שני המסלולים בהן תנוע מערכת הבחירות: הפוליטיקה הפנימית והתמיכה של נשיאי ארה"ב ורוסיה טראמפ ופוטין בנתניהו
כמה שעות ספורות בלבד לאחר שהכנסת ה-21 החליטה, ביום ד' 29.5, לפזר את עצמה ולקיים בחירות כלליות לכנסת ב-17 לספטמבר, נכנסה מערכת הבחירות להילוך גבוה, כאשר כל הסימנים מעידים שזו תהייה מערכת בחירות בין המלוכלכות ובעלת הרמה הנמוכה יותר.
ראשי המפלגות לא יחסכו במלים או משפטים מצלצלים ריקים מתוכן, כמו 'אתם סמרטוטים מארץ הסמרטוטים', או 'יש לי הצעה לחברי 'הליכוד' אתם חייבים לגייס כל קודם פסיכיאטר'.
ברור שהדרך היחידה של יו"ר ישראל ביתנו' אביגדור ליברמן, שהפך להיות הפוליטיקאי הישראלי הראשון בהיסטוריה שהביא לעריכת שתי מערכות בחירות לכנסת תוך חצי שנה, היא לנסות ולשמור בכל כוחו ובכל מחיר בשלושת החודשים הבאים על המומנטום שלו נגד ראש הממשלה ומנהיג 'הליכוד' נתניהו.
במסיבת עיתונאים שערך ביום ה' 30.5, אמר ליברמן, כי ברור שהוא איננו תומך בבני גנץ, יו"ר 'כחול לבן' לתפקיד ראש הממשלה, כי ברצונו להקים 'ממשלת ימין שפויה ולא חרדית'.
הכיוון ברור.
מה פתאום גנץ? ליברמן רוצה להעמיד את עצמו בראש גוש הימין 'השפוי', כלומר להדיח את נתניהו.
מהלך כזה מעמיד בפני 'כחול לבן' בעיה לא היו מוכנים.
המוטיב העיקרי של מערכת הבחירות שלהם היה נתניהו, לפתע מתחת לאפם המוטיב הזה השתנה. עיקר האיום עליהם עכשיו הוא מצידו של ליברמן ולא מנתניהו.
אם ליברמן יצליח למשוך 'מכחול לבן' את מתנגדיו של נתניהו, הוא משמיט מתחת לרגליהם את הבסיס הפוליטי עליו הם בנויים ופועלים.
בהקשר זה צריך להזכיר, כי הברית האנטי חרדית, עליה ליברמן בונה את מערכת הבחירות שלו, איננה אלמנט חדש במהלכים הפוליטיים שלו, והיא לפחות בת שש שנים מאז 2013, מאז ליברמן ויאיר לפיד החליטו כבר בנובמבר 2013, לאחר זיכויו של ליברמן בבתי המשפט, להקים ברית מול החרדים.
במלים אחרות, גנץ לא! לפיד כן!
אבל קיים עוד אלמנט אחד במערכת הבחירות הזו אליה איש עדיין לא שם לב.
תמיכתם של שני מנהיגי מעצמות העל-נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בבנימין נתניהו. זהו מכשול עליו אביגדור ליברמן, וגם יאיר לפיד, יתקשו להתגבר.
המצב הפוליטי הפנימי בישראל וזה שישראל הולכת לבחירות כלליות חדשות היה ידוע היטב ביום ד' גם לבית הלבן וגם לקרמלין. עצם העובדה שלמרות המשברים הפוליטיים הפנימיים האלה בישראל גם טרמפ וגם פוטין החליטו בכל זאת שלא לדחות ולפרסם את ההודעה על המפגש היועצים הביטחוניים הלאומיים האמריקני, הרוסי והישראלי בירושלים בחודש יוני, מעידה כי הם ממשיכים לתמוך בבנימין נתניהו, ורוצים לראות אותו בראש הממשלה הבאה.
זו הפעם הראשונה שישראל מועלית לדרגה אסטרטגית אזורית כזו, כאשר היא מוזמנת בפעם הראשונה להשתתף במפגש בינ-מעצמתי אמריקני-רוסי כזה. גם לעובדה שמוסקבה מוכנה לקיים מפגש כזה בירושלים יש משמעות רבה.
אפשר וצריך להניח כי לאחר יוני תבואנה יוזמות מדיניות אמריקניות-רוסיות נוספות אשר יתמכו בנתניהו.
הגיליון הבא של השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW מס' 849, שיצא לאור ביום שישי 31.5, יסקור בהרחבה ויביא גילויים חדשים על מערכת היחסים המתהווה בין הנשיאים טראמפ פוטין, ורוה"מ נתניהו.
הקישו כאן לחתום מינוי על השבועון ( היוצא בשפה האנגלית).