8 הסיבות מדוע מנהיג חיזבאללה נסראללה מעריך כי הסיכויים למלחמה עם ישראל בקיץ 'הם גבוהים מאוד'
מקורות לבנוניים מדווחים, כי ביום שישי בלילה 19.4, בפגישה סגורה עם מפקדים בכירים בחיזבאללה שהוגדרה 'פרטית' אמר חסן נסראללה 'שהוא מעריך כי הסיכויים למלחמה בקיץ זה עם ישראל הם גבוהים מאוד'. נסראללה לדברי המקורות אמר דברים אלה בתגובה לראיון שנתן בערב חג אלוף פיקוד צפון היוצא יואל סטריק, אשר לאחר החג יתחיל למלא את תפקיד מפקד כוחות היבשה של צה"ל.
קשה מאוד להעריך אם אכן התקיימה פגישה כזו בין נסראללה ומפקדים עם חיזבאללה, או שהדברים 'הודלפו' בכוונה מאחר ומנהיג חיזבאללה חשב שהוא צריך להגיב על דבריו של האלוף סטריק, בהם הביע את ביטחונו המוחלט כי צה"ל יכריע את חיזבאללה במקרה של פריצת מלחמה.
צריך וכדאי לשים לב לעובדה, כי במשך כל מבצע 'מגן צפוני' נגד מנהרות חיזבאללה, בסוף שנה שעבר ותחילת שנה זו, לא הגיב נסראללה אפילו במילה אחת על פעולת צה"ל, ואילו דווקא עכשיו הוא החליט פתאום לאחר חודשים של שתיקה להתחיל לדבר על מלחמה קרובה אפשרית.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים שמונה סיבות עיקריות לכך:
1. התקיפה הישראלית האווירית ובטילים של מתקני המכון למחקרים מדעיים של הצבא הסורי the Scientific Studies and Research Centre-SSRC באזור מאסייף שבמערב סוריה, שם נפגעו קשה מתקני שדרוג טילים של איראן וחיזבאללה- כולל טילי קרקע-קרקע וטילי נ"מ – בשבת 13.4, היוותה מכה קשה לטהרן ולחיזבאללה, לא רק מפני שהרוסים לא הפעילו בתגובה את מערכות הגנת הנ"מ שלהם הממוקמות באזור, אלא גם מערכות הגנת הנ"מ הסוריות התחילו לפעול לאחר שההתקפה הסתיימה.
2. ההדלפות הרוסיות והסוריות שבאו אחר ההתקפה ואשר טענו, כי סוללות טילי הנ"מ, בייחוד אלה של טילי ה-S-300 הרוסים לא הצליחו להבחין במטוסים הישראליים התוקפים מפני שישראל השתמשה במטוסי חמקן מדגם F-35 ומטוסים מדגםF-16 ששיגרו טילי אוויר-קרקע חדשים air defence-evading 'Rampage' air-to-surface missiles-ASM, העוקפים את טילי הנ"מ, כולל טילי ה-S-300, התקבלו בטהרן ובביירות בחוסר אמון מוחלט.
באיראן ולבנון מתחילים להאמין, כי נשיא סוריה בשאר אסד מתחיל לבצע תפנית אסטרטגית ומנסה לרופף את קשריו עם טהרן וביירות.
3. אחד הסימנים הבולטים לכך הוא המהלך של נשיא סוריה בשאר אסד שמינה, ביום שישי 19.4, את הגנרל הפרו-רוסי סאלים חארבה Lt. Gen. Salim Harba, לתפקיד הרמטכ"ל של צבא סוריה.
טהרן וחיזבאללה היו מצפות שיתמנה לתפקיד גנרל סורי פרו-איראני ולא פרו-רוסי.
4. ההנהגות של איראן ושל חיזבאללה, מבינות כי ממשל הנשיא טראמפ החליט להגביר את הלחץ הכלכלי והצבאי עליהן, אבל הן לא לקחו בחשבון כי וושינגטון תחליט להגביר עליהם את הלחץ גם באמצעות לחץ כלכלי כבד על סוריה.
5. בישראל אין כמעט דיווחים, כי בדמשק ובערים המרכזיות בסוריה אין דלק בתחנות הבנזין, וכי
מה שיש כן הם תורים ארוכים מאוד של מכוניות הממתינות למעט דלק שיגיע לתחנות לחלוקה מלבנון.
על סוריה מופעל בימים אלה אמברגו נפט, שמטרתו למנוע הגעת נפט לסוריה, לא דרך היבשה ולא דרך הים.
מכלית נפט איראנית עמוסה נפט שהייתה צריכה להגיע לנמל בסוריה נשארה תקועה בתעלת סואץ לאחר ששלטונות מצרים שפעלו תחת לחץ אמריקני כבד, סרבו לאפשר להם לעבור בתעלה בדרכה לסוריה.
6. אמברגו הנפט הזה על סוריה הם רק תחילתם של הצעדים החדשים-הנוספים שארצות הברית עומדת להפעיל נגד איראן החל מ-8 למאי.
7. וושינגטון נערכת לפעול בלבנון נגד התשתיות של תנועת אמ"ל בראשותו של יו"ר הפרלמנט הלבנוני נבי ברי , לאחר שחשפה כי חלק גדול מהעסקאות הפיננסיות שאיראן וחיזבאללה מעורבות בהן מבוצעות על ידי אנשי כספים ובנקים הנמצאים בקשרים הדוקים עם אמ"ל.
פעולה אמריקנית כזו, תהווה מכה קשה בייחוד לחיזבאללה, שכל העסקות הכלכליות שלו, כולל רכישת הנשק, עוברים דרך הצינורות השיעיים האלה.
8. בטהרן ובביירות עדיין לא התקבלה החלטה סופית כיצד להגיב על הלחץ האמריקני הזה. אחת הסיבות העיקריות לכך היא העובדה שמפקד חזיתות איראן במזרח התיכון הגנרל קאסם סוליימני נשלח בדחיפות לדרום איראן לחבל חוזיסטן לטפל בשיטפונות הכבדים הפוקדים בימים את איראן. יחד אתו נמצאים מפקדי המליציות השיעיות העיראקיות הגדולות, האדי אל-אמירי Hadi Al-Amiri מפקד 'כוח באדר', ואבו מהדי אל מוהנדיס Abu Mahdi Muhandis שהוא מפקד 'כוחות הגיוס העממי' the Popular Mobilisation Committee, שהם הכוח השיעי העיראקי המוצב במערב עיראק מול גבול סוריה.
עצם העובדה שטהרן אילצה להביא מפקדים עיראקים שיטפלו במשבר פנימי בתוכה מעידה על כך שהיא איננה רוצה להוציא קצינים וחיילים איראניים נוספים המשרתים בסוריה בשלב זה.
ההתבטאות של נסראללה כי גברו הסיכויים למלחמה עם ישראל בקיץ מצביעים על הכיוון שמסתמן בדיוניים כיצד להשתחרר מהלחץ האמריקני.