4 הסיבות העיקריות שצריכות להדאיג את ארה"ב וישראל בפיגועים האיראניים: ההפתעה, הדיוק ורמת הביצוע, הופעת טיל השיוט 'סומר'
ישנן ארבע גורמים עיקריים הצריכים להדאיג את ארצות הברית וישראל בהצלחת ההתקפות האיראניות על מטרות נפט במפרץ:
האלמנט הראשון הוא ההפתעה.
לפני ה-12 וה-14 במאי כאשר שתי המכליות הראשונות הותקפו ליד נמל פוג'יירה ב-UAE, שום גורם מודיעיני אמריקני, במדינות המפרץ וגם בישראל, לא ידעו דבר על ההתקפה הממשמשת ובאה על ערוצי הנפט.
להיפך, כל המידע המודיעיני דיבר על הכנות מקיפות איראניות לתקוף באמצעות מליציות שיעיות בסיסים צבאיים אמריקניים הממוקמים ליד גבול עיראק וסוריה.
עד עתה, כל שש המתקפות האיראניות שהתבצעו בחודש האחרון (בין ה-12 במאי ל-13 ביוני) בחמש מדינות היו על מטרות נפט ועל השגרירות האמריקנית בבגדאד, ולא על מטרות צבאיות אמריקניות.
במילים אחרות, איראן הצליחה לתכנן ולהכין את התוכנית והמערכות הדרושות לפיגועים, מבלי שאף אחד מגופי המודיעין האמריקנים, או הישראלים והאזוריים יצליחו להבחין בהם.
האלמנט השני היא הרמה המקצועית הגבוהה ביותר שהוכיחו חוליות המרינס והכוחות המיוחדים האיראניים שהוקצו למטרה זו.
להצמיד מוקשים מגנטיים ימיים ל-4 מכליות (במאי) ולהביא להפעלתם בזה אחר זה תוך כמה דקות, דורשת יכולות מקצועית צבאית גבוהה ביותר. אותם הדברים אמורים לגבי ירי הטיל (19 במאי) לעבר שגרירות ארצות הברית בבגדאד. הירי תוכנן ובוצע כך, שהטיל לא פגע בבניין השגרירות אלא התפוצץ לידו. כלומר, איראן נמנעה מלפגוע ישירות במטרה, אלא רק לאותת כי אם היא תחליט על כך היא יכולה לעשות זאת.
אותם הדברים אמורים לגבי ירי הטילים האיראניים לעבר החרמון ב-1 ביוני.
האלמנט השלישי הוא ההסלמה המתוכננת מראש של כל אחד מהפיגועים.
תחילה הפגיעה במכליות הנפט הייתה שטחית ולא גרמה להן נזק שאיננו הפיך. לאחר מכן הגיעו התקיפות על משאבות וצינורות הנפט הסעודיים באמצעות מזלטי נפץ, שהפסיקו רק חלקית ולזמן קצר את זרימת הנפט. אולם ביום ה' השבוע הותקפו מכליות נפט ישירות, מתוך מטרה לעלות אותן באש.
כאן צריך לציין, כי מקורות יפניים ממשיכים לטעון, כי המכלית שלהם לא הותקפה על ידי מוקשים, אלא על ידי 'חפצים מעופפים' flying objects.
כך או כך, הצמדת מוקשים מגנטיים אל דופן מכליות נפט או ירי של טילי טורפדו יכול לבוא רק משתי מקורות: סירות מהירות, או צוללות ננסיות הנושאות אתן טילי טורפדו.
כיצד קרה שאף אחד מאוניות המלחמה האמריקניות, הבריטיות והצרפתיות המשייטות במפרץ לא הבחין בסירות או בצוללות האירניות המתקרבות אל מטרותיהן, וכיצד קרה שכוחות אלה לא מנעו מהן את ביצוע הפעולה.
האלמנט הרביעי הוא הדיוק שיש למערכות הנשק בהם איראן משתמשת בפיגועים אלה. עד עכשיו כל מערכות הנשק פעלו ללא דופי ופגעו בדיוק רב מאוד במטרות מבלי שהחטיאו אפילו מטרה אחת.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי עד עתה לא היה ידוע כי למערכות הנשק האיראניות יש יכולות דיוק כזו המגיעה לידי פגיעה בקוטר של 1.5 מטר ממרכז המטרה.
ביום ד' 12.6, שיגרו ההוטים בתימן טיל שיוט את נמל התעופה של העיר הדרומית הסעודית אבחה Abha airport. הטיל תוכנן מראש כך שהוא יפגע במגדל הפיקוח של נמל התעופה. הפגיעה הייתה מדויקת והרסה את מגדל הפיקוח.
התקפות אלו בסעודיה חשפו בפעם הראשונה את העובדה, כי איראן סיפקה להוטים בתימן את טיל השיוט החדש שלה 'סומר' Soumar, או לפחות את החלקים ממנו ההוטים יכלו להרכיב את הטיל.
ההנחה בארצות הברית ובישראל היא, שאם טהרן חצתה קו אדום וסיפקה את טיל השיוט המתקדם הזה להוטים בתימן, היא כבר סיפקה אותו, או תספק אותו בקרוב לחיזבאללה.
אם לאיראנים יש יכולות לפגוע באמצעות טילי שיוט שיש להם טווח של 2,500 ק"מ והם נושאים חצי טון חומר נפץ, בדיוק כזה במגדל פיקוח, מדובר באלמנט צבאי חדש במלחמות המזרח התיכון.