שיחות ז'נווה נכשלו לשבור את הקיפאון בנושא הגרעין האיראני. האיראנים פיזרו ערפל כבד על 'הוויתורים'
השיחות בין נציגי חמש המעצמות+גרמניה ה-P5+1 ואיראן, הסתיימו ביום ד' 16.10, כאשר מקורות מערביים אומרים, כי הן תחודשנה בעוד כמה שבועות. במילים אחרות, לא הושג הסכם בין הצדדים, והדיונים יתחדשו רק לאחר שתעשה ההערכה בוושינגטון ובבירות האירופאית, כולל במוסקבה ובבייג'ין, באם העמדות האיראניות שהוצגו בז'נווה ניתנות לגישור עם עמדותיה של ארצות הברית.
סימן אחר לקיפאון, או לחוסר ההתקדמות בשיחות הייתה העובדה, כי לאחר הדיונים שהתקיימו ביום ג', הם לא חודשו ביום ד'. נציגי מעצמות המערב ניהלו דיונים בינן ולבין עצמן, ואילו הנציגים האיראניים נפגשו רק עם הנציגים הרוסי והסיני לשיחות. במילים אחרות, היום השני לדיונים לא התקיים כלל.
מלבד מתקפת התעמולה האופטימיות ויחסי הציבור, שניהלו בז'נווה שר החוץ האיראני ג'וואד זריף, וסגנו עבאס עראקצ'י, נראה כי ההצעות שהם הניחו ביום ג' על שולחן הדיונים, היו יותר מידי כלליות, כאשר הפרטים בהם אינם ברורים.
אחת הסיבות העיקריות לכך, היא חוסר ביטחונם של הנציגים האיראנים בעמדות הסופיות שיוכתבו בטהרן על ידי מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי. מקורות מערביים המתמצאים במה שהתרחש באולם הישיבות אמרו לתיקדבקה, כי אפשר לציין שבע נקודות בהן איראן הביעה נכונות לבצע וויתורים, כאשר לא ברור אם המדובר בוויתורים חלקיים, או ברעיונות כלליים בהן איראן מוכנה לדון.
להלן הנקודות:
1. איראן מוכנה לוותר על אחוז מסוים של האורניום המעושר הנמצאים בידיה. לא ברור, על איזה כמויות אורניום מעושר איראן מדברת, והאם נכונות זו מוגבלת בזמן.
2. איראן תמשיך להעשיר אוראניום, והיא איננה מוכנה לוותר על כך.
3. איראן מסכימה לכך כי היא לא תעשיר יותר אורניום מעבר לרמה שתקבע, שתהייה כפי הנראה חמישה אחוז.
4. לגבי האורניום המעושר לדרגה של 20 אחוז, איראן תפסיק חלקית העשרת אורניום לדרגה זו הנחשבת דרגה צבאית. בידיה של איראן תשאיר בידיה כמות מסוימת הדרושה לה למחקר. בסעיף זה העמדה האיראנית מעורפלת מאוד ואיננה ברורה כלל.
5. טהרן תאפשר למשלחת פקחי הוועדה לאנרגיה גרעינית ה-IAEA לבקר ולערוך ביקורות במתקן הגרעיני הצבאי בפארצ'ין Parchin , שם לפי מידע מודיעיני מערבי וישראלי איראן ביצעה ניסויים בחומרי נפץ גרעיניים. עד עתה איראן מנעה גישה לאתר זה.
6. איראן תאשרר ותחתום על 'הסעיף הנוסף' באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, the Additional Protocol of the global Nuclear Non-Proliferation Treaty-NPT, דבר שיאפשר ביקורים חודרניים יותר, וביקורי פתע של פקחי האו''ם באתרים גרעיניים אחרים באיראן. אולם איראן לא תאפשר ביקורים באתרים אחרים מלבד אלה שהיא הכריזה עליהם כאתרים גרעיניים.
סגן שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, רמז ביום ד' על נכונות לכך, אולם ציין כי מהלך כזה יכול להתרחש רק לאחר שיסוכמו בעתיד כל שאר ההבנות, כולל הסרת הסנקציות.
7. האיראנים מתחייבים שלא להקים בכור הפלוטוניום שהם בונים באראק Arak, מפעל להפרדת פלוטוניום. במילים אחרות, האיראנים מבטלים את האפשרות כי הם יתחילו לצבור כמויות פלוטוניום שיאפשרו להם לבנות פצצות גרעיניות, אולם הם כפי הנראה אינם מוכנים להפסיק את בניית הכור, או לשנות את ייעודו. לא ברורה עמדת האיראנים לגבי המתקן התת-קרקעי בפורדו.
תמורת כל הצעדים האלה, יתחילו ארה''ב והאירופאים בהסרת הסנקציות על איראן. מול כל צעד מתוך רשימת הוויתורים-ההסכמות האיראניות שיבוצע, יורד חלק מהסנקציות, כאשר האיראנים מעוניים בראש ובראשונה בהסרת אמברגו הנפט מעליהם, וההגבלות הפיננסיות המוטלות עליהן במערכת התשלומים והבנקאות הבינלאומיים.