שר החוץ האיראני מנוצ'ר מוטאקי, פעל נמרצות בוועידת הפסגה הערבית לקידומו של הרעיון של חתימת ברית הגנה הדדית בין איראן למדינות ערב.

בלעדי ומיוחד למקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה: שר החוץ האיראני מנוצ'ר מוטאקי Manuchehr Mottaki , פעל נמרצות בוועידת הפסגה הערבית לקידומו של הרעיון של חתימת ברית הגנה הדדית בין איראן למדינות ערב בדומה לברית הקיימת בין טהרן ודמשק. לדבריו של מוטאקי ברית זו תעקור את חששותיהם של הערבים מפני הנשק הגרעיני האיראני, תמנע מרוץ חימוש גרעיני במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון, תספק לערבים מטריה כנגד התקפה צבאית ישראלית, ותקים חזית ערבית-איסלמית נגד התערבותה של ארצות הברית ומדינות זרות אחרות באזור. זו הסיבה מדוע בשבת 31.3, הזהיר הרמטכ"ל האיראני הגנרל חסן פירוז עבאדי Gen. Hassan Fayrouz Abadi, כי מוטב שהערבים יזדרזו לחתום ברית הגנה זו מאחר וישראל ועומדת להנחית בקיץ, כלומר בעוד חודשיים, מה שהוא כינה 'התקפת התאבדות' על כמה מדינות ערביות, זאת כדי למנוע את נסיגת האמריקנים מעיראק. המקורות שלנו מוסרים כי בפגישה ממושכת שהייתה למוטאקי בריאד עם שר החוץ הסעודי סעוד בין פייסל נדונה ההצעה הזו לפרטיה, והוחלט כי צוותים של משרדי ההגנה האיראנים והסעודים ייפגשו בקרוב כדי לדון איך אפשר לקדם את ההצעה הסעודית. כמו כן נודע למקורות שלנו כי במגעים שהיו בין המשלחת האיראנית והמשלחת המצרית לוועידת הפסגה הוחלט כי באפריל תגיע משלחת איראנית רמת דרג לקהיר לדון בחידוש היחסים הדיפלומטיים בין טהרן וקהיר.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי מוטאקי אמר לסעוד בין פייסל, כי כפי שריאד וטהרן משתפות ביחד פעולה בלבנון להפגת המתיחות בין הפלגים היריבים, כך שתי הבירות, הסעודית והאיראנית צריכות לשתף פעולה ברשות הפלסטינית. 'שיתוף הפעולה המדיני-אסטרטגי המתרחב במזרח התיכון בין סעודיה לאיראן יכול וצריך להתרחב גם לתחום הצבאי', אמר מוטאקי.
כתוצאה מדברים אלה הסכים שר החוץ הסעודי סעוד בין פייסל לארגן במסגרת הוועידה פגישה בין מלך סעודיה עבדאללה, שר החוץ האיראני מוטאקי, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, וראש ממשלת פלסטין איסמעיל הנייה, בה נידונו הדרכים בהן ערב הסעודית ואיראן תשתפנה פעולה ביישום הסכם מכה וההסכמים הפלסטינים להקמת ממשלת האחדות הפלסטינית. במילים אחרות, ערב הסעודית הכניסה את המעורבות האיראנית אצל הפלסטינים תחת מטריית הקונצנזוס הערבי, והכירה בה רשמית.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקהמציינים כי הצעד סעודי היא הבעת זלזול ובוז מכוון מצידה של ההנהגה הסעודית כלפי ישראל, והוא מעמיד את ישראל באותה דרגה אליה מתייחסים הסעודים כלפי המתרחש בלבנון. בישראל ממשיכים להתעלם ממה שהתרחש בוועידת הפסגה בריאד ובמיוחד מהעובדה, כי האגף בבית המלוכה הסעודי אשר ניסה לבדוק את האפשרות לקיום התחלת מגעים בין סעודיה לישראל, בראשותו של היועץ לביטחון לאומי סעודי הנסיך באנדר בין סולטן, נחל כישלון חרוץ, ואיבד את השפעתו על קביעת המדינות הסעודית. כתוצאה מכך התחזק הקו ששלט בוועידת הפסגה, כי הגיע הזמן שהערבים ייקחו ויישלטו במעשיהם ובגורלם, ללא מעורבותם של זרים, כלומר ארצות הברית.
לגבי חידוש היחסים בין טהרן לקהיר, נודע למקורות שלנו כי משלחת איראנית תגיע באמצע אפריל לקהיר כדי לחדש את השיחות לחידוש יחסים עם מצריים. השיחות הראשונות בנושא זה התנהלו בשבוע שעבר בין הנשיא חוסני מובארק לבין מוחמד ח'אתמי, לשעבר נשיא איראן העומד היום בראש המכון לדו-שיח בין התרבויות, בארוחת בוקר בארמון הנשיאות בקהיר. בארוחה השתתף גם ראש ממשלת מצריים אחמד נט'יף. היחסים בין שתי המדינות נותקו ב-1979 בשנה הראשונה של המהפכה באיראן, כשח'ומיני שיבח את רוצחי הנשיא סאדאת והעניק את השם מוחמד אסלאמבולי לאחד הרחובות הראשיים של טהרן.
בארוחת הבוקר ניסה ח'אתמי לשכנע את מובארק בצורך בהחזרת היחסים לתקנם, באומרו כי העולם המוסלמי סובל ממשבר ומהשתלטות מערבית עליו ולכן צריך לאחד כוחותיו להחזרת כתר מנהיגות למדינות האסלאם עצמן, קו דומה לזה סעודיה נקטה בוועידת הפסגה בריאד. הנשיא לשעבר של איראן שיבח גם את חשיבותה של מצריים בעולם הערבי והאיסלמי וציין כי שיתוף פעולה בין שתי המדינות יכול לתרום רבות לעניין האיסלמי והערבי כאחד.
בשיחה בארבע עיניים שהתקיימה בין ח'אתמי לבין נט'יף בסיום ארוחת הבוקר סוכם עקרונית כי משלחת איראנית תגיע לקהיר כדי לקבוע את המהלכים ואת התנאים להחזרת היחסים. ניסיון דומה נכשל ב-2001 לפני שש שנים בתקופת כהונת ח'אתמי כנשיא איראן, כשהקיצונים באיראן התקוממו נגד הכוונה להסיר את שם אסלאמבולי מן הרחוב בטהרן.

Print Friendly, PDF & Email