מרד הבוחרים.
תיקדבקה:מה הפירוש ששליש מציבור הבוחרים הישראלים עדיין לא החליט עשרה ימים לפני הבחירות לכנסת ה-17 בעד מי להצביע?
לשאלה זו יש שלוש תשובות:
1. ששליש מציבור הבוחרים הישראלי, לפחות חלקו הגדול, ואולי אפילו יותר לא ילך בכלל להצביע. תופעה זו חמורה במיוחד בקרב הגילאים הצעירים 18 עד 32 שם 45 אחוז אומרים כבר עכשיו כי הם אינם מתכוננים להצביע.
2. שחלקים הולכים וגדלים של אוכלוסיית מדינת ישראל איבדו את אמונם במערכת הפוליטית ובאלה הטוענים לייצג אותה. כלומר קרוב לשני מיליון בוחרים אינם רוצים להצביע לא בעד אהוד אולמרט, לא בעד עמיר פרץ, ולא בעד בנימין נתניהו.
3.שסקרי דעת הקהל המתפרסמים אינם נכונים.
המקורות של תיקדבקה מוסרים כי גם בחוגי הסוקרים וגם בחוגי המפלגות מדברים על כך כי כתוצאה מתופעה זו הוכפלה אופציית הטעות הסטטיסטית במשאלים מ-3 עד 4 אחוז ל-8 עד 10 אחוז. במילים אחרות, אם במשאלים מפלגת `קדימה` מקבלת 37 מושבים בכנסת. במציאות היא מקבלת לא יותר מאשר 34-33 מושבים. ואם `הליכוד` מקבל במשאלים 16 מושבים, במציאות הוא מקבל רק בין 14 ל-15 מושבים. ככל שמספר המושבים שמפלגה מקבלת במשאלים גדול יותר, כך היא תקבל במציאות מספר מושבים קטן יותר.
קיימת כמובן אפשרות שכל הנמנעים עד כה יחליטו לשנות ברגע האחרון את דעתם וללכת להצביע. מאחר ומספר המושבים בכנסת שגורלם עדיין לא הוכרע מגיע למספר שיא של 36 ואולי אפילו 40 מושבים, הדבר יכול להביא לחמש תוצאות:
א. מהפך מוחלט בתוצאות הבחירות. דבר שכנראה לא יתרחש, אבל עדיין אפשרי, תלוי בנסיבות ובאירועים אשר יתרחשו בשטח.
ב. לתיקו, שיתבטא בהפרשים קטנים יותר בין שלוש המפלגות הגדולות `קדימה`, `העבודה`, ו`הליכוד`, מאשר המשאלים מראים. תיקו זה יכריח את ראשי שלושת המפלגות, אהוד אולמרט, עמיר פרץ, ובנימין נתניהו, להקים ביחד קואליציה. ויש על כך כבר דיבורים ומגעים.
ג. הופעתה של מפלגה רביעית גדולה בישראל. המדובר בגוש הימין, `ישראל ביתנו`
ו`האיחוד הלאומי` המקבלים כבר עכשיו במשאלים למעלה מ-20 מושבים בכנסת, ונמצאים כל הזמן בעלייה.
ד. הופעתו של גוש דתי, ש"ס ואגודת ישראל, המקבלים במשאלים למעלה מ-16 מושבים בכנסת. בהקשר זה צריך לציין כי אחוז הדתיים שעדיין לא החליטו בעד מי להצביע כמעט זהה לאחוז באוכלוסייה החילונית. כלומר, גם כאן עדיין יכולות להתרחש הפתעות. חיבור או שיתוף פעולה בין שני הגוש הימני והדתי להם יהיו בכנסת ה-17 לפחות 36 מושבים יוצר בלוק חוסם אשר יכריח את המועמד שירכיב את הממשלה לנסות להכניסם לממשלה.
ד. הפתעה לגבי מספר רשימות קטנות שאיש כמעט אינו שומע עליהם, כמו רשימת האתיופים, עלה ירוק, או הגמלאים, היכולות לעבור את אחוז החסימה. בקרב בני דור הביניים של המצביעים, הגילאים 32-26, מסתמנת נטייה להצביע הצבעת מחאה עבור מפלגות המייצגות רעיון של קיפוח סוציאלי וחברתי.
המצב אינו שונה בהרבה גם אצל ציבור הבוחרים הערבי. בניסיון נואש להביא את הבוחר הערבי לקלפי שגם אצלו יש נטייה הולכת וגוברת לא להצביע, ובניסיון להבטיח כי הרשימות הערביות תעבורנה את אחוז החסימה, הוציאה התנועה המוסלמית הצפונית של ערביי ישראל בראשותו של השייח` ראאד סאלח, קריאה לאנשיה להשתתף הפעם בבחירות לכנסת. המדובר בכ- 80 אלף בוחרים ערבים. עד עכשיו אסרה התנועה המוסלמית הצפונית על חבריה להשתתף בבחירות. ההערכה היא שההמלצה החשאית של התנועה לחבריה היא להצביע עבור הברית הלאומית הדמוקרטית, מפלגתו של ח"כ עזמי בשארה. מאחר ובשארה הוא נוצרי בדתו ומרכסיסט- בעת` בדעותיו הפוליטיות, מעניין יהיה לראות, כיצד הוא הופך כיוון לתומך נלהב ברעיון האיסלם הפונדמטליסטי. ההצבעה של חברי התנועה מוסלמית יכולה לעזור גם למפלגת רע"ם, שעד עתה לא עברה את אחוז החסימה, לעבור אותו.