4 המשימות של אל-סיסי כנשיא: לרסק את האחים המוסלמים, הסלפים, והחמס. לפתור את בעיית המים של מצרים

מתוך שלוש ההחלטות הקשות שעמדו לפניו, באם לרוץ בעצמו לנשיאות, ואם לא מי יהיה המועמד במקומו? ומתי ואיך לקיים את הבחירות לנשיאות? קיבל שר ההגנה ו'האיש החזק' על הנילוס שר ההגנה המצרי הגנרל פאתח אל-סיסי, את שלושת ההחלטות במהלך אחד.   
המקורות של תיקדבקה בקהיר מדווחים, כי אל סיסי כבר החליט, ביום א' 26.1, כי הבחירות לנשיאות תערכנה  בקרוב לפני הבחירות לפרלמנט. בכך זירז אל-סיסי את בחירת הנשיא החדש, זאת למרות שהחוקה המצרית החדשה שאושרה באחרונה ברוב של למעלה מ-98 אחוז, החלישה את מעמדו של האיש שיכהן בעתיד כנשיא מצרים.
הסיבה: החוקה שאושרה הוציאה את הצבא המצרי משלטון ופיקוח הדרגים הפוליטיים במצרים, והפכה אותו לגוף עצמאי  הפועל לפי מדיניות ושיקולים משלו. כמו כן הצבא הוא הממנה את שר ההגנה  המצרי, מבלי שיש לנשיא או לראש הממשלה אפשרות להתנגד לכך. 
במילים אחרות, לצבא מצרים יש היום כוח גדול יותר, מכפי שהיה לו  לפני הפלתו של חוסני מובראק ב-2011, ומצרים של 2014 נמצאת כבר בתהליך בו כוחם של המוסדות הפוליטיים יורד, ואילו כוחו של הצבא עולה. כלומר-הדמוקרטיה במצרים, או מה שנשאר ממנה, נמצאת בנסיגה.
זו הסיבה אל-סיסי היה צריך לבחור בימים האחרונים בין שתי אפשרות: או להעמיד את מועמדותו שלו בבחירות לנשיאות, ואז למנות שר הגנה וצמרת צבאית שתסור למרותו, למרות מה שהחוקה החדשה קובעת. או, להישאר בתפקיד שר ההגנה, ולמנות נשיא חלש וצייתן לתפקיד הנשיא.
אל-סיסי  קבע לו, במרץ ובתנופה האופיינים לו, כי עד סוף החודש הוא יקבל ההחלטה באיזה דרך הוא בוחר, כאשר הנטייה שלו הייתה מהתחלה ברורה, והיא לרוץ לנשיאות ולמנות שר הגנה וצמרת צבאית שתישאר נאמנה לו. כך הוא יוכל להחזיק בעת ובעונה אחת השני מרכזי הכוח של המדינה המצרית- קרי הצבא והממסד הפוליטי.
ואכן ביום ב' 27.1, סיסי גם העלה את עצמו לדרגת פילדמרשל, וגם הודיע כי הוא רץ בבחירות לנשיאות, שמועדן עדיין לא נקבע.
בשיחות סגורות עם מקורביו, אל-סיסי אומר, כי לנשיא מדינה יש מעמד מיוחד ועדיף על זה שר ההגנה, גם מבחינה פנימית מצרית, וגם מבחינת יחסי החוץ של מצרים.       
לאחר ייצוב המערכת הפוליטית במצרים, ולאחר ריסוקם של האחים המוסלמים יש לאל-סיסי ארבע מטרות מרכזיות נוספות כנשיאה החדש של מצרים:
1. להשלים את המהלך לריסוקם של האחים המוסלמים ולהקטנת כוחם ברחוב המצרי.
2.  לשחרר את חצי האי סיני מכוחות אל קעידה והסלפיים.
3. להביא להפלת שלטון החמס ברצועת עזה. אל סיסי בטוח בזה כי כל זמן שהחמס שולט ברצועת עזה, הצבא המצרי לא יצליח להשתלט בחזרה על חצי האי סיני, והסכנה מצד האחים המוסלמים לא תמוגר.
4. לפתור את בעיית המים של מצרים, אם אפשר בדרכי שלום, ואם אי אפשר אז במלחמה עם אתיופיה  על השליטה על מקורות הנילוס.
 

 

Print Friendly, PDF & Email