תמורת עסקות נשק עם ערב הסעודית מוכן שר החוץ הבריטי ג`ק סטראו Jack Straw, לקיים יחסים נורמאלים עם ממשלת החמס, לוותר על הכרתה בישראל, על נכונות החמס להשמיד את ישראל, ועל הפסקת הטרור, ואפילו לחשוב איך להעביר לממשלת החמס כסף.

מיוחד ובלעדי למקורות במפרץ של תיקדבקה: ג`ק סטראו Jack Straw , שר החוץ הבריטי המבקר בערב הסעודית זימן אליו לשיחה את העורך הדיפלומטי של העיתון `דיילי טלגרף`, אנטון לה-גרדייה Anton La Guardia, שנלווה למסעו והעניק לו ביום ד` 19.4 ראיון. בדרך כלל ששר חוץ המבקר במדינה זרה קורא אליו את העורך הדיפלומטי של אחד העיתונים החשובים בעולם המערבי, יש לו כנראה מה שהוא חשוב מאוד להגיד לו.
ואכן סטראו לא אכזב את מר לה-גרדייה.
בראיון שהעורך הדיפלומטי הגדיר `מפתיע בעוצמתו הנמכת הטון שלו` (נגד החמס,) striking softening of tone, אמר שר החוץ הבריטי כי ממשלת בריטניה רוצה ביחסים דיפלומטים עם ממשלת החמס, כמו עם ממשלות פלסטיניות אחרות. חמס אינו חייב להכיר במדינת ישראל, מספיק כי הוא יכיר במציאות של המצב הקיים. החמס אינו צריך למחוק מהאמנה שלו את הסעיף המדבר על השמדת ישראל. ואפילו אין צורך כי החמס יגנה את האלימות והטרור. מספיק לדעתו של ג`ק סטראו כי החמס ישתוק ואת הגינויים לטרור ישמיע יו"ר הרשות אבו מאזן. מאחר והחמס והפלסטינים נתונים במצב כספי קשה, שר החוץ הבריטי מתחייב בראיון לפעול אישית למען העברתם של 56 מיליון לירות סטרלינג מלונדון לממשלה הפלסטינית, בתנאי שלא יגיעו לארגוני הטרור.
גם ג`ק סטראו וגם מר אנטון לה-גרדייה, לא הוציאו מילה בראיון על סיבת ביקורו של שר החוץ הבריטי בסעודיה, כאילו החמס והפלסטינים הם הנושא היחיד בו דן סטראו בביקורו בריאד. אולם המקורות במפרץ והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים בלעדית, כי סטראו הגיע לערב הסעודית במאמץ לדחוק את רגלי הצרפתים מערב הסעודית ולנסות לזכות בחלק מעסקות רכישת הנשק שנשיא צרפת הצליח להשיג מהמלך עבדאללה בעת ביקורו בריאד במחצית הראשונה של חודש מרס.
המקורות שלנו מוסרים כי הצמרת הסעודית מתייחסת לעסקות הנשק עם צרפת בצורה הבאה. המלך עבדאללה הוא בעד ביצוע עסקות אלה. תומכים בו בכך שר החוץ הסעודי הנסיך סעוד בין פייסל, ואחיו שגריר סעודיה בארצות הברית הנסיך טורקי בין פייסל, שהיה פעם ראש שירותי המודיעין הסעודים.
יורש העצר ושר ההגנה הסעודי הנסיך סולטאן, הוא נגד העסקות האלה. תומכים בו יתר הנסיכים הסודריים במשפחת המלוכה ובראשם הנסיך סלאמן, מי שממלא את תפקיד מושל ריאד, ואחד הנסיכים בעלי עוצמה בממלכה. עד כדי כך סולטאן מתנגד לעסקות הנשק עם צרפת, עד שהוא דחה באחרונה בקשה אישית של עבדאללה לצאת לפריס, לבקר שם במפעלי הנשק הצרפתים ולחתום על החוזים עליהם המלך סיכם עם נשיא צרפת. סירוב זה העלה את המתיחות הפנימית במשפחת המלוכה הסעודית לשיאים חדשים, או כפי שכמה מקורות במפרץ מגדירים `נקודת רתיחה חדשה.` בינתיים, מוסרים המקורות שלנו, דאגו הנסיכים הסודריים המתנגדים לעסקה עם צרפת כי בעיתונות הסעודית, הנמצאת תחת שליטתם, יופיעו מאמרים נגד העסקה עם צרפת ובתוכם יושתלו רמזים כי אם כבר ערב הסעודית מבצעת עסקות כאלה מדוע שהיא לא תבצע אותן עם בריטניה?
וזו בדיוק הסיבה מדוע ג`ק סטראו הגיע לערב הסעודית, לקדם את הקו בו תומך יורש העצר ושר ההגנה סולטאן ואחיו הסודיירים. אבל סטראו הוא שר חוץ מוכשר, שתמיד הצליח ללכת בין הטיפות. ב-2002 ו-2003 הוא היה בעד הפלישה האמריקנית-בריטית לעיראק, אבל בסוף 2005 התברר לפתע כי הוא היה בין היחידים `שהזהירו מפנייה`. במשך כל 2005 ותחילת 2006 הוא היה מראשי המדינאים באירופה המנהלים מו"מ עם איראן במטרה להפסיק את תוכניתה להעשיר אורניום ולבנות נשק גרעיני, אבל עתה מתברר כי הוא לא רק נגד סנקציות ופעולה צבאית נגד איראן, אלא שבזמן המשא ומתן הוא הביע עמדות המצדדות בקו האיראני יותר מאשר בקו האמריקני-אירופאי.
אפשר וצריך להניח כי בריאד הבין סטראו כי הוא צריך למצוא ומהר מכנה משותף שיגשר בין חילוקי הדעות הקיימים בין עבדאאלה וסולטאן, אחרת לונדון לא תקבל את עסקות הנשק.
מאחר וג`ק סטראו יודע כי משפחות המלוכה כולה, כולל המלך עבדאללה ויורש העצר סולטן תומכים בחמס, לא היה לו קשה להחליט כי המכנה המשותף יהיה הפקרת גורלה וביטחונה של מדינת ישראל, הפקרת המלחמה העולמית בטרור, והתקרבות מחודשת בין לונדון והחמס. מיד לאחר קבלת החלטה זו זומן העורך הדיפלומטי של ה`סנדיי טלגרף`, דווקא עיתונם של השמרנים האוהד את ישראל, כדי לבשר על השינוי הגדול במדיניות הבריטית במזרח התיכון.
להתרחשויות אלה שתי מסקנות עיקריות:
א. שגריר בריטניה בישראל סימון מקדולנד, ושורה של פקידים בכירים במשרד החוץ הישראלי זקוקים במהירות למשקפי קריאה חדשים. גם השגריר וגם הפקידים הישראלים אמרו כי בדבריו של סטראו אין שום שינוי במדיניותה של בריטניה, ואין פריצת דרך בחומה החרם הבינלאומית סביב החמס. מי שקורא את הראיון אינו מתקשה להבחין שיש בה כבר יותר חורים מאשר לבנים. אבל הם פשוט לא רואים אותם.
ב. זה הוא פרצופה האמיתי של הקהילה הבינלאומית שאת תמיכתה ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט וציפי לבני מחפשים כדי לבצע את תוכנית ההתכנסות שלהם.
ביום חמישי 20.4, אמרה שרת החוץ ציפי ליבני `כי אסור שהבחירות הפלסטיניות תהפוכנה למכבסה המטהרת את הטרור`. אם ככה מדוע הגב` ליבני הסכימה להשתתפות החמס בבחירות אלה. ועוד בירושלים! ומדוע היא איננה מגישה מחאה חריפה ביותר ללונדון?

Print Friendly, PDF & Email