תוצאות המדגמים: בנימין נתניהו זכה בתקופת כהונה רביעית. קיבל 28 מנדטים. יצחק הרצוג רק 27

'הליכוד' בראשות בנימין נתניהו ניצח בבחירות לכנסת ה-20 וקיבל 28 מושבים בכנסת. 'המחנה הציוני' בראשות יצחק הרצוג קיבלו רק 27 מושבים. תוצאה זו מבטיחה לנתניהו את האופציה להקים ממשלה שיהיה לה רוב של 64 מחברי הכנסת. אין הרצוג יכולת להקים ממשלה. משאלים אחרים מראים על שיווין בחלוקת המנדטים. מפלגת 'הבית היהודי' בראשות בנט, ספגה מכה קשה בקבלה רק 8 מושבים בכנסת. 'יש עתיד' של לפיד קבלה 12 מושבים-ירידה של 7 מושבים. 'כולנו' של כחלון קבלה 9  מושבים. 'מרצ'  קבלה 5 מנדטים, ש"ס קבלה 7 מנדטים, ו'ביחד' של אלי ישי לא עברה את אחוז החסימה. הרשימה הערבית קבלה 13 מושבים.
קודם פרסום תוצאות המדגמים דיווחנו:  
תיקדבקה: הערכות מסקרים וניתוחים פנימיים של מטות המפלגות מצביעים, ביום ג' 17.3, נכון לשעה 19:00 בערב, שלוש שעות לפני סגירת הקלפיות, על מצב של כמעט תיקו בין ה'מחנה הציוני' ו'הליכוד', כאשר הכף נוטה לצידו של יצחק הרצוג. ההערכה בשתי מטות המפלגות היא כי אין הבדל יותר מאשר מנדט אחד או שניים, בין הרצוג ונתניהו.
נכון לשעה 21:00, מהתוצאות המסתמנות, אין יכולת ליצחק הרצוג להרכיב ממשלה. והכף בנקודה זו נוטה לטובתו של בנימין נתניהו.
ניתוחים אחרים מצביעים על כך, כי מפלגת 'כולנו' בהנהגתו של משה כחלון תקבל יותר מושבים בכנסת מאשר משאלי דעת הקהל צפו לה. מפלגת 'יש עתיד' בראשותו של יאיר לפיד בירידה. כמו כן מראים הנתונים, כי מפלגת 'ישראל בתינו' בראשותו של אביגדור ליברמן, נאבקת בשעות האחרונות לחצות את אחוז החסימה, ויתכן כי היא לא תצליח לעשות זאת. 
לגבי ההצבעה ל'רשימה המשותפת'-רשימת המפלגות הערביות, אין זרימה של אזרחים ערביים לקלפיות, שכפי שמתואר בתעמולת מפלגות מספר, ובכמה מקומות כמו העיר נצרת קיימת אדישות בין התושבים לבחירות. הצפי הוא כי המפלגה הערבית לא תחצה את גבול 12-13 המנדטים שצפו לה המשאלים.
המדובר בתוצאות חלקיות בלבד. שיעור ההצבעה עד השעה 19:00 קרוב ל-56 אחוז.
כמה שעות לפני פתיחת הקלפיות, ביום ב' 16.3 בלילה, דיווחנו:  
ההערכות אחרונות במטות 'המחנה הציוני' ו'הליכוד', ביום ב' 16.3 בלילה, כמה שעות לפני פתיחת הקלפיות בבחירות הכלליות לכנסת ה-20, מצביעות על צמצום הפער בין שני המחנות העיקריים המתמודדים. הערכות אלה מבוססות על ניתוחים של מידע שהגיע במשך היום מהשטח.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי שני המחנות, המעבירים זה לזה את ההערכות האלה באמצעות צד שלישי לשם עריכת השוואות ביניהם, מסכימים כי הפער ביניהם הצטמצם.  אין מי שחולק על כך.
ההבדל היחיד ביניהם הוא, ש'המחנה הציוני' בראשות יצחק הרצוג מעריך כי הוא מוביל בהפרש זעום של 3 מושבים בכנסת בלבד.  'הליכוד' בראשות בנימין נתניהו מעריך כי הפער הצטמצם ל-2 מושבים בכנסת בלבד.
לדוגמא: לפי גרסת 'המחנה הציוני' אם הוא יקבל 26 מושבים בכנסת, 'הליכוד' יקבל 23 מושבים. לפי גרסת 'הליכוד' באם 'המחנה הציוני' יקבל 26 מושבים, 'הליכוד' יקבל 24 מושבים.
במילים אחרות, התוצאה תהייה יותר קרובה לתיקו בין שתי המפלגות הגדולות, מאשר להכרעה ברורה.
הסכמה נוספת שבשתיקה ששוררת אצל שתי המפלגות היא, שבמצב כזה יש לבנימין נתניהו ו'לליכוד' סיכויים גדולים יותר להרכיב ממשלה, מאשר ליצחק הרצוג ו'למחנה הציוני'. 
אבן המכשול הגדולה ביותר העומדת לפני הרצוג, היא יאיר לפיד ומפלגת 'יש עתיד'.  להרצוג אין קואליציה בלי לפיד, מאחר והדתיים לא ישבו בממשלה אחת אתו. 
זו הסיבה מדוע הרצוג הופיע ביום שני במטה הבחירות של 'המחנה הציוני' ואמר בצורה ישירה ביותר כי עיקר המאבק ביום הבחירות יהיה  בין 'המחנה הציוני' ו'יש עתיד', וכי צריך להעביר בשעות האחרונות של מערכת הבחירות, מה שיותר מצביעים מ'יש עתיד' אל 'המחנה הציוני'. אם יאיר לפיד ייצא מחוזק מהבחירות, לא תהייה להרצוג ברירה אלא לשתף אותו בממשלתו. אם לפיד ייצא מוחלש, הרצוג יוכל 'לדלג' עליו ולנסות להקים קואליציה ביחד עם הדתיים.
כאב ראש נוסף של הרצוג היא האפשרות ש'מרצ' בראשות זהבה גלאון לא תעבור את אחוז החסימה. בהתפתחות כזו סיכוייו להרכיב ממשלה יפחתו בצורה דרמטית.
זו הסיבה מדוע ציפי ליבני הודיעה, 
ביום ב' 16.3, כי מוותרת על הסכם הרוטציה. ההערכה היא כי וויתור כזה יכול להוסיף ל'מחנה הציוני' עוד שניים עד שלושה מנדטים, שיהיו שוברי השוויון.  
מלבד ההפרש בבחירות לטובת 'המחנה הציוני' יש לראש הממשלה בנימין נתניהו ול'ליכוד' כאב ראש דומה לזה של הרצוג.
קיימת אפשרות, כי 'ישראל  ביתנו' בהנהגתו של אביגדור ליברמן, ו'יחד' בהנהגת אלי ישי לא יעברו את אחוז החסימה. אם אחד משני התרחישים האלה יהפוך למציאות בקלפי, יעמוד נתניהו בפני קשיים גדולים להקים ממשלה יציבה.
לכן, ההערכה בכל מטות המפלגות היא, כי בסופו של דבר-אפילו התוצאה תיטה לכאן או לכאן פלוס מינוס שניים או שלושה מנדטים- לא יהיה מנוס מהקמת ממשלת אחדות לאומית רק כדי להימנע מעריכת בחירות חדשות.      

Print Friendly, PDF & Email