תוך חודשיים תושלם בנייתם של 60 מלטים ישראליים באזרבייג'אן. במו"מ: בניית והפעלת לוויני ריגול צבאיים
בחירתה ביום ב' 24.10, של אזרבייג'אן לחברה בלתי קבועה במועצת הביטחון לשנתיים הבאות, עד 2014, מביאה למועצה מדינה שיש לה קשרים צבאיים וכלכליים הדוקים ביותר עם ישראל, אבל גם מדינה שבה התעשיות הצבאיות של ישראל וטורקיה מתחרות ביניהן על הקשרים עם צבא אזרבייג'אן, דבר הגורם למתיחות נוספת בין ירושלים ואנקרה.
שלוש מדינות נוספות, רוסיה, ארמניה ואיראן, מסתכלות בחשדנות רבה על הקשרים הצבאיים המעמיקים בין ירושלים ובאקו, ובייחוד על הצטיידות המהירה של צבא אזרבייג'אן בסוגים רבים של מלטים ישראליים, ובהקמה של מפעלים משותפים באזרבייג'אן, לייצור מלטים כאלה. גם מוסקבה וגם טהרן מחפשות דרכים כדי לעצור את ההתפשטות הצבאית הישראלית באזרבייג'אן.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי בחודשיים הבאים, יסופקו לצבא אזרבייג'אן 60 מלטים משני סוגים: Orbiter 2M , המסוגל לפעול בגבהים של 4 עד 6 ק''מ, ויכול לשהות באוויר עד חמש שעות, ו- Aerostar, היכול לפעול בגבהים של 10 ק''מ, ומסוגל לשהות באוויר עד 12 שעות. 70 אחוז מחלקי המלטים מיוצרים בישראל, ו-30 אחוז מיוצרים במפעלים שהוקמו באזרבייג'אן.
צבא אזרבייג'אן רואה בכך רק את השלבים הראשונים של הצטיידותו במלטים, וכבר בסוף ספטמבר, אמר שר התעשיות הצבאית Minister of Defense Industry, יאוואר ג'אמאלוב Yavar Jamalov, כי באקו שוקלת ייצורם של מלטים נושאי טילים. זה היה איתות, כי למעשה הושג כבר הסכם חשאי בין אזרבייג'אן וישראל להקמת מפעל משותף לייצור מלטים כאלה וכבר הוחל בהקמתו. נראה כי המדובר במלט הטקטי הגדול הרמס Hermes 900 מתוצרת 'אלביט' מאחר וצבא אזרבייג'אן משתמש כבר במלט Hermes 450 . מקורות מודיען מערביים מדווחים, כי ישראל ואזרבייג'אן מנהלות בינהן גם מו''מ לבניית, אספקת והפעלת לוויני ריגול צבאיים.
המקורות האיראנים של תיקדבקה מציינים, כי איראן חוששת שישראל מפעילה תחנות מכ''ם על חוף הים הכספי המסוגלות לעקוב אחר המתרחש באיראן, וכי היא תקים באזרבייג'אן בסיסים של מלטים ארוכי טווח, המסוגלים לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית.
באחרונה ביקר בבאקו המזכיר לנושאי התעשייה הצבאית במשרד ההגנה הטורקי מורט באייר Murat Bayar, וניסה לשכנע את הצמרת הצבאית האזרבייג'אנית, כי הם יקנו במקום המלט הישראלי הטקטי את המלט הטורקי לטווח ארוך Anka, בהבטיחו כי טורקיה תממן הקמת מפעל באזרבייג'אן לייצורו. אולם המלט הטורקי נמצא רק בשלבי הבנייה של אב הטיפוס שלו שיושלם רק בשנה הבאה, ואין לו שום ניסיון מבצעי. האזרבייג'אנים לא דחו את הגישושים הטורקיים אבל ביקשו מהם לחזור ולחדש את פנייתם כאשר ה- Anka יתחיל לצבור ניסיון כזה.
ב-12 לספטמבר הופל מעל המחוז המזרחי מארטוני Martuni district של נאגורנו קראבך, אתה אזרבייג'אן נמצאת במלחמה, מלט ישראלי שהופעל על ידי טכנאים ישראלים, אבל נשא את סימני הזיהוי של חיל האוויר של אזרבייג'ן.
בהודעה של מיניסטריון ההגנה של נאגורנו קראבך נמסר כי המלט הופל כתוצאה של 'אמצעים מיוחדים' שננקטו על ידי יחידות ההגנה האווירית. ציטוט המקור: as a result of "special measures" taken by its antiaircraft units.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי 'האמצעים המיוחדים' היו צירוף של קציני נ''מ רוסיים, וציוד מתקדם להפלת מלטים ליחידות ההגנה האנטי אווירית של נאגורנו קראבך.
מקורות מודיעין מערביים העוקבים אחר התנועות הצבאיות בדרום הקווקז, אומרים כי מוסקבה ניסתה להשיג 4 מטרות בהפלת המלט:
1. לאותת לישראל כי תפסיק להתערב צבאית במדינות הסובבות את הים הכספי. מוסקבה מודאגת מהשפעה הכלכלית והצבאית הישראלית הגוברת ב-4 מדינות אלה שהן: אזרבייג'ן, קזחסטן, טורקמניסטן וגיאורגיה. הרוסים רואים באספקת מערכות נשק ישראליות למדינות אלה, התערבות ישראלית 'בחצר האחורית שלהם'.
2. הפלת המלט האזרבייג'ני, שפירושה הייתה למעשה התמודדת ישירה בין הטכנאים הישראליים וצוותי הנ''מ הרוסיים, הייתה נקמה רוסית בישראל שתחילה חתמה ב-2009 הסכם על הקמת מפעל לייצור מלטים ברוסיה, ואחר כך נסוגה ממנו בלחץ אמריקני.
3. רצון של מוסקבה לאותת לטהרן, כי רוסיה מוכנה לשתף פעולה מדינית, ביטחונית ומודיעינית עם איראן בהבטחת זכויותיהן בים הכספי, וכי הרוסים מוכנים לפעול צבאית כדי לעצור את התפשטות ההשפעה האזרבייג'נית והישראלית באזור.
4. זה לא היה מקרה שמשרד ההגנה בנאגורנו קראבך פרסם תמונות של המלט המרוסק. גם ישראל וגם אזרבייג'אן לא הגיבו במילה אחת על הפרסומים האלה. התמונות המראות בכוונה את המצלמה של המלט, נועדו לאותת גם לירושלים וגם לבקו, כי אם הטיסות יימשכו מוסקבה לא תהסס למסור את השברים של המלט הישראלי למומחי מודיעין איראניים.