7 התפתחויות במזה"ת באם קלינטון או טראמפ ייבחרו


באמצע שבוע הבא, ביום ד' 9.11 לפנות בוקר נדע כבר מי ייכנס לבית הלבן ב-20.1.17. הילארי קלינטון או דולנד טראמפ.
כבר היום אפשר לשרטט בקווים כלליים  מה יתרחש במזרח התיכון בשנה הראשונה לכהונתם של כל אחד מהם.

המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מעריכים, כי אם הילארי קלינטון תיבחר אלה  תהיינה שבע ההתפתחויות העיקריות הבאות הבאות:

  • רוסיה תרחיב את התפשטותה באזור, כולל בסוריה ובעיראק. הזרמת הכוחות הימיים הרוסיים למזרח הים התיכון בימים האחרונים, היא חלק מההיערכות הרוסית לקראת בחירתה של קלינטון לנשיא.
  • נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא יסלח, לפחות לא בשלב הראשון לכהונתה של קלינטון, על שהיא השתמשה בגימיק של הצגתו של דולנד טראמפ כחברו, ושל שימוש במעורבות כביכול של המודיעין הרוסי לטובתו של טראמפ, כנשק בחירות. פוטין לא סולח מהר באם פוגעים בשמו ויוקרתו, ולא פחות מזה הוא איננו סולח באם פוגעים במודיעין הרוסי-משם הוא בא.
  • בין ממשל פוטין בקרמלין וממשל קלינטון בבית הלבן תשתרר מתיחות מדינית וצבאית, אשר יכולה להביא להתנקשויות צבאיות מוגבלות בין כוחות אמריקנים ורוסיים במזרח התיכון.
  • העובדה שקלינטון נתמכת על ידי שורה שליטים ערביים, ביניהם נסיכים ממדינות המפרץ, כבר גורמת היום לכך כי קבוצות המורדים הסוריים השונות מעדיפות להמשיך במלחמה, למרות נחיתותם מול הרוסים הסורים האיראניים (או מליציות שיעיות פרו איראניות), בתקווה שהם יצליחו להחזיק מעמד עד שהיא תיבחר. להערכתם, באם קלינטון תיכנס לבית הלבן, היא תורה, בניגוד לנשיא אובמה, לספק להם נשק וכספים, לא רק כדי להפיל את נשיא סוריה בשאר אסד,  אלא כדי שהם יהוו משקל נגד שיציק לכוחות הרוסיים. לדעתם ככל שתגבר המתיחות בין וושינגטון ומוסקבה, כך עמדתם תתחזק.
  • איראן תמשיך להוות בעיה מרכזית במדיניות החוץ האמריקנית. קלינטון תנסה לשפר את יחסי וושינגטון עם טהרן, דבר שיביא למתיחות בינה לשליטים הערביים שעתה תומכים בה.
  • קלינטון תמשיך במדיניותו של אובמה כלפי ISIS. כלומר צעדים צבאיים מוגבלים וזהירים בהם יהיו מעורבים כוחות אמריקנים קטנים. קלינטון תסתמך יותר על כוחות צבאיים מקומיים שילחמו ב-ISIS, למרות הסכנה שצבאות אלה יילחמו אחד בשני בסופו של דבר.     
    מהצד השני, היא תגלה עד מהרה שלמנהיגי איראן, הפוליטיים והצבאיים, אין עניין בהידוק הקשרים עם וושינגטון, בוודאי שלא על חשבון קשריהם עם מוסקבה ובייג'ין.
  • קלינטון תפעל לשיפור היחסים בין וושינגטון וירושלים.

באם המועמד הרפובליקני דולנד טראמפ יבחר, אפשר לצפות  לשבע ההתפתחויות העיקריות הבאות :

  • תתכנס וועידת פסגה אמריקנית-רוסית בה ייפגשו דולנד טראמפ ולדימיר פוטין, בניסיון להגיע להסכמה בין שתי המעצמות על חלוקת ההשפעה ביניהן בחלקי העולם השונים כולל המזרח התיכון. יש אפשרות כי תתכנס וועידת פסגה משולשת  בהשתתפותו של נשיא סין צ'י ג'ינפינג Xi Jinping.
  • בוועידה זו ינסו שלושת המנהיגים להגיע גם להסכמות כלכליות, דבר הגורם כבר לעצבנות בשווקים הפיננסים הבינלאומיים.  טראמפ ינסה לקבל מנהיגי רוסיה וסין הסכמה מלא או חלקית לתוכניותיו הכלכליות, כולל הסכמי סחר  חדשים, אותם הוא מציג במערכת הבחירות שלו.
  • טראמפ ישמח להעביר את המלחמה ב-ISIS  במזרח התיכון לידי הרוסים  האיראניים. ממילא לדעתו ולדעת היועצים הצבאיים שלו ( בראשם הגנרל פלין Retired Army Lt. Gen. Mike Flynn). זו המציאות הצבאית כיום בשטח כתוצאה ממדיניותו של הנשיא אובמה.
  • מדיניות זו תביא למתיחות ביחסי מדינות ערב, מדינות המפרץ וישראל עם ארצות הברית, אשר יתנגדו להמשך התפשטותה של איראן במזרח התיכון תחת המטריה הצבאית הרוסית.
  • דונלד טראמפ ינסה לאזן מדיניות זו על ידי נקיטת קו נוקשה ביחסי ארצות הברית עם איראן. כתוצאה מזה יש לצפות לביטול ההסכם הגרעיני, שהיה גולת הכותרת של ממשל אובמה, ולהתגברות המתיחות הצבאית בין ארצות הברית ואיראן במפרץ. ייתכן שהאיראנים הם שייזמו את ביטול ההסכם, ואת הגברת המתיחות הצבאית.
  • בשנה הראשונה לכהונתו של טראמפ כנשיא תשתרר מתיחות קשה ביחסי ארצות הברית וסעודיה כאשר על הפרק יעמדו גורלם-עתידם של שורה הסכמים והבנות מדיניות, צבאיות, כלכליות-בייחוד בנושא הנפט ומחיריו, שהושגו ב-71 השנים האחרונות  בין הממשלים האמריקנים ובית המלוכה בריאד. ההערכה של המומחים הסעודים של תיקדבקה היא, כי בסופו של דבר יגיעו דונלד טראמפ וסלאמן מלך סעודיה לידי שורה של הבנות חדשות, אשר יחזקו את יחסי וושינגטון וריאד.
    בהקשר זה צריך לזכור את היחסים המתוחים שבין ממשל אובמה, גם בתקופתה של קלינטון כשר החוץ, ובין בית המלוכה הסעודי.
  • דולנד טראמפ יפעל לשיפור היחסים בין וושינגטון וירושלים, וינסה לעצור את התקרבותה של ישראל לקו הרוסי במזרח התיכון.      
Print Friendly, PDF & Email