BREXIT-תשובה ראשונית חלקית להגירה ולמלחמה ב-ISIS


החלטתם של 17.4 מיליון בריטים (שהם 51.9 אחוז מכלל ציבור הבוחרים), להצביע ביום ה' 24.6, בעד יציאת בריטניה מהאיחוד האירופאי, היא בראש ובראשונה תוצאה של תגובה עולמית לשלוש תופעות מרכזיות:
1.  גלי המהגרים מהמזרח התיכון ומאפריקה לאירופה. שבוע לפני ההצבעה פורסמו בבריטניה הנתונים לגבי היקף המהגרים לבריטניה בשנת 2015. המספר המדהים היה 330,000 אלף איש ואישה.
2. המלחמה ב-ISIS.  מדובר במלחמת עולם מס' 3, שרוב הממסדים הפוליטיים, הצבאיים והכלכליים במערב אינם מוכנים להודות עדיין בקיומה.  
3. חוסר יכולתן של הממשלות הנוכחיות במערב, ובייחוד בארצות הברית ובאירופה, למצוא תשובה למלחמה ב-ISIS, ולגלי המהגרים, מלבד המילים הריקות כי המלחמה וגלי המהגרים יימשכו עוד שנים רבות בעתיד שתהיינה שנים קשות.
התשובות שמצאו הנשיא אובמה למלחמה  ב-ISIS, לפיה הוא רואה בה מלחמה נגד קומץ מטורפים  קיצוניים ולא מלחמה נגד האיסלם, והתשובה שמצאה קנצלארית גרמניה אנג'לה מארקל  לבעיית המהגרים, לקלוט אותם מאחר וזו חובתה המוסרית של גרמניה– (גרמניה קלטה בשנתיים האחרונות 1.5 מיליון מהגרים), אינם מתקבלים על דעת חלקים גדולים של דעת הקהל בארצות הברית ובאירופה.
זו הסיבה להופעתם של מנהיגים כמו דולנד טרמפ  Donald Trump בארצות הברית ובוריס ג'ונסון Boris Johnson בבריטניה, ולהופעתם האלימה על פני השטח של גורמי ימין קיצוניים באירופה ובארה"ב
למרות ההבדלים ביניהם, שני הפוליטיקאים צמחו על הרקע של בעיית המהגרים, בעיה שנוצרה וקיימת בגלל שני מנהיגים מוסלמיים. אחד: אבו באקר אל בגדאדי, מנהיג ISIS. השני: נשיא טורקיה טאייפ ארדואן.
אבו באקר אל-בגדאדי הגה את הרעיון להציף את העולם המערבי בגלי מהגרים ממדינות אפריקה והמזרח התיכון כדרך להשיג שלוש מטרות:
א. לשנות את הרכבי אוכלוסיית המדינות המערביות, באמצעות הגדלת והרחבת האלמנט המוסלמי שבהן.
ב. להחדיר רשתות של אנשי טרור של ISIS למערב.
ג. להפוך את רשתות הברחות הנשק והסמים של ISIS במזרח התיכון,  לאחד ממקורות ההכנסה העיקרי של ISIS, באמצעות הפיכתן לרשתות להברחת מהגרים המוכנים לשלם ממוצע של בין 5,000  עד 10,000 דולר עבור העברתם, אפילו בידיעה כי ייתכן והם לא יגיעו למחוז חפצם.
מול כל הפצצה של שדות הנפט ומאגרי הכספים של ISIS על ידי ארה"ב, אל-בגדאדי הגיב בגל מהגרים חדש.
לנשיא טורקיה ארדואן היה שיקול שונה לגמרי.
ארדואן שהתיר לגלי המהגרים לעבור בארצו לעבר ארצות הברית ואירופה מבלי שיעצור אותם, (כפי שבמשך שנים לא עצר את גלי הלוחמים שזרמו מהמערב ל-ISIS בסוריה ובעיראק), רצה להעניש בכך את ארצות הברית-כלומר את ממשל הנשיא אובמה, על המדיניות הכושלת שהוא מנהל במזרח התיכון, ואת אירופה על שהיא מסרבת כבר שנים לקבל את טורקיה כחברה באיחוד האירופאי.
הניצחון של בוריס ג'ונסון ותומכי עזיבת האיחוד האירופאי בבריטניה, למרות התערבותם האישית של הנשיא אובמה והמעומדת הדמוקרטית לנשיאות הילארי קלינטון נגדם, הוא אות חזק וברור מה תהיינה התוצאות של הבחירות הבאות שתערכנה במערב, ובייחוד בחודש נובמבר בארצות הברית.
הרעיונות של המועמד הרפובליקני דולנד טרמפ להתחיל לעצור את גלי ההגירה המוסלמיים לארצות הברית, ולנסות להתחיל לבדוק מי הם הנכנסים ומה הרקע שלהם, הם רעיונות בוסר שאיש איננו יודע עדיין לאן הם יתפתחו וכיצד הם התבצעו. אולם מאחור וטראמפ הוא הפוליטיקאי האמריקני היחיד שהעז להעלות אותם, ולשים אותם על סדר היום האמריקני, מול הצדקנות הצבועה והמילים הריקות  של אובמה וקלינטון כלפי הטרור, המלחמות במזרח התיכון, וגלי המהגרים, יש לו סיכויים לא רעים בכלל כי רעיונות אלה יתפסו בחוגים הולכים ומתרחבים בארצות הברית.
טרמפ הוא בעד התפרקות האיחוד האירופאי, והפיכתו של נאטו"ו לגוף המערבי המרכזי הנלחם בטרור.  
אפשר וצריך להניח, כי במשך הזמן, אפילו עד הבחירות לנשיאות בארה''ב בחודש נובמבר, יתחוללו עוד פיגועי טרור המוניים גדולים, של  ISIS, ותהיינה עוד התפתחויות דרמטיות במלחמה המתחוללת כיום לפחות בשבע מדינות במזרח התיכון- בעיראק,סוריה, לבנון, ירדן, מצרים, לוב באפגניסטן.  
בוודאי תהיינה גם התפתחויות בתנועת גלי המהגרים, ובמדינות הקולטות אותן.
מלחמות בכלל, ומלחמות דת בפרט, ותנועות הגירה של אוכלוסיה המקיפות מיליוני אנשים, תמיד הביאו בהיסטוריה, למלחמות, מגפות, נפילת משטרים, רעב ומשברים כלכליים.
שנת 2016 תירשם בהיסטוריה כשנה בה המשברים המזרח תיכוניים החלו חודרים לטריטוריה המערבית. וכבר עתה הם מביאים לשינויים ומשברים פוליטיים וכלכליים מרחיקי לכת.
וזו רק ההתחלה.       

Print Friendly, PDF & Email