שרי החוץ הערביים דחו את 'תוכנית המאה' של הנשיא טרמאפ. השאירו את הדלת פתוחה לתחילתו של מו"מ עליה
החלטת שרי החוץ הערביים שהתכנסו, בשבת 1.2 בקהיר, כדי לדון ב'תוכנית המאה' של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, כי הם לומדים את 'תוכנית המאה' של הנשיא טראמפ לעומק-כלומר הם אינם דוחים אותה על הסף, בצד תמיכתם בדרישות הפלסטיניות, היא צעד קטן בכיוון הנכון מאחר והיא משאירה את הדלת פתוחה להתחלה של משא ומתן בין מדינות ערב ובין וושינגטון איזה חלקים בתוכנית לקבל ואיזה חלקים לדחות.
ההחלטות הרשמיות הן: אי שיתוף פעולה עם הבית הלבן ביישום ומימוש תוכנית השלום האמריקנית. יוזמת השלום הערבית היא המינימום המקובל להשגת שלום. שרי החוץ הערביים קוראים לקהילה הבינלאומית להתנגד לכל צעד שתנקוט ישראל בשטח באופן חד-צדדי.
אולם מאחורי כל אלה שרי החוץ אינם תוקפים את תוכנית טרמאפ ומבטיחים ללמוד את פרטיה.
איש, בוודאי שלא הנשיא טראמפ וצוות השלום המזרח תיכוני שלו, בראשותם של יועציו ג'ראלד קושנר וג'ייסון גרינבלט ציפו לזה ששרי החוץ הערביים יקבלו את 'תוכנית המאה' כעובדה מוגמרת ומושלמת. לכל הצדדים היה ברור, כי מדובר במסגרת כללית שעקרונותיה ופרטיה ניתנים לשינויים.
שתי המטרות המרכזיות בפרסום שלה, ביום שלישי 28.1 בוושינגטון, היו:
1. ניסיון להתחיל להזיז את נושאי הדיון בשאלה הישראלית הפלסטינית-נושאים שהיו קפואים וללא תזוזה בשנים האחרונות.
2. לקבוע את עמדותיו של ממשל טראמפ כלפי הסכסכוך כיסודות/מסגרת לדיוניים האלה. אם מדינות ערב, או הפלסטינים יבואו לוושינגטון ויציגו את השינויים שלדעתם צריך להכניס לתוכנית-והם בוודאי רבים ומהותיים, הרי אחת המטרות של פרסומה-תזוזה, אפילו זעירה, הושגה.
לכן כבר ערב כינוסם של שרי החוץ הערביים, נראו סימנים מעודדים בכיוון הזה, כאשר מצרים, ערב הסעודית ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, אותתו לפלסטינים כי מוטב שלא לדחות תוכנית זאת על הסף, אלא צריך וכדאי ללמוד אותה על כל פרטיה הקטנים.
קריאה פומבית כזו השמיע, ביום ו' 31.1, שר החוץ של האמירויות שייח' עבדאללה אל-נאייאן Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, כאשר ציטט מאמר שהופיע ב'ניורק טיימס' תחת הכותרת: 'סירוב (של הפלסטינים) היום יביא בהכרח שיקבלו פחות מחר', Refusal today will almost inevitably lead to getting less tomorrow.
ה-UAE, עומן ובחריין, היו שלוש המדינות הערביות אשר שלחו את שגריריהן בוושינגטון להיות נוכחים בטקס הכרזת התוכנית.
ברור, כי בכך, ובהחלטות שקיבלו בשבת, דחו הממשלות הערביות את העמדה הפלסטינית אותה הביע חוסין א-שייח' השר הפלסטיני המרכז בידיו את הקשרים בין רמאללה וישראל, אשר אמר, כי אנו מבקשים (מהמנהגים הערביים) לומר לאמריקנים: מה שהפלסטינים מקבלים מקובל עלינו. ומה שהפלסטינים דוחים, אנחנו דוחים'.
We asked them to tell the Americans: ‘What the Palestinians accept, we accept. And what the Palestinians reject, we reject.
דחייה פומבית ראשונה של העמדה הפלסטינית הזו זהו ההישג הראשון החשוב של 'תוכנית המאה'.
לכן לא צריך להתפלא, כי אנשי צוות השלום של טראמפ מיהרו השבוע לחסום את התלהבותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להתחיל ליישם מיד את הריבונות הישראלית על היישוביים הישראליים ביהודה ושומרון-כפי שהתוכנית קובעת.
לטענתם אם נתניהו יכריז על כך חד-צדדית, אז כבר לא יהיה צורך במשא ומתן, וזו לא הייתה הכוונה/מטרה האמריקנית. לכן, כמו רוב סעיפי התוכנית גם הסעיף הזה מזווית ראייתה של וושינגטון פתוח למשא ומתן ועוד תהייה הרבה עליות ומורדות לפני שהוא יתבצע.
ראשת ה-CIA ג'ינה הספל Gina Aspel ערכה, ביום חמישי 30.1, ביקור חשאי בירושלים וברמאללה. היא נפגשה עם ראש המודיעין הפלסטיני הגנרל מאג'ד פרג' ראש המודיעין הפלסטיני ועם חוסיין א-שייח' השר הפלסטיני לקשרים עם ישראל. הספל אמרה לפלסטינים כי לא יהיו סיפוחים לישראל לפני הבחירות הכלליות ב-2 במרס. אותו מסר הועבר על ידיה גם בירושלים.
מאחר והנושא הזה נמצא עתה בדיוניים קדחתניים בין וושינגטון וירושלים אפשר וצריך להניח, כי בסופו של דבר יגיע הממשל בוושינגטון להסכם/הבנה שבשתיקה עם ירושלים לפיה יוכל ראש הממשלה לבצע מהלך סימלי של הכרזת הריבונות הישראלית על אחת הערים ביהודה ושומרון כאשר מעלה אדומים נמצאת בראש הרשימה.