שמועות במערב כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בן ה-69, עומד לעבור ניתוח של סרטן וכי הוא סובל גם ממחלת פרקינסון. הוא יעביר את השלטון במוסקבה לידיו של ניקואלי פטרושב אדריכל המלחמה באוקראינה
בסוף השבוע התגברו במערב השמועות כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בן ה-69, עומד לעבור ניתוח של סרטן הבטן וכי הוא סובל גם ממחלת פרקינסון. אין לידיעות אלה אישור משום מקור אחר.
הידיעות טוענות, כי בהתרחשות כזו פוטין יעביר את השלטון במוסקבה לידיו של ניקואלי פטרושב Nikolai Patrushev, שהוא ראש המועצה הלאומית הרוסית לביטחון. פטרושב בן ה-70, נחשב כאיש הצללים בצמרת הרוסית וכאדריכל של המלחמה הרוסית באוקראינה, וכאיש הדוחף לכיבוש קייב בירת אוקראינה.
להלן ההתפתחויות העיקריות במלחמה נכון ליום א' 1.5:
1. צבא רוסיה סובל ממחסור של טילים מדויקים והוא עבר בימים האחרונים כתוצאה מכך להשתמש בהתקפותיו בטילים רגילים, כך מדווחים בשבת 30.4, גורמי ביון מערביים. המקורות אומרים, כי בייחוד סובל צבא רוסיה ממחסור בטילי שיוט מדגם 'קאליבר' Kalibr. כתוצאה מכך עושה צבא רוסיה בימים האחרונים מאמצים לאסוף טילי שיוט מדגם 'קאליבר' מאזורים מרוחקים מאוד ברוסיה ולהעבירם לצבא רוסיה הנלחם באוקראינה.
2. מומחים צבאיים מערביים מעריכים, כי ארטילריה כבדה ארוכת טווח, היא שתכריע את ההתמודדות הנערכת בימים אלה בין הצבא הרוסי והצבא האוקראיני בחזית המזרח באוקראינה.
שר ההגנה האמריקני הגנרל לויד אוסטין אמר ביום חמישי 28.4 בפנטגון, כי 'ארטילריה ארוכת טווח תהייה הגורם המכריע בשלב הבא של המלחמה', long-range artillery will prove decisive in the next phase of the war.
אוסטין הוסיף ואמר, כי ארצות הברית תמשיך לספק לאוקראינה תותחי הוביצר 155 מ"מ ולאמן צוותים אוקראיניים בשימוש בהם.
תותחי ההוביצר האמריקנים המסופקים לאוקראינה הם תותחים נגררים, בעוד שתותחי ההוביצר שצרפת מספקת לאוקראינה הם מהדגם הנייד 'זיסאר' self-propelled Caesar howitzers .
ארצות הברית הבטיחה עד עתה לספק לאוקראינה 90 תותחי הוביצר, ו-190,000 פגזים.
העדיפות הרוסית במערכות ארטילריה הביא השבוע את נשיא אוקראינה זלנסקי לבקש מארצות הברית שתשלח לצבאו את מערכת שיגור הרקטות 'הימארס' M142 High Mobility Artillery Rocket System, known as HIMARS, בה משתמשים הצבא והמרינס האמריקנים.
3. ההתקפות השיטתיות הרוסיות על מאגרי דלק ונמלים באוקראינה החלו לתת את אותותיהן כאשר בשבת 30.4, נשיא אוקראינה וולדומיר זלנסקי קרא לתושבי הבירה קייב להפסיק להשתמש במכוניות שלהן ולהשתמש רק בתחבורה ציבורית. זלנסקי אמר, כי הפסקת השימוש במכוניות פרטיות יביא לכך שלצבא אוקראינה יהיה מספיק דלק כדי לבצע את המשימות המוטלות עליו.
בכך הודה זלנסקי כי הצבא האוקראיני עומד בפני מחסור חמור בדלק.
מומחים בשווקי הנפט הבינלאומיים מדווחים, כי מאז פרוץ המלחמה ב-24 בפברואר, מכרה רוסיה לארצות האיחוד האירופאי נפט בסך 46 מיליארד דולר, כלומר 23 מיליארד דולר כל חודש.
ספק באם במצב כזה תוכלנה מדינות אירופה לעזור לאוקראינה בשאלת אספקת נפט לאוקראינה.