שוחררו שני אנשי טרור של חיזבאללה ואזרח איראני שתכננו פיגוע בשגרירות ישראל בבאקו, ובמתקן המכ"ם המרכזי העוקב אחר ירי טילים באיראן
המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה: שני מחבלים של ארגון חיזבאללה הלבנוני וכן אזרח איראני שנידונו באזרביג'אן באשמת תכנון פיגוע בשגרירות ישראל בבאקו, שוחררו במפתיע והועברו לאיראן. השחרור הפתאומי ארע עוד ביום ב' 9 באוגוסט. ישראל לא הגיבה על הידיעה מאחר והיא מעדיפה לפעול מאחורי הקלעים כדי שהפרשה לא תעיב על יחסי ירושלים-באקו שהם נרחבים ובעלי חשיבות אסטרטגית גדולה.
אולם המקורות של תיקדבקה מציינים, כי לפרשה זו יש כל הפוטנציאל להיהפך לפרשה דומה מאוד למערכת היחסים בין ישראל לטורקיה, בה ירושלים ממשיכה להעמיד פנים כאילו הכול כשורה, בעוד היחסים, בייחוד הצבאיים, מדרדרים.
שני אנשי חיזבאללה ששוחרו הם עלי חוסיין מוחמד Najm-Eddin Ali Hossein Mohammad וקראקי עלי Karaki Ali, שנידונו כל אחד ל-15 שנות מאסר באשמת תכנון פיצוץ השגרירות הישראלית, בפברואר 2009, יום השנה לחיסולו של עימד מורנייה בדמשק, והכוונה לפוצץ את תחנת ההתראה מפני ירי טילים איראניים בגבאלה The Daryal early-warning missile radar is located in Gabala, Azerbaijan שהוא מתקן המכ"ם העיקרי בצפון-מערב המדינה, העוקב אחר המתרחש באיראן בעיקר בתחום הטילים והלווינים.
האיראני שנשפט יחד איתם, הוצג בשם פאזי Fazli , אולם המקורות שלנו מוסרים כי אין שום ודאות כי אומנם זה שמו האמיתי.
יחד אתם נידונו גם ארבעה אזרחים אזרים, שכל אחד נידון ל-14 שנות מאסר. השמות הם: Javid Mohammof. Vidadi Rassulof, Moshfeq Amanof and Afghan Balashof.
רשמית פורסם כי שני הלבנונים השתייכו לארגון חיזבאללה. אולם המקורות של תיקדבקה בבאקו מוסרים, כי לא מן הנמנע כי הנאשמים השתייכו למשמרות המהפכה של איראן והיו שיעים עיראקים בעלי אזרחות איראנית שנשלחו לביצוע הפיגועים.
בימים ב' וג' 10.8-9 שוחררו בסך הכול 12 אזרחים איראנים (ביניהם אישה אחת) מבתי כלא באזרביג'אן והועברו מיד לטהראן במטוס איראני מיוחד.
לכאורה השחרורים בוצעו במסגרת חילופי אסירים בין שתי המדינות. אולם לא ברור כיצד משרבבים שני לבנונים לעסקה זו ועוד שולחים אותם לטהרן.
איראן טענה כל הזמן כי אין לה קשר עם הנאשמים ובכלל טענת תכנון הפיגוע היא ללא בסיס. איראן הפעילה לחץ כבד על ממשלת אזרביג'אן להימנע מהעמדה למשפט של שלושה אלה ולשחררם מיד. אולם ישראל וארה"ב הפעילו לחץ נגדי ובסוף אילצו את ממשלת באקו לערוך את המשפט ולהוציא פסקי דין חמורים.
מקורות משרד המשפטים של אזרביג'אן אישרו למקורותינו כי שני הלבנונים הואשמו בבית המשפט (שהתנהל בדלתיים סגורות) בפעולות טרור, ריגול חמור, שימוש בלתי חוקי בנשק וחומרי נפץ, סחר בסמים, הסתננו למדינה תוך כדי שימוש בתעודות מזויפות.
ישראל טענה אז כי העונשים "הקלים" אינם תואמים את חומרת המעשים. אולם היא העדיפה לא למחות.
המשפט התנהל באוקטובר 2009 בדלתיים סגורות ואזרביג'אן שמרה כל הזמן על פרופיל נמוך ומנעה פרסומים בנושא.
באורח רשמי ממשלת באקו מסתמכת על הסכם לחילופי אסירים שנחתם עם איראן ב-1998 כדי להצדיק עיסקה זו.
גורמים רשמיים בבאקו מסרו כי העסקה הייתה חשובה להם, כי במסגרת חילופי אסירים, שוחרר גם מהנדס אזארי בשם ראשיד אליאב Rashid Aliev, שהואשם באיראן ריגול חמור.
הוא הועסק בטהרן בתעשיית האלקטרוניקה של איראן Sanayeh Electronic Sazan בהתאם להסכם שנחתם עם אוניברסיטת באקו בשנים 2006 עד 2008 ובצורה מפתיעה חזר לבאקו. ב-5 באוקטובר 2009. הוא נעצר בטהרן לאחר שהגיע לאיראן לביקור קצר. הטענה למאסר: אי-סדרים באשרת הכניסה שלו. אולם האשמה האמיתית: ריגול תעשייתי עבור אזרביג'אן.
בפרסומים איראנים שונים נאמר גם כי הוא אסף חומר על הפעילות הגרעינית של איראן לפי הוראת המוסד הישראלי. ראשיד אליאב נשפט בדלתיים סגורות ונידון לשלוש שנות מאסר – עונש שמצביע על כך שאשמת הריגול לטובת ישראל לא הייתה מבוססת.
אליב חזר ביום ה' 12 באוגוסט לבאקו.
זה שנים רבות שאיראן עוקבת מקרוב אחרי הפעילות הישראלית ברפובליקה של אזרביג'אן. יש מידה רבה של הגזמה וניפוח בטענות של איראן לגבי הקשרים הביטחוניים והמסחריים הענפים בין ירושלים לבאקו. אולם מקורות תיקדבקה מוסרים, כי היחסים הם הדוקים ביותר ושתי המדינות משתפות פעולה בנושאים רגישים ביותר.
איראן טוענת, כי ישראל הקימה בסיס תקשורתי מתקדם ביותר בדרום אזרבי'אן המאפשר האזנה לכל התשדורות הצבאיות של איראן. שתי המדינות מסרבות להתייחס לידיעה זו. אולם איראן מתלוננת על ריבוי מקרי מחלות סרטן בין תושבי אזורי הגבול של שתי המדינות שמקורו בפעילות האלקטרונית הישראלית באזור
ב-5 באוגוסט איראן יצאה בטענה חדשה: היא התלוננה כי ישראלים רוכשים שטחי חקלאות גדולים בגבול אזרביג'אן עם איראן במחירים גבוהים, כדי לזהם דרכם את שדות החקלאים האיראנים הסמוכים לגבול.
איראן גם טוענת כי ברכישת כמות עצומה של קרקעות באזור הגבול עם איראן, ישראל מתכננת להרחבה של מרכזי האזנה צבאית לכיוון איראן.
איראן גם חוששת מאוד מאפשרות שאזרביג'אן, תעניק לישראל בסיסים אוויריים להתקפה נגד אתרי הגרעין של איראן.