תחת לחץ אמריקני שינה ברק את כללי המשחק הגרעיני: איראן לא עברה את נקודת האל חזור

בשינוי קו חד ופתאומי, הודיע שר הביטחון אהוד ברק ביום ה' 16.2, בראיון רדיו מטוקיו, כי איראן עדיין לא עברה את נקודת האל חזור בתוכניתה הגרעינית. במילים אחרות, ישראל לא תתקוף בעתיד הקרוב את התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית. בימים האחרונים אמרו גם הנשיא באראק אובמה, וגם שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, כי ישראל עדיין לא קבלה החלטה באם לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית.
דבריו של ברק סותרים את דבריהם של ראש אמ''ן האלוף אביב כוכבי, אשר אמר ביום ה' 2.2, רק לפני שבועיים, כי איראן כבר סיימה את הפיתוח הגרעיני שלה, ואין לה יותר מה לעשות בתחום זה, אלא להמתין לאות מצד מנהיג איראן האיטוללה עלי חמנאי מתי להתחיל להרכיב את הפצצה הגרעינית הראשונה שלה.  כוכבי העריך בדבריו כ מאחר שבידי איראן יש כבר 100 ק''ג אורניום מעושר לדרגה צבאית של 20 אחוז, ועוד 4 טונות של אורניום מעושר לדרגה של 3.5 אחוז, טהרן יכולה באם תתקבל החלטה על כך, לבנות לפחות 4 פצצות גרעיניות. בניית מספר כזה של פצצות או ראשי חץ לטילים ייקח עוד שנתיים. כלומר בסוף 2012, תחילת 2013 יכולה להיות לאיראן פצצה גרעינית אחת, אולם ב-2015 יהיו לה כבר 4 עד 5 פצצות גרעיניות.
דבריו של ברק גם סותרים את דבריו של ראש אמ''ן לשעבר האלוף (במיל.) עמוס ידלין, שאמר כבר ב-26.1, כי איראן עברה את נקודת האל חזור בפיתוח הנשק הגרעיני עוד לפני ארבע עד חמש שנים ב-2007, או ב-2008.
שר הביטחון הזכיר ביום ה', את בעיית פיזור מתקני הגרעין האיראניים והעברתם למתקנים תת-קרקעיים, ואמר 'כי פיזור המתקנים הגרעיניים נועד ליצור מצב שיהיה קשה מאוד לתקוף אותם בפעולה כירורגית'. אולם בניגוד לראיונות קודמים בהם ציין ברק, כי נותרו רק בין שלושה לשישה חודשים בהם האיראנים יכולים לסיים את העברת המתקנים שלהם לאתרים כאלה, נמנע ברק מלציין הפעם לוח זמנים.
הוא גם נמנע מלהשתמש במטבע הלשונית שהוא עצמו קבע, כי  אם יימשך התהליך של העברת המתקנים הגרעיניים האיראניים למתקנים תת-קרקעיים, כל התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית תיכנס ל'אזור חסינות'
zone of immunity, שלא רק שאי אפשר יהיה להתקיפו, גם אי אפשר יהיה לדעת מה מתרחש בתוך התוכנית הגרעינית האיראנית.
ב-9 לפברואר הגדירו חוגים בכירים בממשל אובמה, את זווית הראייה הזו של ברק 'כצרת אופקים'. פקיד בכיר אמריקני אמר אז על דברי ברק על אזור חסינות, מבלי להזכיר את שמו, 'כי הישראלים מסתכלים על הבעיה (של העברת מתקנים גרעיניים לאתרים תת-קרקעיים) בצורה (בזווית) צרה מאוד'. ציטוט המקור: Israelis are looking at the problem too narrowly
שר הביטחון ברק, גם התאים ביום ה' את הקו שלו עם הקו האמריקני לגבי מערך ההישגים הגרעיניים שטהרן הציגה ביום ד' 15.2, כאשר נשיא איראן אחמדינז'אד הודיע, כי טהרן מסוגלת לייצר בעצמה מוטות דלק גרעיניים בדרגה של 20 אחוז אורניום מעושר, הוספו עוד 3,000 צנטריפוגות מהירות  חדישות מסוג IR4, למתקן  העשרת האורניום בנאטנז, וכי מעתה איראן תתרכז אך ורק בהעשרת אורניום לדרגה של 20 אחוז. 
דוברת הסטייט דפרטמנט וויקטוריה נולאד אמרה, 'כי איננו חושבים שדברים אלה הם מאוד חדשים,והם גם מאוד לא מרשימים'. Our view on this is that it’s not terribly new and it’s not terribly impressive. 
ברק אמר ביום ה', 'כי יש הגזמות בהכרזות (אלה) של איראן על ההתקדמות שלה בתכנית הגרעין', והוסיף: 'הם (האיראנים), מתארים מצב שהוא יותר טוב ומתקדם, מהמצב שבו הם נמצאים, זאת כדי ליצור הרגשה אצל כל השחקנים (הלוקחים במשחק הגרעיני האיראני), כי נקודת האל חוזר (לפיתוח נשק גרעיני) כבר נמצאת מאחוריהם, בעוד שהדבר איננו נכון'. ציטוט המקור:  They are describing a situation that is better and more advanced than the one they are in, in order to create a feeling among all the players that the point of no return is already behind them, which is not true.
ברק לא ציין מי הם  'כל השחקנים' ,all the players הלוקחים חלק במשחק  הגרעיני האיראני, ומהיכן הוא יודע כי התמונה שמציירים האיראנים היא איננה נכונה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי לפני שנתיים, בתחילת 2010, אמרו נשיא איראן אחמדינז'אד, ואישים איראניים אחרים בוועדה לאנרגיה גרעינית האיראנית, כי איראן תגיע בקרוב לשלב בו תוכל לייצר בעצמה מוטות דלק גרעיניים מבלי שהיא תהייה תלויה באספקתם מרוסיה. מקורות מודיעין אמריקנים וישראליים ביטלו אז את האפשרות הזו כהתפארות שווא שאיננה מעשית. עברו שנתיים, ואיראן הציגה ביום ד' 15.2, מוטות דלק גרעיניים בדרגה של 20 אחוז, תוצרת עצמית. המקורות שלנו מוסיפים כי פירוש יכולת זו מהווה התקדמות איראנית גדולה במסלול של ייצור נשק גרעיני מפלוטוניום.
אם איראן תוכל לספק את כל תצרוכות מוטות הדלק הגרעיניים לכור הגרעיני בבושייר, הפועל עתה על מוטות דלק רוסיים המוחזרים לאחר השימוש בהם  לרוסיה, היא תוכל להפיק ממוטות אלה שיופעלו בכור, פלוטוניום ממנו אפשר יהיה לבנות פצצות או ראשי חץ גרעיניים.
לא ברור, מדוע שר הביטחון שינה לפתע את עמדותיו בנושא הגרעיני האיראני, ואם הוא קבל את הסכמתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לכך.

המקורות של תיקדבקה מציינים, כי הדברים קשורים כנראה לשמועות המסתובבת בימים האחרונים בוושינגטון ובירושלים, על הצלחת מגעים חשאיים בין האמריקנים והאיראניים, ועל האפשרות כי ברוב תחודשנה השיחות הגרעיניות עם איראן.
בהקשר זה מזכירים המקורות של תיקדבקה, את מאמרו של דניס רוס, מי שהיה יועצו הבכיר של הנשיא אובמה בנושאי איראן, מיום שלישי ה-14.2, שהופיע 'בניו יורק טיימס' תחת הכותרת 'איראן מוכנה לדבר'  Iran Is Ready to Talk. מדינאי מנוסה ומשופשף כמו רוס, אומרים המקורות שלנו, לא היה כותב מאמר עם כותרת  כזו, באם הוא לא היה בטוח כי מהלכים כאלה אכן עומדים להתרחש.  

 

Print Friendly, PDF & Email