תוך קרע עם ישראל וסעודיה, דוהר ממשל אובמה לקראת הסכם גרעיני סופי עם איראן תוך התעלמות מהצדדים הצבאיים של התוכנית הגרעינית

עם פתיחת השיחות, ביום ג' 8.4, בווינה בין שרי החוץ של שש המעצמות ואיראן, לקראת חתימת הסכם סופי על התוכנית הגרעינית האיראנית, דוהרת ארה''ב לקראת הסכם כזה תוך התעלמות מוחלטת מהצדדים הצבאיים של התוכנית הגרעינית, כאילו הם אינם קיימים כלל. 'ממשל אובמה מוכן לקבל את דברי האיראנים שאינם להם תוכנית גרעינית צבאית, וכי אין להם שום כוונה לבנות פצצה גרעינית, כפי שהם on face value, ומסרבים לראות ולשמוע על מידע מודיעני המצביע על ההפך', אומר מקור ביטחוני ישראלי בכיר. 
שר הביטחון משה יעלון התייחס לכך בקצרה, ביום ב' 7.4, כאשר אמר, כי ישראל מודאגת מכך 'כי המו"מ (בין המעצמות ובין איראן), לא עסק עד כה בתכנית הגרעין הצבאי ולא ביכולות השיגור של טהרן', כלומר בטילים הבליסטיים האיראניים המסוגלים לשאת ראשי חץ גרעיניים. 
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי המילים 'מודאג' ו'עד עתה' בהן השתמש שר הביטחון לגבי העמדה האמריקנית, אשר הוא כבר עומד בעימות עם ממשל אובמה בנושא המו''מ המדיני עם הפלסטינים, היא מילה עדינה understatement לדעות ולמילים הקשות שהוחלפו בשבוע שעבר בין ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי, ובין ראשי המערכת הביטחונית וצה''ל. בין ההערכות האמריקניות  והישראליות לגבי מה מתרחש באמת בתוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית, התגלו חילוקי דעות עמוקים.  
כפי שהנשיא אובמה אמר ביום ו' 28.3, בעת ביקורו אצל מלך ערב הסעודית עבדאללה ליד ריאד, 'כי ארה''ב לא תקבל (תחתום) על הסכם גרעיני רע' עם ריאד', Obama also assured Abdullah that the United States would not accept a bad nuclear deal with Iran, כך  ניסה דמפסי לשכנע את הצמרות המדיניות והצבאיות הישראליות בכך.
אולם בדיוק כפי שאובמה נכשל בכך בריאד, ככה דמפסי נכשל בכך בישראל. אמנם ירושלים וריאד, הסכימו כלפי חוץ להגדיר את חילוקי הדעות עם ארה''ב 'כהבדלים טקטיים' "tactical differences", אבל הם גם הסכימו כי שיתוף הפעולה הצבאי ביניהם יימשך, תוך הסכמה שלא להסכים בנושא הגרעיני האיראני.
כבר בשבוע שעבר מיד לאחר צאתם של אובמה את סעודיה, ושל הגנרל דמפסי את ישראל, מיהר דובר אמריקני לומר, באופטימיות מרובה, כי ממשל אובמה בטוח בכך, שלא יהיה יותר צורך בעוד חוזה ביניים גרעיני, ואפשר יהיה לגשת מיד להכנת הטיוטא ואחר כך לחתימה על החוזה הגרעיני הסופי עם איראן עד ל-20 ביולי. איש לא מבין, ביניהם אולי גם האיראנים,  מהיכן ומדוע ממשל אובמה שואב את האופטימיות הזו?
הדובר גם מיהר להגיב לאזהרה הרוסית, שהשמיע בשבוע שעבר סגן שר החוץ הרוסי סרגיי רייבאקוב Ryabkov Sergey , כי אם המתיחות בין וושינגטון האירופאים ומוסקבה תימשך לגבי אוקראינה, הדבר ימצא את ביטויו בעמדות הרוסיות כלפי הגרעין האיראני. הדובר אמר, כי אין לכך שום סימן וכי הגישה הרוסית בשיחות היא 'קונסטרוקטיבית'. 
אולם המקורות של תיקדבקה מציינים, כי כאשר הממשל מחליט כי 'הכול חלק' ואין תוכנית צבאית גרעינית איראנית, אז גם עמדת מוסקבה הופכת פתאום להיות 'קונסטרוקטיבית', כאשר המצב בשטח הפוך.
ממשל אובמה מתעלם בעקשנות מעסקת הברטר שהיא ללא תקדים, בסך 50 מיליארד דולר העומדת להתבצע בין מוסקבה וטהרן. עסקה זו שבמסגרתה איראן תמכור לרוסיה 550,000 חביות נפט ליום, תמורת סחורות, מזון, ותרופות רוסיות, תמוטט בבת אחת את משטר הסנקציות האמריקניות והאירופאיות על איראן ועל משק הנפט שלה.
תחילה אמרו דוברים אמריקנים, כי אין בידיהם סימנים שעסקה אכן עומדת להיחתם ולצאת לפועל. ביום ג' עם פתיחת השיחות של שרי החוץ בווינה, אמרו מקורות מערביים, כי עסקה כזו איננה יכולה לצאת לפועל, מפני שאין לאיראן דרך להעביר את הנפט הזה לרוסיה, בעיקר בגלל שאין צינורות נפט בים הכספי העומדים לרשות מוסקבה וטהרן.
אולם המקורות של תיקדבקה מציינים, כי האפשרות שהנפט הזה יישאר באיראן כעתודות אסטרטגיות רוסיות, ומוסקבה תמכור אותן לצד שלישי, נעלמה מעיני ממשל אובמה. 
למרות כל זאת, מיד עם תחיל השיחות ביום ג' התגלו חילוקי דעות  חריפים בין ארה''ב ואיראן.  הטקטיקה האמריקנית מתבססת על כך שלאיראנים תישאר כמו קטנה של אורניום מעושר, ככה שהיא אף פעם לא תוכל להעשירה לדרגה צבאית ולבנות ממנה פצצה גרעינית.  האיראנים עומדים על כך שזכותם להעשיר אורניום בדרגות נמוכות בכמויות גדולות. כלומר בכמויות כאלה אותן אפשר יהיה להעשיר תוך זמן קצר לדרגה צבאית.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי כל הוויכוח הזה איננו לוקח בחשבון את כמויות האורניום המועשר לדרגה נמוכה וגבוהה שהאיראנים מסתירים בתוכנית הצבאית שלהם.   

 

Print Friendly, PDF & Email