תפנית במדיניות הנשיא באראק אובמה כלפי ישראל. אין עימות. לא תהייה תוכנית מזרח תיכונית חדשה של הממשל. הנושא הפלסטיני הוקפא. וושינגטון מציעה הסכם אשר יאפשר המשך בנייה מוגבלת בהתנחלויות לתקופה קצובה.
תיקדבקהערב בואם בתחילת השבוע, יום שני 27.7, של שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס, היועץ לביטחון לאומי הגנרל ג'ון ג'ונס, יועצו המיוחד של הנשיא לנשיא למזרח התיכן דניס רוס, השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג מיטשל, מלווים במשלחת גדולה של קציני צבא, ואנשי סוכנות הביון המרכזית ה-CIA, מדווחים המקורות שלתיקדבקה בוושינגטון, על מפנה דרמטי במדיניותו של הנשיא באראק אובומה כלפי ישראל.
המקורות שלנו מציינים, כי מפנה זה מתחולל כבר כמה שבועות, מאז תחילת חודש יולי, אולם מסיבות השמורות עמו, ואשר בוושינגטון מתמרמרים וכועסים עליהן, ראש הממשלה בנימין נתניהו איננו ממהר להיענות לשינויים האמריקנים ולהציגם כהישג מדיני גדול, אלא מעדיף להציג לפני דעת הקהל בישראל כאילו המשבר בין ממשלתו ובין ממשל אובמה עדיין נמשך.
ליצירת תדמית 'המשבר הנמשך', תורמים גם כל הגופים הפוליטיים וחלקים בתקשורת הישראלית, אשר קיוו כי ממשל אובמה יהיה הממשל הנשיאותי הראשון אשר יכפה על ישראל פתרון מדיני וטריטוריאלי בסכסוך הישראלי- פלסטיני, וביחסי ישראל עם מדינות ערב. עתה ברור כבר, כי תקוות אלה נכזבו, כאשר ממשל אובמה הודיע באמצעות שליחים לירושלים, כי לא רק שהנשיא לא יגיש שום תוכנית מזרח תיכונית חדשה בשבועות הקרובים, אלא שאף אין בבית הלבן צוותים העובדים על תוכנית כזו.
כל מה שממשל מנסה להשיג הוא הסכם על הקפאת הבנייה בהתנחלויות, כדי שבידו יהיה בעתיד נקודת התחלה ממנה אפשר יהיה לחדש את המו"מ עם הפלסטינים, שבשלב זה הוקפא.
גם בשאלה זו שינה הממשל את עמדתו, וא מוכן עתה להכיר בהמשך בנייתם של מבנים שכבר הוחל בה. הממשל מחכה עתה לשמוע מירושלים מה הוא מספרם של המבנים, אולם להפתעתו נתניהו מעכב את העברת המידע לוושינגטון.
חוגים אמריקנים הביעו פליאה, כי ממשלת ישראל, איננה מסוגלת, ואולי איננה רוצה לומר, האם בהתנחלויות מוקמים עתה 400 מבנים חדשים או 4000 מבנים. מקור אמריקני אחד אומר: 'אם נתניהו חושב שהוא יכול למתוח את החבל עד הסוף, ביחסיו עם ממשל אובמה ולהשיג עוד הישגים בנקודה זו, הוא טועה'.
כמה מקורות בבית הלבן אמרו, כי נתניהו נוהג בנושא זה, בדיוק כפי שנהג בנושא ההכרה בפתרון של 'שתי מדינות'. עד עכשיו, לא מבינים אישים בכירים בממשל אובמה, מדוע כאשר נתניהו הגיע לבית הלבן ב-18 במאי, הוא סירב לומר שהוא תומך בפתרון כזה, בעוד שבחודש האחרון הדגיש נתניהו 4 פעמים כי זה הוא הפתרון המועדף עתה על ידו. האם לא מוטב היה לפתוח את יחסיו עם אובמה ברגל ימין, שואלים המקורות בבית הלבן, מאשר להציג כאילו קיים עימות בינו ובין הנשיא?
המקורות הוסיפו ואמרו, כי בואו בשבת 25.7, בפעם השנייה, של גורג' מיטשל לדמשק, היא במסגרת הניסיון של ממשל אובמה, לבחון את האפשרות של חידוש השיחות המדיניות בין ישראל וסוריה, לאחר שלממשל ברור, כי המו"מ עם הפלסטינים קפוא ולא יתחדש בקרוב. מקור אמריקני בכיר אמר לתיקדבקה כי כל זמן שמנהיגים מדינות ערב, כמו מלך ערב הסעודית, לא יסכימו לעשות מחוות כלפי ישראל, וכל זמן שאצל הפלסטינים ימשיך הפילוג המעמיק בין הפת"ח והחמס, ובין הגדה המערבית לרצועת עזה, אין שום סיכוי להתקדמות כל שהיא בערוץ הפלסטיני. הנשיא אובמה, לא ישים את עצמו במצב, 'בו הוא לא יקבל שום דבר מהמנהיגים הערביים, בעוד הוא שוקע בריב עם היהודים'.