5 חיילות האוויר מערביים וערביים עומדים לתקוף בלוב. לוב נתקוף מטרות באירופה ובים התיכון
בלעדי ומיוחד למקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה: זמן קצר לפני שמועצת הביטחון התכנסה ביום ה' 17.3 לקבל החלטה בנושא לוב, הודיעה מוסקבה לוושינגטון, ולבירות הערביות, כי היא לא תטיל ווטו על ההחלטה. ההחלטה מאפשרת פעולה צבאית נגד קאדפי. לאחר אישור ההחלטה עומדת להתבצע בסוף השבוע התקפה אווירית של קואליציה של מדינות מערב וערביות על לוב. למקורות שלנו נודע בלעדית כי ההתקפה תבוצע על ידי לפחות חמשה חיילות האוויר של ארה''ב, בריטניה, צרפת, ה-UAE, וקטאר.
בתגובה הודיע בלילה מינסטריון ההגנה הלובי כי אם לוב תותקף היא תגיב בהתקפות על מטרות אזרחיות וצבאיות באירופה ובמזרח התיכון. במקביל, נכשל הניסיון האמריקני לשכנע את מצרים להשתתף בפעולה הצבאית נגד לוב ולהעמיד את בסיסי האוויר שלה לצורך פעולה כזו. ביום ה' 17.3 בבוקר דיווחו המקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה:
זמן קצר לפני צאתה ביום ד' 16.3 את מצרים בדרכה לתוניס, ביקשה שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון להיפגש דחוף עם ראש הכת הצבאית המצרית פילדמרשל מוחמד טנטאווי, והניחה לפניו בקשה אמריקנית לפיה קהיר תתיר למטוסים צבאיים אמריקנים להשתמש בבסיסי אוויר מצריים לשם אכיפת אזור אסור לטייס מעל לוב.
ביום ה' 17.3 בערב אישרה קלינטון את הדיווח הבלעדי הזה של תיקדבקה כאשר אמרה כי אכיפת אזור אסור לטיסה בלוב יחייב הפצצת מטרות של קדאפי.
קלינטון אמרה לטנטאווי כי היא מקווה שמועצת הביטחון תאשר החלטה על הטלת אזור אסור לטיסה כבר בישיבתה ביום ה' 17.3, אולם הוסיפה כי ייתכן כי וושינגטון לא תסתפק בצעד כזה והיא תצטרך בסופו של דבר לפעול צבאית בלוב נגד מטרות שלטוניות וצבאיות. קלינטון לא פרטה. אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי בבית הלבן נשקלות עתה גם אפשרויות של תקיפות אוויריות אמריקניות שתעצורנה את הכוחות הצבאיים של קאדפי העולים על העיר בנגאזי, בירתם של המורדים. וושינגטון לא מעוניינת כל כך בהבטחת שלטונם בעיר של ראשי המורדים, כמו שהיא רוצה שכוחות קדאפי לא יכנסו לעיר, דבר שיפגין את נצחונו המוחלט של קדאפי על המורדים. כמו כן נשקלת בוושינגטון האפשרות של תקיפת מטרות שלטוניות וצבאיות של קדאפי בטריפולי מהים.
המקורות שלנו מוסרים כי טנטאווי הבטיח לקלינטון כי יכנס את הכת הצבאית ביום ה', עוד לפני כינוס ישיבתה של מועצת הביטחון, ומיד עם סיום הדיון הוא יעביר לה את תשובת מצרים, עוד לפני שהיא תצא מהמזרח התיכון.
המקורות שלנו בוושינגטון מוסרים כי הפנטגון מעוניין להשתמש בבסיס האוויר המצרי הגדול אל מנסורה El Mansoura, הנמצא בדלתא של נהר הנילוס, לשם אכיפת אזור האסור לטייס, ותקיפות אוויריות בלוב.
ביום ה' לפנות בוקר (יום ד' 16.3 לפי שעון ארה''ב), אפשר היה להבחין בעמדה האמריקנית החדשה המוכנה לשקול פעולות צבאית נגד קדאפי גם בדבריה של שגרירת ארה''ב באו''ם סוזן רייס Susan Rice, אשר אמרה בדיון במועצת הביטחון, 'כי ההשקפה האמריקנית היא שאנו צריכים בנקודה זו להתכונן לשקול צעדים נוספים מעבר (לאכיפת) אזור אסור לטייס, כאשר המצב בשטח התפתח לכך כי לאסור איסור הטיסה ישנן מגבלות מובנות הקשורות להגנת אוכלוסיה אזרחית הנמצאת בסכנה מיידית'. ציטוט המקור:The US view is that we need to be prepared to contemplate steps that include, but perhaps go beyond a no-fly zone, at this point, as the situation on the ground has evolved and as a no-fly zone has inherent limitations in terms of protection of civilians at immediate risk.
מעבר לניסוחים הדיפלומטים באו''ם, דברי רייס מצביעים על כך כי הבית הלבן שוקל פעולה צבאית אשר תעצור את שלושת הטורים הצבאיים של צבאות קדאפי המתוגברים באלפי לוחמים של פדרציית השבטים ווראפלה Warefla המתקדמים במהירות לעבר בירת המורדים בנגאזי. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי לעיר מתקרבות 2 חטיבות של צבא לוב, חטיבת סעדי Saadi, וחטיבת חמיס Khamis, שהיא החטיבה מס' 32 הלובית שרובה כוחותיה נעים על נגמשים. חטיבות לוביות אלה מתוגברות על ידי חטיבת ארטילריה, וחטיבת טנקים. כמו כן מוסרים המקורות שלנו כי באזור בנגאזי פועלות כבר יחידות של צבא לוב אשר בסיסיהן נמצאים בסביבות העיר. כאשר המרד התחיל ב-15 לפברואר יחידות אלה לא הצטרפו למורדים. עתה הן חזרו לפעול מחדש תחת פקודותיו של קדאפי. ממערב, הטילו ספינות טילים של הצי הלובי מצור על באנגזי. ביום ד' בלילה הודיטע צבר לוב למיליון תושבי בנגאזי כי החל מחצות עליהם לפנות את כל האזורים הקרובים למוסדות ולבסיסי המורדים, אחרת הם ייפגעו.
סימן נוסף לכוונותיו של הנשיא אובמה לא להסתפק בהטלת אזור אסור לטיסה אלא גם לתקוף צבאית מטרות בלוב, הוא הצבתה כבר ביום שני 14.3, של צוללת התקיפה הגרעינית 'פרובידנס' USS Providence מול חופי לוב.
כל פעם שארצות הברית תקפה בעשור האחרון מטרות בטילים, בעיקר בטילי 'טומוהוק' tomahawk, אם זה היה ב-2003 בעיראק, או באפגניסטן, 'פרובידנס' השתתפה בתקיפות האלה.
בכוח הימי האמריקני העומד עתה מול חופי לוב נמצאות, גם אוניית התקיפה של הנחתים 'קרסארג' USS Kearsarge, שהיא למעשה נושאת מסוקים. אוניית הנחתים Amphibious Transport Docks, ומשחתות הטילים המונחים 'פונס', 'בארי', ו'מאסון' USS Barry, USS Ponce, and USS Mason . בתקיפת טילים אמריקנים על לוב יכולה לקחת חלק גם נושאת המטוסים האמריקנית 'אנטרפרייז' USS Enterprise, הנמצאת עתה ליד הים האדום.