שיחה קשה בין הייגל וברק: וושינגטון: ישראל עומדת בפני התקפה כימית סורית. לחיזבאללה יש כבר נשק כימי
בפעם הראשונה לאחר שנים רבות נשמעו, ביום ג' 5.3, בפגישה של הדרגים הגבוהים ביותר הצבאיים-ביטחוניים האמריקנים-הישראליים, טענות קשות אמריקניות נגד צה''ל, על שאיננו לוקח ברצינות את הסכנה של התקפת נשק כימי סורי על ישראל, ואיננו נערך לקראתה. המקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה מדווחים בלעדית גם, כי זו הפעם הראשונה לאחר זמן רב, ששר ההגנה האמריקני החדש צ'אק הייגל Chuck Hagel, תקף את ההכנות של צה''ל לקראת מתקפה כימית סורית על ישראל והגדיר אותן 'כלא מספיקות,כאלה שאינן רציניות, וככאלה שאינן לוקחות בחשבון כי בהתפתחות כזו צה''ל יצטרך לפעול בתוך סוריה עצמה, כאשר פעולותיו מתואמות עם צבאות טורקיה וירדן.
המקורות שלנו מוסרים עוד, כי בניגוד לדיווחים שונים בארה''ב ובישראל כל השיחה בין הייגל, ברק, דמפסי, והשגריר אורן, התנהלה על נושא הנשק הכימי הסורי, מבלי שהנושא הגרעיני האיראני הועלה בה אפילו פעם אחת.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי שר הביטחון אהוד ברק שמע מהייגל, כי לפי הערכה מודיעינית אמריקנית, יש כבר בידי חיזבאללה, כמויות מסוימת של נשק כימי סורי.
התפתחויות אלה, הן כנראה הסיבה העיקרית בגלל השמיע, ביום ג' לפנות בוקר שגריר רוסיה באו''ם וויטאלי צ'ורקין Vitaly Churkin, שהוא גם הנשיא התורן של מועצת הביטחון לחודש מרס, את האזהרה,כי קרובה פריצת מלחמה באזורי ההפרדה שבין ישראל וסוריה, עלייה דיווחו קודם לכן המקורות שלנו:
בחילופי האשמות גדושות ברמזים עבים בניו יורק ביום ג' לפנות בוקר 5.3, הזהירו מוסקבה וירושלים, כל אחת לחוד, וכל אחת מסיבות שונות, מפני האפשרות של פריצת המלחמה בין ישראל וסוריה, באזורי הגבול והההפרדה שבין שתי המדינות, עקב מצב הביטחון המתדרדר שם במהירות.
שגריר ישראל באו''ם רון פרושאור, כתב ל-15 חוברות מועצת הביטחון, 'כי אי אפשר לצפות מישראל שתעמוד מנגד באפס מעשה, כאשר חיי אזרחיה מצויים בסכנה בגלל פעולותיה חסרות האחריות של ממשלת סוריה'. ציטוט המקור: Israel cannot be expected to stand idle as the lives of its citizens are being put at risk by the Syrian government's reckless actions. פרושאור התייחס לירי המרגמה ב-2.3, לעבר רמת מגשימים בדרום רמת הגולן. 'ישראל הפגינה עד עתה מכסימום של איפוק' כתב השגריר. Israel has shown maximum restraint thus far.
זמן קצר ביותר לאחר פרסום תוכן האיגרת הישראלית, הגיב בחריפות רבה שגריר רוסיה באו''ם וויטאלי צ'ורקין Vitaly Churkin, שהוא גם הנשיא התורן של מועצת הביטחון לחודש מרס.
צ'ורקין, אמר 'כי המצב הביטחוני בין ישראל לסוריה מאוים על ידי תופעה חדשה ומסוכנת של קבוצות חמושים הפועלות בשטחי ההפרדה הקיימים בין שתי המדינות'. ציטוט המקור: the security situation between Syria and Israel was also being threatened by "a very new and dangerous phenomenon" of armed groups operating in a so-called area of separation in the Golan Heights between the countries.
'מצב זה', אמר צ'ורקין, יכול למוטט את (מצב) הביטחון שבין ישראל לסוריה'. It's something which potentially can undermine security between Syria and Israel. הוא גם הזכיר, כי בין ישראל וסוריה קיים עדיין מצב מלחמה, ומצב זה יכול להתלקח בכל רגע.
צ'ורקין גם הזהיר' כי כוח האו''ם בגולן UNDOF, איננו יכול לטפל במצב, משום שהוא איננו חמוש, ויש לו מנדט לפעול רק כמשקיפים.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי חילופי הדברים הרוסים-הישראלים האלה, מעידים על שתי תופעות מרכזיות:
1. פתיחתן של השיחות בין נציגי משטר אסד והמורדים הסורים ביום ג' 5.3 במוסקבה. איגרתו של שגריר ישראל באו''ם הקפיצה את רמת העצבנות הרוסית לשיא חדש, מאחר וההנהגה הרוסית חושדת כי אם ישראל תפעל צבאית שוב בתוך שטח סוריה לאחר פרסום האיגרת, כפי שעשתה בשבת 30.1, כאשר תקפה מתקנים צבאיים סוריים, היא יכולה להביא לדחיית פתיחת השיחות, אם לא לפיצוצן.
2. כבר בשבת 2.3 דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי לאורך גבולות ישראל עם סוריה, נוצר עתה מצב בו שלטון בשאר אסד, ונוכחות הצבא הסורי לאורך גבול המשותף בין שתי המדינות התאדו, ואינם קיימים יותר. כמו כן דיווחנו כי מלבד כמה אלמנטים קטנים של יחידות צבאיות סוריות, שמסיבות שונות, בעיקר ארגוניות, נשארו בשטח, כל המערך הצבאי הסורי מול ישראל, התמוטט ואיננו קיים יותר. התמוטט ונעלם גם כל מערך הצבא הסורי מול ירדן.
מוסקבה חוששת, כי צה''ל ינסה להשתלט על כמה נקודות מפתח בשטחים אלה בתוך סוריה, כדי למנוע מהן ירי לתוך שטח ישראל.
דבריו של השגריר וויטאלי צ'ורקין Vitaly Churkin, משמשים אזהרה רוסית לישראל שלא לפעול.