החוקה המצרית, רק החלה בימים האחרונים את עבודתה, ואי אפשר לדעת איזה מסמך מחייב, אם בכלל, היא תאמץ. הרוב בוועדה זו גם הוא מורכב מנציגים של האחים המוסלמיים והסלפים.
כמו כן מצביעים האמריקנים על שורה ארוכה של צעדים חוקתיים העומדים להינקט בימים הקרובים, כולל ביום ה' 14.6, על ידי בית המשפט העליון לנושאי חוקה המצרי the Supreme Constitutional Court- SCC, אשר יכולים לזעזע את דפוסי ההצבעה לנשיאות העומדת להתקיים בסוף שבוע זה, או את מעמדם של כל אחד משני המעומדים, או מעמד המפלגות התומכות בהם.
שתי האפשרויות הבולטות ביותר המוזכרות: פסילת המועמד עוד לפני הבחירות, או  לאחר שייבחר לנשיאות, והכרזת סיבוב בחירות  חדש ונוסף לנשיאות. הכרזת הפרלמנט המצרי, בו יש למוסלמים (האחים המוסלמיים והסלפים), 75 אחוז מהמושבים, כלא חוקי, צעד שפירושו פיזור הפרלמנט הנוכחי, ועריכת בחירות לפרלמנט חדש. 
צעד קיצוני כזה יכול ליצור מצב בו מוחמד מורסיי ייבחר כנשיא מצרים, אבל יישאר נשיא  ללא פרלמנט, וללא חוקה מצרית מסוכמת. במקרה כזה מדובר בנשיא מצרי חלש שלא יכול לפעול מול הכת הצבאית המצרית.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי כל אלה הן ספקולציות, שאיש איננו יודע באם הן תתקיימנה, ואם תתקיימנה מתי.
בינתיים שתי התופעות הבולטות ביותר בבחירות לנשיאות מצרים הן: האלימות שמפעילים האחים המוסלמיים במערכת הבחירות, והנהירה של רוב הגורמים הדמוקרטים והליברלים שגרמו למהפכה המצרית בפברואר 2011, מסביב למועמדותו של אחמד שאפיק, למרות שהוא נחשב בעיניהם כאיש של המנגנון הצבאי של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק.   
אספות הבחירות של מחנה שאפיק מפוצצות עתה כל הזמן על ידי חבורות של בעלי אגרופים, שגויסו על ידי האחים המוסלמיים, ובתיהם של תומכי שאפיק ומשפחותיהם בעיקר בעיירות הקטנות ובאזורי הכפריים של מצריים מותקפות ורכושם מוצת.
בכמה אזורים ארגנו האחים המוסלמים קבוצות של כרוזים מצוידים במכוניות הנושאות מערכות רמקולים, המופיעות ברחבות ובכירות מרכזיים, או בשולי אסיפות הבחירות של תומכי שאפיק ומכריזים, כי אם בית המשפט בקהיר  החליט לשלוח את נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק לכלא למאסר עולם, הרי שאת אחמד שאפיק צריך לתלות, מאחר ופשעיו גרועים יותר מאשר אלה של מובראק.
לתופעת האלימות  של האחים המוסלמיים במערכת הבחירות במצרים ישנו צד מסוכן שעדיין נשאר בצל ולא קיבל שום הד בדעת הקהל העולמית, הערבית, ובוודאי שלא בישראל.
קבוצות בעלי האגרופים של האחים המוסלמים שעד עתה היו מאורגנות על בסיס מקומי, מתחילות לקבל מבנה ארגוני על בסיס לאומי.
האחים הקימו עבורן מטות אזוריים. בקהיר הוקם באחרונה מטה מרכזי שצריך לתאם את פעולותיהם, ומכוניות ואוטובוסים של אנשי האחים המוסלמיים החלו להעביר את קבוצות בעלי האגרוף ממחוז אחד לשני. מאחר ולכל קבוצת בעלי אגרוף יש כבר היררכיה  משלה, מתחיל להתקבל במצרים דפוס ארגוני של מליציה פרה-צבאית מוסלמית הדומה מאוד לכוח שהתארגן באיראן בשנים הראשונות שלאחר המהפכה השיעית בסוף שנות השבעים ותחילת שנות השמונים, ממנו צמחו אחר כך משמרות המהפכה האיראניים.
התופעה הזו של משמרות האחים המוסלמיים לא תעלם מהזירה הפוליטית ומהרחובות במצרים, לא משנה מי ייבחר לנשיא, וזו היא התופעה שצריכה להדאיג אולי יותר מכל התפתחות אחרת, את ארצות הברית וישראל.

Print Friendly, PDF & Email