תיאום? משחקי הלוחמה האלקטרונית בין מטוסי ישראל ורוסיה
כלי תקשורת בסוריה דיווחו, בשבת 31.10, כי מטוסי חיל האוויר הישראלי ערכו בליל שבת בשעה 23:00 שתי תקיפות על בסיסים של צבא אסד ושל חיזבאללה באזור הרי קלמון הסמוכים לגבול עם לבנון. הגורמים ציינו כי הותקפה יחידה צבאית של חיזבאללה המוצבת באזור הכפר אל-עין El Ain בצפון לבנון, ובסיס צבאי סורי בעיר אל-קטייפה, שם ישנם מאגרי הנשק של חטיבה מס' 155 של הצבא הסורי El-Katifa 155th Brigade of the Syrian army.
המרחק בין מאגרי הנשק הסוריים באל-קטייפה, לבין מאגרי הנשק של חיזבאללה באל עין, הוא 70 ק''מ.
במילים אחרות, אם ידיעה זו נכונה, הרי חיל האוויר הישראלי, הפציץ את שתי הנקודות הראשיות בסוריה ובלבנון בניהן מועבר הנשק האיראני לחיזבאללה.
מקורות תעופה מערביים העוקבים אחר המתרחש במרחב האווירי הסורי אומרים, כי מספר גדול של מטוסים ישראליים השתתפו בהתקפה.
המקורות בסוריה חזרו ואמרו ביום שני 2.11, כי המטוסים הישראלים חזרו ביום א' בלילה ותקפו מטרות אלה.
במערכת הביטחון ובצה''ל סירבו לאשר או להכחיש ידיעות אלה. אולם אם נניח כי ידיעות אלה נכונות ואכן היו התקפה או התקפות כאלו, יכולות להיות לכך שלוש משמעויות:
1. ההפצצה בוצעה לאחר שהמטכ''ל הישראלי בתל-אביב השתמש ב'קו האדום' שהותקן בינו ובין המטכ''ל המוסקבה. נמסרה הודעה כי מטוסי קרב-הפצצה ישראליים עומדים לפעול במרחב האווירי הסורי והלבנוני, וכי הפעולה איננה מכוונת מול שום מטרה אווירית או קרקעית רוסית.
זו האפשרות הכי פחות סבירה, משום שקשה להניח כי הרוסים יסכימו כי חיל האוויר הישראלי יפציץ מטרות באזור הנחשב עתה כמובלעת הצבאית הרוסית בסוריה.
2. באמצעות מטוסי ותחנות הביון שלהם המוצבים בסוריה, הבחינו הרוסים מראש במטוסים הישראליים המתקרבים, אולם החליטו שלא להתערב במתרחש.
בדיוק כפי שחיל האוויר הישראלי מתעלם מהמטוסים הרוסיים המבצעים, בימים האחרונים, הפצצות באזורי קוניטרה-מול מוצבי צה''ל ברמת הגולן, ובעיר דרעא בדרום סוריה, לא הרחק מגבול ירדן, כך חיל האוויר הרוסי קיבל פקודה להתעלם מהמטוסים הישראליים.
אם הנחה זו נכונה, מדובר על הסכם ג'נטלמני רוסי-ישראלי שבשתיקה בו שני הצדדים מסכימים לא להפריע לפעולת המטוסים של הצד השני, כל זמן שלא מדובר בהתקפה-פגיעה ישירה רוסית במטוסים הישראליים, או להפך, פגיעה ישראלית במטוסים הרוסיים. דבר שיכול הייה להתבצע לדוגמא באזור קוניטרה.
במילים אחרות, הרוסים מוכנים לאפשר לישראל לפעול נגד מטרות איראניות, סוריות, ושל חיזבאללה, מבלי שהם יתערבו, בתנאי שישראל לא תתערב בפעולות שלהם.
גם הנחה זו מוטלת בספק, בעיקר שמשמעותה הוא שמוסקבה מסכימה, כי חיל האוויר הישראלי יכול לפעול בתחומי האזור האסור לטיסה anti-access/area denial (A2/AD) bubble, שחיל האוויר הרוסי הקים בסוריה.
3. ישראל הפעילה בהפצצה יכולות של לוחמה אלקטרונית, ששיתקו את מערכות העיקוב הרוסיות המותקנות במטוסי הביון ובסוללות של טיל הנ''מ הרוסיות הפעולות בסוריה.
קרב הלוחמה האלקטרונית החשאי בין רוסיה לישראל, איננו חדש והוא נמשך כבר 33 שנים, מאז ב-1982 כאשר חיל האוויר הישראלי השמיד במכה אווירית אחת את כל מערך טילי הנ''מ הסוריים, שהיו כולם מתוצרת רוסית.
מאז, ניסו הרוסים כמה פעמים לבחון באם הם הצליחו לפתח יכולות חדשות בלוחמה אלקטרונית אשר יבטלו את עליונותם של אמצעי הלוחמה האלקטרונים הישראליים, אולם כל פעם נכשלו מחדש.
מקרה בולט אחר הייתה התקפת חיל האוויר הישראלי על כור הפלוטוניום הסורי-איראני-צפון קוריאני בספטמבר 2007. גם אז מערכות העיקוב והלוחמה האלקטרוניות הרוסיות שהיוו את חוט השדרה של מערכת הנ''מ הסורית לא פעלו, ולא הבחינו במטוסים הישראליים שהתקרבו.
ייתכן כי זה מה שהתרחש גם בהפצצות השבוע.